Közélet

Egymásnak ment a DK és Horváth Csaba a Bosnyák téri beruházás miatt

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Zugló MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba még tavaly novemberben az önkormányzat rendkívüli ülésén jelentett be egy gigaberuházást, amely egy komplett városnegyed építését jelentené a Bosnyák téren. A polgármester által új városközpontként emlegetett beruházás már korábban is feszültséget teremtett a kerületet vezető pártok között, sőt a DK a helyi koalícióból való kilépést is belengette. Egy lakossági fórumon az is kiderült, hogy a helyiek jelentős része szintén nem rajong a tízmilliárdokba kerülő projektért, amely az új városházát, valamint egy nyolcemeletes épületekből álló, 950 lakásos lakóparkot is magába foglal.

Horváth Zsolt, a kerület DK-s alpolgármestere kedden közleményt adott ki, melyben azt írja, a DK nem fogja megszavazni „Horváth Csaba luxusberuházását”, mert a szocialista polgármester olyan előterjesztést nyújtott be, ami elfogadhatatlan a jelenlegi gazdasági helyzetben, a megélhetési válság közepén.

„A Bosnyák tér felújítása szükséges lépés lesz a jövőben, de ahogyan azt a polgármester maga is többször elmondta, ez reálisan évek múlva jöhetne létre, furcsa mód most mégis épp ő sürgeti a beruházást” – írja az alpolgármester, hozzátéve, hogy a döntéshez a DK fővárosi frakciója is csatlakozik.

Horváth Zsolt indoklása szerint

nem azokat az időket éljük, amikor egy polgármesternek látványkonyhát működtetve kell irányítania egy kerületet, hanem az itt élők érdekeit nézve kell okosan gazdálkodni és tervezni, gondolva a jövőre is.

Horváth Csaba válaszul szintén közleményt adott ki azzal a címmel, hogy

A DK fúrja a zuglóiak álmát, a Bosnyák téri városközpontot.

Horváth –aki egyben az MSZP budapesti elnöke – sérelmezi, hogy a DK-s alpolgármester még egy héttel ezelőtt is támogatásáról biztosította a projektet, ám most hirtelen 180 fokos fordulatot vett. A polgármester azt írja, nem az ő luxusberuházásáról van szó, hiszen a Bosnyák tér rendbetétele 30 éve várat magára, és emlékezteti alpolgármesterét, hogy a 2019-ben közös ellenzéki választási ígéreteik „zászlóshajója” volt a Bosnyák tér rendbetételének ügye.

Szerinte ha a DK nem támogatja, hogy folytatódjon az előkészítő munka, a fővárossal közös koncepció kidolgozása, az már idén 400 millió forint kárt okoz a kerületnek.

„Ezt, a kormánytól a Bosnyák téri szakrendelő megvalósítására már a számlánkra utalt forrást, vissza kellene ugyanis még idén fizetnünk. Ezt a pénzt az Egészséges Budapest programból kapja Zugló a Bosnyák téri új szakrendelő létrehozására” – tette hozzá a polgármester.

A XIV. kerület csütörtöki képviselő-testületi ülése előtt ott fekszik Horváth Csaba előterjesztése, amely a fővárosi és kerületi önkormányzat közös szándéknyilatkozatának tervezetét tartalmazza. Ha igaz, amit Horváth Zsolt állít, hogy a fővárosi DK-frakció is csatlakozik az óriásberuházás elleni kiállásához, akkor a szándéknyilatkozat aláírására kicsi esély mutatkozik, ami valóban késleltetheti a Bosnyák tér vitatott rehabilitációját.

A tervezett új, zuglói városközpontban, amely az idén tavasszal kapta meg az engedélyt,  240 ezer négyzetméternyi ingatlant építenének meg, ennek egy része iroda, de lakások és üzletek, éttermek és kávézók is helyet kaphatnak a komplexumban. A beruházás nagyságrendjét jelzi, hogy a tervek szerint 2029-ben fejeződhetne be.

A beruházás ellen a CivilZugló Egyesület szervezésében, a DK és a Momentum részvételével már tüntetést is rendeztek, ahol kifütyülték a mikrofont magához ragadó polgármestert.

Frissítünk!

A Zugló Városközpont nevű beruházás valójában két külön fejlesztés, amelyek közül az önkormányzatnak csak az egyikhez van köze – hangsúlyozza lapunknak ismét elküldött korábbi közleményében Horváth Csaba.

 

Mint írta, az önkormányzat fejlesztési tervei között szerepel egy új, multifunkciós létesítmény, amely magában foglalja a piac megújított és korszerűsített épületét, egy új szakrendelőt és az önkormányzat új épületét. Az épület előtt alakítanánk ki Zugló új főterét, amely vásár- és rendezvénytérként egyaránt funkcionálna. A piac szomszédságában már épülő magánberuházáshoz, amely a kormánytól rendeletben kapott kiemelt közcélú beruházási státuszt, az önkormányzatnak semmi köze, írta a szocialista polgármester. Ennek ellenére Zugló vezetése egyeztetéseket folytatott a Bayerrel, mivel a kormány határozata a magánbefektető számára lehetővé tenné több mint 4000 lakás építését. Ez kezelhetetlen terhet jelentene Zugló számára, így ez az önkormányzat számára is elfogadhatatlan volt – tette hozzá. A szeptember eleji hivatalos tárgyaláson a Bayer ígéretet tett arra, hogy újragondolja az önkormányzat által felvetett kérdéseket.

 

„Jól láthatóan vannak olyan politikai szándékok, amelyek össze akarják mosni Zugló Önkormányzatának főteret, piacot, rendelőt és önkormányzati épületet tartalmazó fejlesztését a Bayer magánberuházásával, amelyhez Zugló Önkormányzatának annyira nincs köze, hogy még beleszólása sincs. Ezt a tiltakozókhoz hasonlóan Zugló polgármestereként magam is az önkormányzatiság megcsúfolásának, az itt élők akarata semmibevételének, így elfogadhatatlannak tartom. De elfogadhatatlannak tartom azt is, hogy egyes szereplők politikai érdekből félinformációkkal, csúsztatásokkal és konkrét hazugságokkal meg akarják téveszteni a zuglói polgárokat, és rossz színben akarják feltüntetni Zugló Önkormányzatát és vezetését” – írta a polgármester, aki állítása szerint ezt akarta volna tisztázni azon a tüntetésen is, amelyen kifütyülték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik