Élő Közélet

Gulyás: a kormány megszüntetné a kijárási tilalmat és engedélyezné a koncerteket

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Még nem azonosították az indiai mutánst Magyarországon

A koronavírus úgynevezett indiai variánsát egyelőre nem azonosították Magyarországon.

Létező probléma, hogy a Magyarországon élő külföldiek nem tudnak regisztrálni, ha nincs TAJ számuk. A kormány ennek gyors orvoslását várja az operatív törzstől.

Kapcsolódó
Hiába kérnek oltást a Magyarországon élő amerikaiak
Egy itt élő amerikai állampolgár magyar felesége mondta el lapunknak a kálváriájukat, azt, hogy a beteg és idős férfinek hogyan próbáltak oltást szerezni január óta.

Nincs döntés a 12 és 16 év közöttiek oltásáról

Még nem született döntés a 12 és 16 év közöttiek oltásáról, de mérlegelik, valószínűleg meglesz a szakmai jóváhagyás. Téves állítások jelentek meg az oltás utáni antitest-vizsgálatokkal kapcsolatban – mondta Gulyás, aki szerint a védettség nem csak az antitestekben mérhető, mert létezik ún. sejtes immunitás is. Minden elérhető vizsgálat szerint minden vakcina beadása után bekövetkezik az immunitás és jeletős védelmet ad.

Jelenleg több vakcina van, mint amire igény van, így egyelőre nem terveznek újabb beszerzést Oroszországból.

Úgy igazságos, ha Dunaújváros különleges gazdasági övezet

Gulyás szerint nem politikai okokból nyilvánították különleges gazdasági övezetté Dunaújvárost, hanem úgy látja igazságosnak, hogy a környező települések is részesedjenek az iparűzési adóból. Dunaújvárost egy ellenzéki módosító indítvány zárja ki ebből a lehetőségből – mondta Gulyás.

Kapcsolódó
„Sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket” – levonult az ellenzék „az ostromlott” Dunaújvárosba
A kormány bevételei jó részétől megfosztaná a jobbikos vezetésű önkormányzatot.

Néhány nap múlva a határokon is elfogadják a védettségi appot

Néhány napon belül módosítják a rendeletet, így el fogják fogadni védettségi kártya helyett az applikációt is a határokon. Utóbbi mellett szól, hogy a telefonon látni lehet majd a második oltás dátumát is. Magyar védettségi igazolvány helyett az EU-n kívüli turisták esetében a hazájuk oltási igazolványát is el fogják fogadni.

A magyarok kétharmada belföldi nyaralást tervez

A nyaralási tervekkel kapcsolatban Gulyás azt mondta: a felmérések szerint a magyarok kétharmada belföldi nyaralást tervez. Folyamatosan publikálni fogják a környező országok fertőzöttségi adatait, de aki be van oltva, az alapvetően biztonságban utazhat.

A betegek nem tudhatják meg, hogy az egészségügyi személyzet be van-e oltva

Mivel az oltottság különleges személyes adat, ezért a betegek nem tudhatják meg, hogy az őket ellátó egészségügyi személyzet be van-e oltva. A kormány ugyan nem tette kötelezővé az oltást, de az egészségügyi dolgozók 90 százaléka beoltatta magát. Aki nem, az valószínűleg megbetegedett, tehát szintén védett.

A kormány nem változtat a növekedési prognózison

Az első negyedéves adatok alapján a kormány nem kíván módosítani a növekedési prognózison. Ha elérnénk az 5 százalékos GDP-növekedést (az előrejelzés most 4,3 százalék), az bravúr lenne.

Módosítják a KRESZ-t

Készül egy javaslatcsomag a KRESZ módosítása, ez jelenleg szakmai egyeztetésen van. Ebben szabályoznák egyebek mellett az elektromos rollerek használatát.

Ukrajnában sérültek a magyar kisebbség jogai

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta: tartalom nélkülivé vált az emberi jogokra hivatkozás. Akik segíteni akarják Ukrajnát az Oroszországgal szembeni konfliktusban, azok mondják azt, hogy előrelépés volt az emberi jogok terén, és figyelmen kívül hagyják, hogy a magyar kisebbség jogai továbbra is sérülnek.

A kormány nem akar beavatkozni a zsidó közösségek vitájába

A kormány nem akar beavatkozni a zsidó közösségek közti vitába – állította a miniszter, utalva a Mazsihisz és az EMIH közti, az örökjáradékkal kapcsolatos konfliktusra. A kormány azt szeretné, ha megegyeznének és ők osztanák fel egymás közt az örökjáradék összegét.

A kormány még finomhangolná az egészségügyet

A kormány az egészségügyben szükséges átalakításokat az orvoskamarával egyetértésben fogadta el – állította Gulyás, aki szerint figyelni kell arra, milyen területeken kell finomhangolni. Ezügyben is nyitottak az együttműködésre az orvoskamarával.

Pénteken számoltunk be róla, hogy jövő keddig kaptak időt a szakmai kollégiumok, hogy elmondják az Emmi-nek, mely egészségügyi fekvő- és járóbeteg intézményt tartanak szükségesnek. Vasárnap a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az MTI-hez eljuttatott közleményben kommentálta a Kunetz Zsombor által nyilvánosságra hozott levelet. Eszerint a MOK elnöksége a médiahírekből értesült a levélről, a két munkanapos határidő pedig jelzi a kérés komolytalanságát. Kiemelték: ha évtizedeket tudott várni az ellátórendszer átalakításának tervezése, akkor pár héten már semmi nem múlik: egyértelmű feladatkiosztás mellett megfelelő időt kellett volna adni a Kollégiumnak a megalapozott javaslatok kialakítására.

Kapcsolódó
MOK: Egy kierőltetett átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni közszolgáltatást vagy az országot is
A sajtóból tudták meg, hogy mit kért az Emmi. Komolytalan próbálkozásnak tartják.

A minimálbér adómentessé tétele tönkretenné az országot

A 2022-es költségvetés tervezetével kapcsolatban a Költségvetési Tanács kritikákat fogalmazott meg, de nincs alapja a vétónak, amit akkor emelhet, ha a büdzsé nem szolgálná az államadósság csökkentését. A kormány szerint emelni kell a minimálbért, nem adómentessé tenni – reagált Gulyás az MSZP javaslatára, ami szerinte tönkretenné az országot.

Nem igaz, hogy több rendőr sérült meg 2006-ban, mint tüntető

Tényszerűen nem igaz, amit Dobrev Klára egy interjúban állított, hogy több rendőr sérült volna meg a 2006-os események során, mint tüntető – mondta Gulyás, aki szerint a rendőrök sérülése sem ad okot a rendőrségnek arra, hogy példátlan brutalitással lépjenek fel a tüntetőkkel szemben. A miniszter szerint 2010 óta a rendőrség példamutatóan kezeli a gyülekezési jog gyakorlását, még akkor is, ha nem jelentették be előre a tüntetéseket.

A kormány azt támogatja, hogy az emberek tulajdonosok legyenek és ne bérlők

Számos javaslat és kritika érkezett az önkormányzati lakások kötelező, kedvezményes értékesítéséről szóló törvényjavaslattal. A kormány ugyanakkor azt támogatja, hogy az emberek tulajdonosok legyenek, ne bérlők. Gulyás szerint megfontolandó, hogy a határozott idejű bérleti szerződések esetében ne legyen ilyen kötelező értékesítés, de a határozatlan idejű szerződések esetében ma sem tudnak az önkormányzatok szabadon rendelkezni ezekkel az ingatlanokkal.

Ahogyan korábban részletesen írtunk róla, Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be a lakástörvény módosítását célzó javaslatát, amely elsősorban a budai Vár műemlékvédelem alatt álló önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé.

Kapcsolódó
Bayer, Rákay és Palkovics is óriási kedvezménnyel vehetné meg az önkormányzati lakását a Várban
Törvénymódosítást nyújtott be a Fidesz, amelynek értelmében megvehetnék a lakók a budai Vár műemléki épületeiben lévő önkormányzati lakásokat. Azok is részesülnének a kedvezményekből, akik nemrég szereztek ott lakást.

Izraelt és a Hamászt nem lehet egy lapon említeni

A kormány azért nem támogatta az EU közös nyilatkozatát az izraeli-palesztin konfliktusról, mert elismeri Izrael jogát az önvédelemnek és elfogadhatatlannak tartja, hogy Izrael Államot és a Hamászt egy lapon említsék.

Kapcsolódó

Külön kell majd kérni a hiteltörlesztés felfüggesztését

Egy kérdésre válaszolva Gulyás ismét elmondta, hogy meghosszabbítják a hitelmoratóriumot. A tervek szerint szeptember után is lesz rá lehetőség, de az már nem automatikus lesz, külön kell majd kérni.

Bár Magyarország a negyedik helyen áll a munkanélküliség tekintetében 3,9 százalékkal, mégis sokan vannak, akik részmunkaidőbe kényszerültek, ezért is meg kell adni a lehetőséget, hogy éljenek a hitelmoratórium lehetőségével, tette hozzá.

Lesz szuperkórház Budapesten

Lesz szuperkórház Budapesten, az előkészítés gőzerővel zajlik – mondta Gulyás, aki szerint Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes rossz helyen kereste annak forrásait a költségvetésben.

Szputnyikkal Ausztriába? Nem világos.

Arra a kérdésre, hogy be lehet-e lépni Ausztriába Szputnyik-V vakcinával, Gulyás Gergely azt mondta: ellentmondás van a hivatalos közlés és az egészségügyi miniszter nyilatkozatai közt. Tárgyalni kell az osztrákokkal – mondta Gulyás –, de furcsa lenne, ha pont a leghatékonyabb vakcinát nem fogadnák el.

Szó van ugyan egységes európai oltási kártyáról, de ilyen még nem létezik, még a jogszabályi alapjai is hiányoznak.

Július előtt kizárható, hogy lenne EU-s zöld kártya, csak kétoldalú megállapodásokkal lehet szabadon utazni.

Olvasói sztorik