Belföld

Salgótarján lefújja a tűzijátékot, inkább a katásoknak és rezsikárosultaknak segít

Fekete Zsolt / Facebook
Fekete Zsolt / Facebook
Meg a környezetet is védik.

Egyből a lényegbe vágva kezdi új Facebook-posztját Salgótarján ellenzéki polgármestere, Fekete Zsolt:

Az elmúlt másfél hét országos eseményeit követően úgy döntöttünk, hogy augusztus 20-án nem rendezünk tűzijátékot.

Azt írja a nógrádi megyeszékhely vezetője, hogy tűzijáték helyett tanácsadást nyújtanak majd a katásoknak és a rezsinövelés által érintetteknek. A környezetbarátság is fontos volt a döntés meghozatalakor:

El kell mondjam, hogy az augusztus 20-i tűzijáték évek óta kérdésként merül fel köreinkben a környezettudatosság miatt is. A robbanószerekben mérgező vegyületek, egészségkárosító anyagok vannak, emellett a felszabaduló gázok erős környezetszennyező hatással bírnak. Mindannyian tudjuk azt is, hogy számos háziállat, kisállat szenved el komoly traumát a tűzijáték rövid időtartama alatt, és akkor még a környékünk vadvilágáról nem is beszéltünk.

Látvány azért lesz Szent István és az új kenyér ünnepén: 21:45-től lézershow varázsolja el a tarjániakat.

A kormány pár hete közölte, minden eddiginél nagyobb tűzijátékot rendez Budapesten az állami ünnepen, aminek költségeit sokáig nem akarta az állam nyilvánosságra hozni (aztán közölték, 1,65 milliárd forintba kerülnek a rakéták maguk). A méretes költekezés elég visszásnak hat sokak számára azok után, hogy a rossz gazdasági helyzet miatt a kormány feladni látszik a rezsicsökkentést, adóteher-növekedést rótt a kisvállalkozásokra, és beruházásokat is leállított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik