Nagyvilág

Európai Bizottság: Orbán nem mondott igazat a pedofiltörvényről

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A testület közleményben tudatta valódi véleményét a melegellenes törvényről.

„Tények és tévhitek” felütéssel kezdődik az Európai Bizottság szerdán kiadott közleménye, amelyben leírják, a magyar kormányfő nem mondott igazat, írja a 444 és a hvg.hu. Orbán Viktort név szerint nem említik, de idézik monológját, amikor a homofób pedofiltörvény európai parlamenti vitája után azt mondta:

az Európai Bizottság azt akarja, hogy Magyarország engedje be az LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket az óvodákba és az iskolákba.

A Bizottság jelezte, soha nem tett ilyen értelmű nyilatkozatot. Varga Judit igazságügyi miniszternek már június végén, pontokba szedve bemutatták viszont, miért ellentétes a magyar jogszabály az uniós értékekkel, amit az Európai Bizottság újra megerősített. Mint írták,

a gyereknevelés vitathatatlanul a szülők joga és felelőssége. Az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga, ahogy az is, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megbélyegzés vallási, politikai vagy nemi hovatartozás és szexuális irányultság alapján.

Orbán Viktor belgrádi útján beszélt arról, hogy „Brüsszel LMBTQ-aktivistákat akar küldeni a magyar iskolákba”. A Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta, az EP-vita (amelyen egyébként nem vett részt) „hasznos vita volt, az álláspontok teljesen letisztultak”.

Kapcsolódó

A törvény miatt valószínűleg már csütörtökön elindítják a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, írja a Financial Times értesülésére hivatkozva a Népszava.

Az Európai Bizottság szerint a pedofiltörvényt homofóbbá alakító módosítások sértik a véleménynyilvánítás, az információszabadság jogát, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

A Financial Times szerint Brüsszel Lengyelországgal szemben is kötelezettségszegési eljárást indít, amiért több tucat önkormányzat “LMBT-ideológiától” mentesnek nyilvánította magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik