Belföld koronavírus

25 ezer diploma ragadhat benn az egyetemeken, nyelvvizsga-amnesztiát szeretne a HÖOK

A végzősök körülbelül 35 százalékának nincsen középfokú nyelvvizsgája, ez derült ki abból az intézményi felmérésből, amelyet áprilisban végeztünk  – mondta az Eduline-nak Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. Ez akár 25 ezer „beragadt” diplomát is jelenthet a 2021-ben végző egyetemi-főiskolai évfolyamon, hiszen sem az alap-, sem a mesterszakos okleveleket nem vehetik át azok, akik nem szerzik meg az előírt számú és szintű nyelvvizsga-bizonyítványt.

A lap szerint úgy tűnik, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem számol újabb nyelvvizsga-amnesztiával, legalábbis február elején ezt írta a tárca az Eduline kérdésére. Pedig a járványhelyzet  megnehezítette a nyelvvizsgaszerzést:  a március 4-én bejelentett szigorítások miatt a nyelviskolák is bezártak, csak online órákat tartottak, a nyelvvizsgaközpontok pedig nem szerveztek hagyományos vizsgákat.

Tavaly csaknem 110 ezer diplomát állítottak ki az egyetemek a nyelvvizsgamentesség miatt – akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták oklevelüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik