MTI / Koszticsák Szilárd
Belföld

Elérte a történelmi csúcsot a magyar benzinár

A szerdai áremeléssel történelmi csúcsra drágultak az üzemanyagok, ráadásul ha nem történik egy kisebb csoda az olajpiacon, vagy nem táltosodik meg a forint, akkor további áremelkedés jöhet – írja az Index.

Szerdán a benzin ára öt, míg a gázolajé két forinttal emelkedett – ezzel a benzin ára az elmúlt egy hónapban 24, míg a gázolajé 16 forinttal nőtt. Az emeléssel szerdától a 95-ös benzin átlagára eléri a 451 forintot, míg a gázolajé 447 forint.

Korábban csak egyszer, 2012 áprilisában került utoljára ennyibe egyetlen liter 95-ös benzin, míg a gázolaj egyelőre még minimálisan a rekordszint (449 forint) alatt van.

Noha az olajárak jelenleg ugyan alacsonyabbak a közel tíz évvel ezelőttieknél viszont a forint árfolyama jelentősen gyengült a dollárral szemben (kilenc év alatt 230 környékéről 300 forint fölé) – más tényezők mellett elsősorban ennek tudható a rekordmagas ár.

Ha hasonló forintárfolyamok lennének ma, mint 2012-ben voltak, akkor az árak is körülbelül 30-40 forinttal alacsonyabbak lennének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik