Közélet

Elferdített tényekkel magyarázta a Fidesz, miért kell a homofób népszavazás

ISZA FERENC / AFP
ISZA FERENC / AFP
Angol, skót, svéd és spanyol példákat sorolt elrettentésül a Fidesz-frakcióvezető korábban. Csakhogy ezek zöme fals egy új tényellenőrző oldal szerint.

A kormány homofóbiáját a pedofíliával összekötni akaró kezdeményezése sok fals adatra támaszkodik – írja a Lakmusz nevű új tényellenőrző oldal (erről a cikkvégi keretesünkben írunk). Felidéznek több fideszes megszólalást arról, Nyugat-Európában hogy és mennyi nemváltó műtétet hajtottak és hajtanak végre kiskorúakon, illetve mennyire megengedők sok ország törvényei ezzel kapcsolatban.

Nem meglepő módon a cikk megállapítja, nyugaton se nagyon van olyan ország, ahol a törvények engedélyeznék a kiskorúak átműttetését.

A Lakmusz cikke szétszálazza eleve a nemváltás folyamatait, hisz a transz emberek életében ez egy több lépcsőfokból álló processzus, aminek fokait más-más törvények szabályozzák. Megkülönböztetik a szociális változásokat (pl. ruha- vagy hajviselet), a jogi nemváltást (név és nem jogi változtatása) és az orvosi beavatkozásokat. Nagyon sok transz személy betegszik bele lelkileg a helyzetébe és magas körükben az öngyilkossági kísérletek aránya is, de már a jogi nemváltás is rengeteget javít ezen a mentális állapoton. Az orvosi beavatkozásokra azonban szigorú szabályok vonatkoznak.

Mivel már 18 éves kor előtt kialakulhat fiataloknál az ún. nemi diszfória, egyes országokban megengedett a pubertásblokkolók, azaz a nemi érést késleltető szerek használata. Persze sok országban vita van ezen szerek használatáról, Svédországban például fel is függesztették, Nagy-Britanniában pereskedés után engedélyezték újra. Spanyolországban tartományonként eltérő a szabályozás, de mindenhol nagyon hosszadalmas és szülői beleegyezést igényel. Hormonterápiát pedig csak 16-17 éves kortól lehet elérni az idézett országokban.

Ami a kormányzati kommunikáció szempontjából hangsúlyos: semelyik említett országban nem végezhető konkrét nemátalakító műtét 18 éves kor előtt (egyedül Írországban 16 év ez a korhatár).

A cikk kiemelten foglalkozik Halász Jánosnak, a Fidesz-frakció szóvivőjének 2021. december 2-i sajtótájékoztatón elmondott szavaival. Halász például arról beszélt, hogy Spanyolországban „14 éves kortól szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a kiskorúak”, holott ez még csak egy törvénytervezet, csak a jogi nemváltásra vonatkozik, és igenis kell szülői, adott esetben bírósági beleegyezés. Halász szerint ugyanez Skóciában már 4 éves kortól megengedett: a valóság ezzel szemben az, hogy létezik egy abszolút nem kötelező érvényű ajánlás, ami szerint az óvodások megmondhatják, milyen neműként szólítsák őket. Halász azt is közölte, hogy

Naponta legalább egy kiskorú változtatja meg a nemi identitását Nagy-Britanniában.

Eleve a jogi nemváltás nem lehetséges Nagy-Britanniában, az elérhető adatok meg azt sem mutatják meg, 2019-20-as évben hány nemi diszfóriával diagnosztizált fiatal kapott kezelést. Halász azon tényadata, miszerint „1500 százalékkal nőtt meg azoknak a 13-17 éves kislányoknak a száma, akik fiúnak érzik magukat”, helyes. Azonban ez egy tízéves időszak adata, ráadásul a több mint tízmilliós Svédországban ez mindössze 6000 embert érint. A lap megkereste Halászt és a Fideszt is az ügyben, de nem reagáltak a cikk megjelenéséig.

Mi ez a Lakmusz?

A Magyar Jeti Zrt. kiadásában indult el 2022. január 1-én a Lakmusz. Zöldi Bianka főszerkesztése alatt arra vállalkoznak a beharangozó cikk szerint, hogy értékítélettől mentesen ellenőriznek majd le olyan politikusi megnyilatkozásokat vagy megfellebezhetetlennek tekintett tényeket, amik érdemben befolyásolják az emberek életét. „Nem dolgunk, hogy bárkinek megmondjuk, mit gondoljon, miben higgyen, milyen döntéseket hozzon. Abban viszont szeretnénk minél több embernek segíteni, hogy megbízható, ellenőrzött információk alapján tudja értékelni Magyarország és a világ történéseit” – fogalmaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik