Közélet

Hangos vitába torkollt a tűzijáték elleni petíció átadása

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Hiába kérdezték Ovádi Pétert arról az aktivisták, mit tett a budapesti tűzijáték megelőzéséért, ő az állatvédelmi biztosként elért eredményeit ecsetelte.

Egy kisebb aktivista csoport előre megbeszélve a dolgot ellátogatott szerdán Ovádi Péter országgyűlés képviselő veszprémi irodájába, hogy petíciót adjanak át neki. Az aHang veszprémi és budapesti aktivistái a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosi posztja miatt mentek Ovádihoz, akinek 175 ezer ember aláírását adták át.

Mielőtt folytatnánk idézzük fel, hogy a nagy országos tűzijáték-ellenes felhorgadást az váltotta ki, hogy miközben a gazdaság nem teljesít jól, megszorítások is vannak, a kormány minden eddiginél nagyobb augusztus 20-i tűzijátékot ígért. Nem sokkal később petíció indult ez ellen, és a vidéki városok (gyakran fideszes vezetésűek is) lefújták a saját tűzijátékukat.

Ilyen előzmények után mentek el a fideszes Ovádihoz a civilek a meghirdetett fogadóórára. Ovádi összeszólalkozott a civilekkel érkező fotóssal, végül azt javasolta, menjen be pár ember az irodába a petícióval – írja a VeszprémKukac. A lap szerint végül az aHang kampányosfelelőse, Abdallah-Magdy Szabrina és a képviselő ültek le beszélni, meglehetősen feszült hangulatban. Ovádi úgy fogalmazott,

Veszprémben elérte a célját a petíciójuk, itt nem lesz tűzijáték. A polgármester és az önkormányzat már 2019-ben úgy döntött, hogy a városban elmarad ez a látványosság.

Abdallah-Magdy azt kérdezte, mit tett személyesen Ovádi a tűzijáték ellen, mire ő az állatvédelmi konzultációt hozta fel, illetve azt, hogy a minden pirotechnikai eszközhöz adjanak majd egy állatvédelmi kisokost (hozzátette, az Európai Unió szerinte ezért kötelezettségszegési eljárást akar indítani). Azt is elmondta, szerinte nem a tűzijáték jelenleg az állatvédelem legfőbb problémája, hanem például a szaporítók vagy a gyepmesteri szolgálat újragondolása. Az egyik aktivista ekkor már kiabálva kérdezte, mit tett Ovádi a fővárosi tűzijáték ellen, mire ő így felelt:

Én itt Veszprémben nem szoktam meg, hogy kiabálnak velem a fogadóórámon.

Az aktivistát kitessékelték az irodából, még egy ideig folyt a feszült párbeszéd bent, majd Ovádi átvette a petíciót.

Kapcsolódó
Karácsony: Ha rajtam múlna, nem lenne tűzijáték
Lemondaná, de nem tudja lemondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik