Belföld

Bayer, Rákay és Palkovics is óriási kedvezménnyel vehetné meg az önkormányzati lakását a Várban

Borbás Mátyás / MTI, Varga György / MTI, Koszticsák Szilárd / MTI
Borbás Mátyás / MTI, Varga György / MTI, Koszticsák Szilárd / MTI

Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedd este benyújtotta a lakástörvény módosítását célzó javaslatát, amely elsősorban a budai Vár műemlékvédelem alatt álló önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé. A kormánypárti politikus korábban a készülő tervezetről szólva azt mondta lapunknak, azoknak a bérlőknek kívánnak segítséget nyújtani, akik a rendszerváltást követő években nem vásárolhatták meg lakásukat, és ezzel hátrány érte őket.

Ehhez képest a benyújtott módosító ennél már sokkal szélesebb körben biztosítja az önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét.

A tervezett szabályok értelmében minden bérlő vételi jogot kap, aki 2020. december 31-e előtt létesített bérleti jogviszonyt. A vételár alapesetben a lakás forgalmi értékének a 30 százaléka. Azonban ez tovább csökkenthető annak függvényében, hogy a bérlő mióta lakik az ingatlanban: évenként egy százalékkal csökken a vételár, ami legfeljebb az ingatlan 15 százalékig mérsékelhető.

Tehát azok kaphatják meg a maximális kedvezményt, akik már legalább 15 éve ott laknak. De ez még nem minden: ha a bérlő a kikalkulált csökkentett vételárat egy összegben ki tudja fizetni, akkor további kedvezményre jogosult, csak a megállapított ár 70 százalékát kell kifizetni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Budapest egyik legdrágább kerületében egy 50 millió forint forgalmi értékű lakást az abban 15 éve lakó bérlő egy összegben 5 250 000 forintért vásárolhat meg, vagyis a piaci ára 10,5 százalékáért.

A javaslat szerint kivételt képeznek – vagyis nem megvásárolhatók – például a szükség- és vészhelyzeti lakások, a vállalati és szolgálati lakások, valamint a bérlőkijelöléssel, tehát pályázat útján kapott önkormányzati bérlakások.

Az kétségtelen, hogy a budai Vár önkormányzati lakásainak helyzete bonyolult, ugyanis a rendszerváltás után a tanácsi lakások nagy többségét nyomott áron megvásárolhatták a bérlők, ám ez a lehetőség nem illette meg az I. kerületi műemléképületek lakásbérlőit. Az akkori döntés értelmében ezeket nem alakíthatták társasházzá, a lakásokat nem albetétesítették. Mivel nem lehetett privatizálni az ingatlanokat, azok önkormányzati tulajdonba kerültek. Ezek alapján a már akkor is a Várban élők hátrányt szenvedtek, hiszen más kerületektől eltérően nem vehették meg a lakásukat, így ma is akadnak olyan lakók, akiknek a sérelme jogos.

Ugyanakkor a Böröcz-féle módosító javaslat értelmében olyanok is megvásárolhatják majd a vári bélreményüket, akiket korábban nem ért kár, mivel csak az elmúlt években jutottak önkormányzati lakáshoz, néhányan közülük ráadásul meglehetősen gyanús körülmények között. Mivel hivatalosan az önkormányzati ingatlanok bérleti joga pénzért nem megvásárolható, többen lakáscsere útján – köztük volt, aki feltűnően kacifántosan – szereztek lakást a Várban. Az említett kedvezmények tehát járnak majd többek közt:

Az összes, 2020. december 31-e előtti bérleti jogviszonnyal rendelkező vári lakos számára biztosítandó kedvezmény azért is érdekes, mert az I. kerületben a nem műemlékvédelem alatt álló ingatlanok megvételére a helyi lakásrendelet szerint van lehetősége a lakóknak, ám szigorúbb feltételekkel, mint amiket az Országgyűlés várhatóan hamarosan törvénybe iktat. A jelenlegi szabály szerint a nem műemléki védettségű lakásokat a forgalmi érték 50 százalékán vásárolhatja meg a bent lakó bérlő. Igaz, ez az összeg csökkenhet, ha a bérlő bizonyítja, hogy felújításokat, értéknövelő beruházásokat hajtott végre az ingatlanban.

A most tervezett kedvezményekhez hasonlókat egyébként Budapesten csupán az V. kerületben, vagyis a főváros másik legdrágább kerületében vezettek be korábban. A belső kerületek önkormányzati lakásainak értékesítési gyakorlatát hétfői cikkünkben jártuk körbe:

Kapcsolódó
Kiárusítás a Várban: Rogán egykori birodalmában találtak ki hasonló kedvezményeket
15-20 százalékért vehetnek lakást hamarosan a Várnegyed szerencsés bérlői. A fővárosban ezen kívül csak egy kerületben van mód hasonló bombaüzletre a közösből: a Belvárosban, ahol a jogi alapokat még Rogán Antal polgármestersége idején tették le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik