Élő Közélet

Bizonyos munkakörökben vizsgálják a kötelező oltás lehetőségét

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Gulyás Gergely reagált az újabb kötelezettségszegési eljárás hírére

Erre számítottunk, megmondták előre, most majd megkapjuk a hivatalos értesítést is – reagált Gulyás arra a hírre, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt.

Kapcsolódó
Elindította Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben
A melegellenes elemeket tartalmazó pedofiltörvény és egy mesekönyv megbüntetése miatt is jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben - jelentették be Brüsszelben.

Béremelés lesz az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben

Az Európai Bizottság tegnap közleményben cáfolta, hogy az lenne a céljuk, hogy LMBTQ aktivistákat engedjenek be az iskolákba. Gulyás erre reagálva egy korábban elfogadott stratégiából olvasott fel részeket, amelyek a szemléletváltásról szólnak, de kifejezetten nem szerepel benne, hogy ilyen aktivistákat kellene beengedni az iskolákba. A miniszter szerint valójában ezt jelentik.

Szeptember 1-től 15, majd január 1-től újabb 15 százalékos béremelés lesz az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben.

Mit lehet mondani azoknak, akiknek a Sinopharm ellenére sincsen ellenanyaguk?

Mit lehet mondani azoknak, akiknek a Semmelweis Egyetem vizsgálata szerint sincs védettsége a Sinopharm oltás ellenére? – kérdezték Gulyástól. Ő erre azt mondta: senki nem állította, hogy 100 százalékos lesz a hatékonyság, minden vakcinánál vannak, akiknél nem kimutatható a védettség. A ma elérhető legnagyobb védettséget az oltás adja, mindegyik minimálisra csökkenti a komoly megbetegedés kockázatát.

Gulyás felelőtlennek tartja Erdei Anna immunológus kijelentését a Sinopharm vakcinával kapcsolatban. MTA főtitkár-helyettese szerint ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség. Hatékonyságban nincs szignifikáns különbség az oltóanyagok közt – jelentette ki Gulyás, aki szerint felelőtlenség bizalmatlanságot kelteni egyes vakcinák iránt.

A verseny véget ért ott, ahol több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan be akarták oltatni magukat – reagált Gulyás arra, hogy ma már egyáltalán nem Magyarország a listavezető az átoltottság tekintetében. Azért lassult le az oltási hajlandóság, mert szabadság van – mondta a miniszter, utalva arra, hogy pénteken reggel Orbán Viktor olyan intézkedéseket jelent be, amelyek célja az átoltottság növelése.

Álszent és rossz szöveg az éhes gyerekek emlegetése

Nem született egyelőre döntés arról, hogy magyar katonák újra Afganisztánban szolgáljanak. A magyar költségvetés számára nem jelent nagy nehézséget, ha elhúzódnak a tárgyalások a helyreállítási alapról.

A gyermekszegénység terén áttörést sikerült elérni az elmúlt 6-8 évben – mondta Gulyás, aki szerint álszent és rossz szöveg az éhes gyerekek emlegetése. A miniszter biztos benne, hogy egy baloldali kormány azonnal megemelné az adókat és megszüntetné a családtámogatásokat. A százezer forintos alapjövedelem munka nélkül mindent szétverne, amit ez a kormány elért – jelentette ki Gulyás Gergely.

A kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését.

A Barátok köztről kérdezték a kancelláriaminisztert

A Zala megyében felmondott hét traumatológus ügyére reagálva Gulyás annyit mondott: az Országos Kórház Főigazgatóság feladata megoldani a helyzetet. A felmondott orvosoknak szerinte olyan anyagi igényeik voltak, amely joggal váltott volna ki felháborodást az orvostársadalomban.

Nem az én feladatom megítélni, erre a Médiahatóság jogosult – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy milyen viszonyban áll a „gyermekvédelmi törvénnyel”, hogy az RTL Klub 12 éves korhatárral sugárzott napi szappanoperájában két nő csókolózott.

A paraszolvencia tiltásával és az új bértáblával a legtöbb orvos jobban járt, de a szülészek-nőgyógyászok nem – mondta egy kérdésre Gulyás. Jelenleg az a szabály, hogy a március 1. után elkezdett terhesgondozásnál nem szabad keverni az állami és magánellátást. Tehát ha egy kismama magánorvosnál veszi igénybe a terhesgondozást, állami kórházban nem szülhet ezzel az orvossal.

A Magyar Hang hetilap tudósítója ismét nem jutott be a Kormányinfóra, ezért egy másik újságíró tolmácsolta a kérdését az egészségügyi szakdolgozók bérrendezéséről. Gulyás erre annyit mondott, hogy jelentős alapbéremelés áll előttünk, ebben a ciklusban összesen 72 százalék. Szükséges a további emelés, nem vitatom, de nyolc év alatt két és félszeresére nőttek az ápolói bérek. Nem igaz tehát, hogy a kormány ne lenne elkötelezett. A 15 ezres létszámhiányra Gulyás azt mondta: néhány hónap múlva, békeidőben ki fog derülni, mekkora a valódi létszámhiány.

Ősszel jön a pedofilok adatbázisa

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: ősszel rendelkezésre fog állni a pedofil bűnelkövetők adatbázisa; illetve nyitottak minden javaslatra, hogy az adatbázisban szereplők körét kibővítsék más bűnelkövetőkre is.

Ha harmadik oltásra lenne szükség, akkor a szakmai vélemény szerint az a leghatékonyabb, ha variálják az oltóanyagokat, vagyis vektorvakcina után mRNS-vakcinát adjanak és fordítva

Mi akkor is barátokként és szövetségekként tekintenénk a lengyelekre, ha kilépnének az EU-ból, de ez ártana az EU-nak és megnehezítené a kapcsolattartást szögezte le Gulyás Gergely.

Gulyás megerősítette az információinkat, Mészárosék is rárepültek a 35 éves autópálya-koncesszióra

A Galvani híddal kapcsolatban voltak aggályok, de akkor is szüség lenne rá, ha nem lenne a maihoz hasonlóan rossz közlekedési helyzet Budapesten. Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta: hétköznapokon már csak 2-3 ezer ember regisztrál oltásra. Külön jutalmat nem kívánnak kínálni senkinek az oltásért. A 12 év alattiak oltása csak akkor kerülhet szóba, ha a gyártók és a tudomány eljutnak odáig, hogy ajánlják ezt.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette, hogy három ajánlattevő van az autópályák 35 éves koncessziójára. Azt mondta: a pályázókat megírta a sajtó. Azaz mi, itt:

Kapcsolódó
Autópályakoncesszió: három jelentkező a gigaüzletre, Mészáros Lőrinc érdekeltségei is köztük lehetnek
A versenyzők között ott lehet a francia Colas is az osztrák Strabag társaságában. Az év végéig lezavarnák az eljárást.

„Mindenki úgy él, ahogy akar" - kommentálta Gulyás Gergely Matolcsy Ádám magánrepülőzését

A 24.hu kérdésére válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: leghamarabb októberben kapna pénzt Magyarország, ha megszületne a megegyezés az Európai Bizottsággal. A miniszter szerint egyébként minden részletkérdésben megegyeztek már korábban, csak a „gyermekvédelmi törvény” miatt kitört botrány miatt nyitottak újra egyes kérdéseket. Példaként azt említette, hogy a helyreállítási alapból lehetne iskolafelújításokat finanszírozni. Ehhez diszkriminációmentességet vártak el, amivel a kormánynak egyébként nincs gondja.

A Bizottságnak kell megtalálnia azokat a jogi alapokat, amelyekre hivatkozik – mondta Gulyás. Ha a Bizottság még tárgyalni akar, állunk elébe, tette hozzá. A Líra könyvkiadót érintő bírságról a 24.hu kérdésére Gulyás azt mondta: ennek nincs köze a „gyermekvédelmi törvényhez”, az fogyasztóvédelmi kérdés.

Gulyás nem kívánta kommentálni, hogy a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám magánrepülőgéppel jár Görögországba.

Mindenki úgy él, ahogy akar

– mondta.

Gulyás a 24.hu kérdésére úgy fogalmazott: nem látja tömegesnek azt a jelenséget, hogy magyar állampolgárok Romániába járnak oltásért. Ők egyébként az általános szabályok szerint kapnak oltási igazolványt.

Kapcsolódó
Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott, aggódó magyarok
Volt, aki a háziorvosa jóváhagyásával, volt, aki a doktor és családja elől eltitkolva utazott a szomszédba, hogy Pfizerral oltakozzon.

Karácsonynak nem jut ideje Budapestre az országos politika mellett

Kérdésre válaszolva Gulyás azt a véleményét fejtette ki, hogy a budapesti közlekedésszervezés tisztán a főváros hatásköre, a jelenlegi dugókat a főváros idézte elő az átgondolatlan intézkedésekkel és elkésett beruházásokkal. Példaként a Blaha Lujza tér felújítását említette, amely szerinte egy évet csúszott. Jó lenne, ha az országos politika fontos kihívása mellett a főpolgármester úrnak Budapestre is jutna ideje – üzent Gulyás Karácsony Gergelynek. Felemlegette a megítélése szerint alig használt kerékpárutakat, amelyek csak fokozzák a káoszt. Álhírterjesztésnek tartom – mondta Gulyás a főváros antitestvizsgálatára.

Jövőre elkezdődik a 9. és 10. osztályos diákok külföldi nyelvtanulását biztosító program, közölte.

Gulyás szerint a kormány felkészült arra is, hogy késve kapja meg a helyreállítási alap forrásait. Legutóbb a költségvetés felhasználásáról is másfél évig tartott a vita. Ezért van előfinanszírozási rendszer, vagyis a pályázatok el fognak indulni.

Állami, de legalább magyar tulajdonban legyen Ferihegy

A negyedik hullámra és az esetleges újabb korlátozásokra Gulyás csak annyit mondott: készülnek és a szükséges intézkedéseket meg fogják hozni. A negyedik hullám viszont annyiban más lesz, hogy a beoltottak nem lesznek veszélyben. Elképzelhető, hogy visszaáll a védettségi igazolvány korábbi alkalmazása, vagyis a beoltatlan személyekre nézve lesznek korlátozások.

A Európai Bizottság korábban már lezárt kérdéseket nyitott meg újra a „gyermekvédelmi törvény” miatt – mondta Gulyás, aki szerint ez nagy veszélyeket rejt magában, szét fogja verni az EU-t.

Kérdésre válaszolva Gulyás megismételte: a kormány célja, hogy „állami, de legalább magyar” tulajdonban legyen a ferihegyi repülőtér. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor már 2005-ben azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy ne adják el. A repülőtér egyrészt hasznot hajt, de nemzetbiztonsági kérdés – mondta. A tárgyalások folyamatban vannak, ennél több részletet nem kívánt elmondani.

A Belgrád-Budapest vasútvonalon reményeik szerint 2025-ben futni fognak a vonatok – válaszolta egy kérdésre Gulyás.

Kapcsolódó

Az amerikai csapatok afganisztáni kivonulása újabb, a 2015-öshöz hasonló menekülthullámot indíthat el – mondta Gulyás. Ezt csak Afganisztán stabilizálásával, vagy Törökország bevonásával lehet megállítani. Magyarország meg tudja védeni a határait és meg is fogja, akár a negyedik hullám alatt is – jelentette ki.

Orbán Viktor kész találkozni az Európai Bizottság elnökével

Amit a főváros csinál, annak semmi értelme nincs, csak arra jó, hogy csökkentse az oltási kedvet – mondta Gulyás az ellenanyag-vizsgálatokra. Mint ismert, a Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködve az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre. Az eredmény szerint a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek negyedének nincs antitestes védettsége.

A Semmelweis Egyetem – szemben a főváros vizsgálatával – kifejezetten azokat vizsgálta, akiknek negatív volt az antianyag-tesztük. Utóbbiak 84 százaléka védettnek bizonyult, tette hozzá a miniszter.

Az Európai Bizottság a hírek szerint kötelezettségszegési eljárást fog kezdeményezni az úgynevezett pedofilellenes törvény miatt, de Gulyás szerint erről még nincs hivatalos információ.
Ha van igény a Bizottság elnöke részéről, Orbán Viktor kész találkozni vele ezügyben is. A Bizottság véleménye sokkal inkább politikai, mint jogi alapokon nyugszik, abszurd és izzadságszagú érvek – mondta Gulyás. Ők is egy politikai közegben élnek, amelyben nem biztosított a média olyan pluralizmusa, mint Magyarországon – tette hozzá a miniszter.

A rekordszintre emelkedett benzinárakra vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta: a benzin árát Magyarországon kívüli okok befolyásolják. A gazdaság újraindítása megnövelte egy sor termék árát, így az üzemanyagokét is. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a kormány tervez-e lépéseket ezügyben. Az olaj ára a legmeghatározóbb, ez emelkedett meg leginkább. A piaci folyamatokat figyeljük – mondta a miniszter.

Az élelmiszerek áremelkedésére, illetve az esetleges áfacsökkentésre vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta: reményeik szerint a jegybank monetáris eszközeivel képes lesz megfékezni az inflációt.

Kapcsolódó
Elérte a történelmi csúcsot a magyar benzinár
Elsősorban a gyenge forint miatt.

Meg kell egyezni a hatáskörökről az unióban, különben...

Kérdésre válaszolva Gulyás nem részletezte, milyen járulékcsökkentést ajánl a kormány a munkaadóknak. Azt mondta: a minimálbér emelése is egy kérdés a nemzeti konzultációban, ennek eredményét meg kell várni.

Úgy látja: Brüsszel azért reagálhatott szokatlanul gyorsan a „gyermekvédelmi törvényre” mert nyilván kiemelt jelentőségűnek tartják az ügyet. Jót is tehet az EU-nak és szét is verheti azt, így reagált a kancellária miniszter arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet az EU-ra a lengyel alkotmánybíróság döntése, amely alkotmányellenesnek minősítette az uniós bíróság egyik intézkedését. Gulyás szerint tisztázni kell, hogy mi nemzeti hatáskör és mi nem az, a magyar alkotmánybíróság előtt is van hasonló ügy a migrációval kapcsolatban, emlékeztetett. Ha nem sikerül megegyezni, annak katasztrofális következményei lehetnek.

Az ATV a harmadik oltásról kérdezett, Gulyás elmondta: a kormány tegnap tett egy javaslatot az operatív törzsnek, akik ma üléseznek. Holnap reggel már ismert lesz a döntés a harmadik oltással kapcsolatban.

Kapcsolódó
Pont a választások előtt eshetnek el egy csomó pénztől Orbánék a segélycsomag körüli vita miatt
Ha nem rendeződik pár nap alatt az uniós segélycsomag körüli vita, akár az is előfordulhat, hogy csak az év végén láthat a kormány először pénzt ebből a forrásból. Ez pedig a választások előtt kifejezetten rosszul jönne Orbánnak. A bizottság mindenesetre látványosan szeretné magát kivonni a politikai vitákból.

Felgyorsítják a közbeszerzéseket a gazdaság érdekében

A kormány tárgyalt az Európai Bizottság tervéről, ami 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását. Gulyás szerint nincs sok értelme ennek, ha a nagy szennyezők, az Egyesült Államok és Kína nincs benne az egyezményben. A tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be, illetve az Európai Bizottság olyan eszközöket ajánl, amelyek Magyarország számára nem elfogadhatóak – mondta Gulyás. Példaként azt említette, hogy nem a szennyező fizetne a végén, hanem külön adót vetnének ki a lakásokra és az autókra.

Tegnap számos gazdasági jellegű döntést hozott a kormány, egyebek mellett

felgyorsítják a közbeszerzéseket.

Ebben az esetben 5-7 napra csökkenne az előzetes vizsgálat az EU-s pályázatok beszerzéseinél. 400 millió euró értékben létrejön egy termőföld-alap az Eximbanknál, ami az élelmiszerellátáshoz szükséges földet biztosítaná.

Kitartanak a melegellenes pedofiltörvény mellett

A kormány európai uniós kérdésekkel is foglalkozott. Varga Judit igazságügyi miniszter már nyilatkozott a helyreállítási alap és az úgynevezett gyermekvédelmi törvény összefüggséséről, ezért Gulyás csak annyit mondott: az EU-val eddig is voltak viták és ezután is lesznek. Magyarország érdeke az EU-tagság, de az aggasztó fejlemény, hogy egymással össze nem függő ügyeket összekapcsolnak. Ez a gyakorlat hosszabb távon tönkre fogja tenni az EU-t.

Hiába támadják Magyarországot a „gyermekvédelmi törvény” miatt, nem vagyunk hajlandóak változtatni azon, hogy nem engedünk be LMBTQ aktivistákat az óvodákba és iskolákba – mondta Gulyás.

A nemzeti konzultáción az emberek eben az ügyben is véleményt nyilváníthatnak – tette hozzá. Eddig 3,7 millió kérdőívet kézbesítettek.

Kapcsolódó
Európai Bizottság: Orbán nem mondott igazat a pedofiltörvényről
A testület közleményben tudatta valódi véleményét a melegellenes törvényről.

Gulyás: a Szputnyik V a leghatékonyabb

Ma a 12-15 éves korosztály 12 százaléka van csak beoltva, a 16-17 éveseknél ez 40 százalék. A delta variáns is az idősebbekre a legveszélyesebb, ezért a 60 felettiek oltása érdekében mindent meg kell tenni. Konkrét intézkedésekről döntött a kormány, az operatív törzs hamarosan tárgyal erről, a miniszterelnök pénteken jelenti be az intézkedéseket. Gulyás szerint politikai okokból – vagy gyógyszergyári lobbik miatt – megkezdődött az egyes vakcinákkal szembeni bizalom lerontása – mondta Gulyás, aki szerint ez akár emberek halálát is előidézheti.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint minden engedélyezett oltóanyag hatékonysága 90 százalék felett. Akinél negatív az antitest tesz, azok 88 százaléka is védett. Teljesen fölösleges hangulatot kelteni bármelyik oltóanyaggal szemben. A kutatás szerint a sem a WHO, sem az Európai Gyógyszer Ügynökség által nem jóváhagyott Szputnyik V a leghatékonyabb.

Tisztelettel arra kérek minden politikai szereplőt és a sajtót, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg segíteni egyes politikai oldalaknak

– mondta Gulyás.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban tesz bejelentést a harmadik oltásról

A szerdai kormányülésen a járványhelyzet aktuális állását vizsgálta meg a kormány. Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa, bőségesen rendelkezésre áll oltóanyag, mindent megtesznek azért, hogy növeljék az átoltottságot – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. Magyarországon még nem kezdődött meg a negyedik hullám, de Európában több helyen már igen. A kormány ezért azt ajánlja, csak az utazzon külföldre, aki már mindkét oltást megkapta.

A harmadik oltás kérdéséről van egy tudományos vita és vannak gyártói álláspontok, illetve vannak politikai viták is – mondta Gulyás. Az operatív törzs csütörtökön tárgyal erről, a miniszterelnök pénteken tesz bejelentést erről. A kötelező oltás kérdéséről Gulyás azt mondta:

indokolt bizonyos helyeken megvizsgálni, hogy egyes munkahelyeken a munkavégzés feltételévé tegyék az oltást.

Példaként az egészségügyet említette.

Matolcsy György fiának repülőzéséről és a delta variánsról is kérdeztünk

Hamarosan kezdődik a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentik be a kormány döntéseit, illetve válaszolnak a sajtó felvetéseire.

A 24.hu egyebek mellett Matolcsy György jegybankelnök fiának magánrepülőzésével, a delta variánssal és a melegellenes pedofiltörvénnyel összefüggésben küldött kérdéseket.

Kapcsolódó
Matolcsy György fia is magánrepülőt használ, ha kiugrik Görögországba
A Míkonoszról hazatérő Matolcsy Ádámot lefotóztuk a reptéren, erre a tulajdonos azonnal letiltotta a gépet a radaroldalakról. A jegybank elnök fia azt állítja, neki nincs a tulajdonában légi jármű.
Olvasói sztorik