Élő Közélet

Gulyás: a kormány megszüntetné a kijárási tilalmat és engedélyezné a koncerteket

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A kormány megszüntetné a kijárási tilalmat

A miniszter annyit elárult, hogy a kijárási tilalom megszüntetésére tett javaslatot a kormány.

A 18 év fölötti lakosság 60 százalékát sikerült beoltani, nehéz megmondani, hogy ennél több embert be lehet-e oltani, ellehet-e érni a 6 milliót. További enyhítésekkel kapcsolatban a fertőzési adatokat kell nézni.

Az alkotmányt lehet módosítani, de csak a szabályokat betartva

Kérdésre válaszolva Gulyás az ellenzéki térfélen folyó vita az alaptörvény módosításáról azt mondta: az alkotmány módosításának világos szabályai vannak, ezeket be kell tartani, annak törvénytelen megváltoztatása bűncselekmény. Kis János filozófus nem jogász, amit írt az alaptörvényről, az jogi képtelenség.

Hiába a jó oltási adatok, egyes korlátozások maradnak

A miniszter szerint Európában az átoltottság még nem érte el a magyar szintet.

Európa-bajnokok vagyunk

– mondta Gulyás, hozzátéve: az új mutánsok is veszélyt jelenthetnek, ezért nem oldhatnak fel minden korlátozást.

Magyarország nem vesz részt az EU-s vakcinabeszerzés következő szakaszában.

A kormány döntött arról is, hogy Magyarország nem kíván részt venni az EU-s vakcinabeszerzés következő szakaszában. 5 millió beoltott után le fog lassulni az oltási kampány, 5,5 millióig vagy 6 millióig juthat el optinista becslések szerint. Ehhez képest rendelkezésre áll 10 millió nyugati oltás, ha szükség lesz harmadik oltásra, rendelkezésre fog állni az oltóanyag.

Gulyás szerint az EU második beszerzési körében 19 millió dózis Pfizert kellene megrendelni és kifizetni. Erre nincs szükség, Gulyás szerint azért sem, mert a tervek szerint jövőre, Debrecenben már működni fog a magyar oltóanyag-gyár.

Keddtől már fizetni kell a parkolásért

Miután a pünkösdi hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat, ezért újabb enyhítések várhatóak. A kormány ezeket megtárgyalta, az operatív törzs péntek hajnalban tárgyalja, a miniszterelnök fogja kommunikálni.

Az ingyenes parkolás lejár, jövő hét keddtől nem hosszabbítják meg, ismét fizetni kell.

A hitelmoratórium marad a veszélyhelyzet után is

Az Országgyűlés kedden elfogadta a veszélyhelyzet meghosszabbítását lehetővé tevő törvényt. Gulyás szerint azonban a kormány csak addig fogja fenntartani ezt, amíg szükség van rá. Meg fognak alkotni azonban egy „kivezető törvényt”, amely meghatározza, milyen intézkedések maradnak hatályban a veszélyhelyzet megszűnése után. A miniszter példaként a hitelmoratóriumot és az okmányok érvényességének meghosszabbítását említette.

Változás a koronavírus-fertőzöttek oltásában

Eddig az volt a gyakorlat, hogy aki megfertőződött, azt 3 hónapig nem oltották be, hiszen a betegségen átesettek egy ideig védettek voltak. Mostantól viszont már 3 hónapon belül is felvehetik a vakcinát.

Hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat

A kormány szerdai ülésén a kabinet áttekintette az oltási kampányt – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint most az látszik, hogy a pünkösdi hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat. Legyőztük a vírus harmadik hullámát.

A járvány ugyanakkor velünk van, és fertőz is, ezért továbbra is mindenkit arra buzdítanak, hogy regisztráljon és oltassa be magát. Mára minden vakcinára lehet jelentkezni, Pfizer vakcinából is 240 ezer beadására van lehetőség.

Túl az akadémiai 15 percen

Több mint 15 perce késik a sajtótájékoztató. Míg megszólalnak a kormányszóvivők, idézzük fel, hogy a kínai vakcinából hétezer, a Szputnyikból 11 ezer, a Pfizerből 12 ezer ember nem kérte, illetve kaphatta meg a második oltását. Heti vakcinaösszegzőnket itt olvashatja el.

Kapcsolódó
Több tízezer magyar nem vette fel a második oltást
A kínai vakcinából hétezer, a Szputnyikból 11 ezer, a Pfizerből 12 ezer ember nem kérte, illetve kaphatta meg a második oltását. Heti vakcinaösszegző.

Szóba kerülhet az ingyenes parkolás visszavonása

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, javul a járványhelyzet, ezért egy-két héten belül megszűnik az ingyenes parkolás a közterületeken, és visszaáll a korábbi rend, vagyis ismét fizetni kell a várakozásért. A Világgazdaság információi szerint akkor törlik el az ingyenes parkolást, amikor a beoltott emberek száma meghaladja az 5 milliót.

Kapcsolódó
Megvan, mikor törölhetik el az ingyenes parkolást
A Világgazdaság szerint 5 millió beoltott után kell majd újra fizetni.

Ehhez pedig nagyon közel vagyunk: a csütörtök reggeli adatok szerint a beoltottak száma 4 829 595 fő, közülük 2 814 805 fő már a második oltását is megkapta.

Kapcsolódó
780 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 51 beteg
1836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik