Élő Közélet

Gulyás Gergely: Pénteken meglehet a 4 millió beoltott, 5 millió oltás után újra lehet lagzikat tartani

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Oltás érvényes tajszám nélkül

Május elsejétől tudnak regisztrálni azok, akik nem rendelkeznek érvényes tajszámmal. A kérdésünkre válaszoló Gulyás szerint a társadalmi immunitás eléréséhez mindenki oltására szükség van. A külföldiekére is, akiknek kálváriájáról itt írtunk:

Kapcsolódó
Hiába kérnek oltást a Magyarországon élő amerikaiak
Egy itt élő amerikai állampolgár magyar felesége mondta el lapunknak a kálváriájukat, azt, hogy a beteg és idős férfinek hogyan próbáltak oltást szerezni január óta.

A kormánynak nincs beleszólása az oltóanyagok ellenőrzésébe

Hétfőn kezdték meg az oltást a szombaton érkezett Sinopharm vakcinákkal. Hogy azok már hétfőn rendelkezésre álljanak, előző nap le kellett őket szállítani az oltópontokra. Volt elég idő a vakcinák ellenőrzésére? Máskor több napig tartott ez az eljárás – kérdezte szintén a 24.hu, ezzel kapcsolatban Gulyás csak annyit mondott, hogy minden egyes vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központ alapos ellenőrzésnek vet alá, és ha megvan az eredmény, ki lehet szállítani. A kormánynak ebbe nincs beleszólása, mondta.

Miért nem csatlakozhatnak be online az otthon tanuló diákok a jelenléti oktatásba?

Azzal kapcsolatban, hogy egyes iskolákban megengedett, hogy az otthon tanuló gyerekek online követhessék a tantermi órákat, míg máshol megtiltották ezt, Gulyás azt mondta, április 19-től a tantermen kívüli digitális munkarend megszűnt az általános iskola alsó tagozatában, párhuzamosan pedig két különböző tanrend nem folytatható. A miniszter a 24.hu kérdésére hozzátette: a krónikus betegségük miatt az óralátogatás alól felmentést kapó tanulóknak teszi lehetővé a szabályozás az online bekapcsolódást, erre továbbra is lehetőség van.

Belépés a foci-Eb meccseire

Gulyás szerint nem kettős mérce, hogy a külföldi szurkolóknak negatív PCR-teszt kell, míg a magyaroknak védettségi igazolvány kell. A miniszter szerint ez azért alakult így, mert amíg hazánk jól áll az oltásokkal, más országok nem.

Mikor lehet meg az 5 millió beoltott?

Ha az emberek regisztrálnak és beoltatják magukat, 10 napon belül is elérhető az 5 millió beoltott. Ha lassabb a regisztráció, és sokan nem fogadnak el egyes oltóanyagokat a magyarok, akkor akár újabb 10 nappal meghosszabbodhat ez az időszak.

Közös kampány az oltásért?

Gulyás úgy érzi, illuzórikus lenne, ha tervezne közös kampányt az oltási hajlandóság növeléséért a kormány és az ellenzék, hiába történt meg mindez Budafokon.

Mikor oldják fel a határzárat?

Nem tud választ adni Gulyás a határzár feloldásának időpontjára, de

a 4 millió oltás elérése után be lehet majd jönni karanténkötelezettség nélkül a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek.

Ettől függetlenül nagyon sok ország nem enged be külföldieket a saját területére, még hetekig, hónapokig is eltarthat, amíg a korábbi szabad közlekedés helyreáll.

Fog maradni bőven vakcina

Ma úgy látszik, hogy egészen biztos, hogy az év második felében, akár a jövő évben, ha a védettség megszűnik, vakcina rendelkezésre fog állni. Lesz egy vakcinagazdálkodási terv, ami a nyilvánosság számára is megismerhető lesz.

A terasznyitás tanulságai

Gulyás úgy gondolja, korai még a terasznyitás tapasztalatairól beszélni, a 4 milliónál bekövetkező változások közül pedig szinte mindegyik védettségi igazolványhoz kötött lesz. A lagzikra vonatkozó szabályozást ezért kötik majd már 5 millió beoltotthoz.

Megállapodás a Fudanról

Magyarul is közzéteszik a megállapodás szövegét a Fudan egyetemről, közölte Gulyás. Mint mondta: a kínai és magyar állam közösen hoz létre alapítványt, ez egy közcélt szolgáló, közérdekű alapítvány lesz, amelyben az állami felügyelet biztosított lesz.

Kritikák a vakcinatáblázatra

Karikó Katalin vakcinatáblázatra érkező kritikája Gulyás szerint a kormányt nem zavarja. A miniszter szerint örülnek, ha mások kritikát fogalmaznak meg. Egyúttal elismerte, hogy kétség kívül az a Karikótól érkező megállapítás igaz, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották, és az is igaz, hogy ezzel kezdték az oltást, de Gulyás úgy gondolja, ezek mind ismert tények voltak.

A miniszter hozzátette: amikor az adatokat nyilvánosságra hozták, a kormány egy értékelő véleményt is közétett, azaz nem minősítettek egy oltóanyagot sem, csak levonták azt a következtetést, hogy minden oltóanyag hatékony és biztonságos, ezek az adatok pedig ezt bizonyítják.

Határon túli magyarok oltása

Szeretnénk segíteni, a segítségre szorulók között a határon túli magyarok első helyen vannak, de még nem sikerült eljutni odáig, hogy mindenkit be tudjanak oltani Magyarországon. Mások segítsége csak ezek után jöhet szóba.

Mi lesz a nyári táborokkal?

A nyári táborokra a kormány is készül, azt szeretnék, ha az idei nyár felhőtlen lehetne, és annak a jegyében telhetne, hogy a járványt magunk mögött hagyhatjuk. Viszont Gulyás szerint jelenleg még túl korai erről dönteni.

Hogy áll a védettségi igazolványok kézbesítése?

Eddig összesen 4 176 133 védettségi igazolványt gyártottak, ebből fertőzöttségen átesettek: 651 060 darab, oltottság miatti védettség 3 525  073 darab.

Ha nem is naprakész, de néhány nappal az oltottságot követi az oltottsági igazolvány kiállítása a miniszter szerint. Hozzátette: több ponton lehetnek technikai problémák, például ha nem kerül be az oltás ténye az EESZT-be, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ezt pótolja.

Minden esetben megvizsgálják, mi az oka annak, ha valaki oltást kapott, védettségi igazolványt viszont nem.

Helyreállítási alap

A kormány tárgyalt az EU helyreállítási alapjáról, a miniszter szerint ezt hamarosan elérhetővé válik. A helyreállítási alap egy része vissza nem térítendő támogatás

Védettségi igazolvány külföldön

A külügyminiszter kétoldalú tárgyalásokat folytat a témában, még ma sajtótájékoztatón tesz bejelentést. Gulyás hangsúlyozta: a kormány kétoldalú megállapodásokat köt más országokkal.

Sok panasz érkezik az oltási igazolványokkal kapcsolatban

A kormányhivatalok számtalan panaszt kaptak a védettségi igazolványokkal kapcsolatban, pedig Gulyás újfent jelezte, hogy ezeknek hamarosan komoly jelentősége lesz. Az igazolványok átlagosan 10 napon belül megérkeznek, habár tudnak olyan esetekről, amikor ez hosszabb időt vett igénybe.

A vakcinatáblázat egy dolgot igazol

A miniszter nem mondott túl sok konkrétumot a vitatott vakcinatáblázatról. Gulyás annyit mondott: egy dolgot a táblázat igazol, azt, hogy mindegyik oltás hatásos, és komoly különbség nincs az oltások hatékonysága között.

Nemsokára lehet lagzikat tartani

Gulyás bejelentette: az 5 millió oltás elérésekor a lakodalmak tartására vonatkozó tilalmat feloldhatják. A miniszter szerint várhatóan május harmadik hétvégéig elérhetjük ezt a számot.

Szigorú szabályozás jön

Akkor tudjuk megakadályozni egy negyedik hullám kialakulását, ha mindenki betartja a szabályokat, hangsúlyozta Gulyás. Ennek érdekében szigorú szabályokat léptetnek életbe, a közokirat-hamisításnak lesz egy minősített esete, hamis védettségi igazolvány esetén.

Gulyás elmondta továbbá, hogy az üzemeltető és szolgáltatás nyújtónak a felelősségét is szigorúan szabályozzák, azaz aki a védettségi igazolást nem kéri számon, azonnali és súlyos pénzbírságra számíthat, ez 100 ezertől 1 millió forintig terjedhet, legsúlyosabb esetben pedig egyéves bezárás jöhet.

Pénteken meglehet a 4 millió beoltott

A kormány azt állapította meg a szerdai ülésen, hogy megnyugtató, hogy az EU-n belül kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége, Máltával együtt vezetjük az európai rangsort – mondta Gulyás Gergely. Továbbra is mindenkit arra biztatnak, hogy regisztráljon és oltassa be magát.

Úgy látjuk, hogy a 4 millió oltott a holnapi napon meglehet

– fogalmazott.

Mi a nyitás következő lépése?

Akár már a héten tovább folytatódhat a nyitás: ezt 4 millió, legalább egyszer beoltott emberhez kötötte a kormány. Ha meglesz a 4 millió beoltott, ezekre a lazításokra lehet számítani:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Ezekre a kérdésekre is szeretnénk választ kapni

Nem csak a kormány vakcinatáblázatával kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. Az alábbi kérdéseket is elküldtük a héten a kormányinfóra:

  • Tervezi-e a kormány, hogy megvizsgálják a beoltottak egy részének ellenanyagszintjét? A korábban a kínai vakcina beszerzésekor mintaként emlegetett Szerbiában tízezer ember vérmintáját vizsgálták, és a kínai vakcinánál az idősebbek között kisebb antitesválaszt regisztráltak. Itthon az első 500 ezer Sinopharm-vakcina nagy többségét idősek kapták, többen közülük szintén arról számoltak be, hogy nem indult be náluk az antitesttermelés. Mit javasol a miniszter úr azoknak, akiknek a Sinopharm második dózisának felvétele után 10-15 nappal elvégzett teszt az elégségesnél kevesebb ellenanyagot mutatott ki (azaz kevesebb, mint 10 nemzetközi egység/ml). Ők hova fordulhatnak, kinek jelezhetik, mit tehetnek a védettségük biztosítása érdekében?
  • Egyes iskolákban megengedett, hogy az otthon tanuló gyerekek online követhessék a tantermi órákat, míg máshol megtiltották ezt. A központi szabályozás szerint engedélyezett az otthon tartózkodó diákok számára a tantermi órák online megtekintése? A vonatkozó rendeletnek és a határozatnak mely konkrét része szabályozza, és/vagy tiltja ezt?
  • Korábbi információkkal szemben cáfolták, hogy az OGYÉI költözne a Szabolcs utcai Hajléktalan Egészségügyi Centrum épületébe. Ha nem az OGYÉI, melyik szervezet használhatja majd az épületet irodaként a tervek szerint?
  • Múlt héten megalakult a Hajléktalan Egészségügyi Centrum helyzetének rendezését koordináló fővárosi és kormányzati közös munkacsoport. A főváros és a kormány megállapodása szerint a munkacsoport határozatlan ideig működik: ez azt jelenti, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a jelen állás szerint június 30-ával lejáró bérleti szerződést?
  • A külföldről hazalátogató, külföldön beoltott magyarok nem kaphatnak védettségi igazolványt, így mehetnek majd itthon moziba, színházakba és nem ülhetnek be az éttermek belső tereibe sem?
  • Hétfőn kezdték meg az oltást a szombaton érkezett Sinopharm vakcinákkal. Hogy azok már hétfőn rendelkezésre álljanak, előző nap le kellett őket szállítani az oltópontokra. Volt elég idő a vakcinák ellenőrzésére? Máskor több napig tartott ez az eljárás.
  • A kormány közlése szerint a védőoltást azok is megkaphatják, akiknek nincs érvényes tajszámuk. Mi történik azokkal, akik egyáltalán nem rendelkeznek tajszámmal: például külföldi állampolgárok, de huzamosabb ideje tartózkodnak Magyarországon. Ők mikor és hogyan kaphatnak oltást?
  • A terasznyitás napján nagy tömeg alakult ki több helyen is. Miért nem intézkedtek a hatóságok, amikor sokan egyértelműen megszegték a továbbra is fennálló távolságtartási szabályokat?
  • Milyen feltételek mellett szűnik majd meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és azzal nem rendelkezők közötti különbségtétel? Az oltottak számához vagy a járványügyi adatokhoz kötik majd ezt?
  • A terasznyitás napján tapasztalható tömegjeleneteket látva mi indokolja a veszélyhelyzet további fenntartását? Illetve hasonló alapon miért tilos továbbra is a gyülekezés, vagy éppen a népszavazás?

Ezeket a kérdéseket küldtük a vakcinatáblázattal kapcsolatban

A kormányinfót megelőzően számos kérdést küldtünk a kormány vitatott vakcinatáblázatával kapcsolatban:

  • Oltásellenesnek gondolják Karikó Katalint, aki azt közölte, hogy félrevezető a kormány által megosztott vakcinahatékonysági táblázat, amely szerint a Sinopharm-vakcina jobb a Pfizernél?
  • A kormány által közölt táblázat alapján a kétszer oltottak közül 5714 fertőződött meg, közülük 273-an hunytak el, vagyis a betegek majdnem 5 százaléka meghalt. Ehhez képest a járvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek 3,5 százaléka hunyt el Magyarországon. Az előbbi arányra milyen magyarázattal tudnak szolgálni, nem gondolják, hogy ez a kormány által mindenféle további részlet nélkült közölt adat ebben a formában az oltásellenességet erősíti?
  • Kik és milyen adatok alapján állították össze a hétvégén közzétett vakcinahatékonysági táblázatot?
  • Nyilvánosságra hozzák-e, hogy életkorra és alapbetegségekre lebontva hogyan alakult a halálozás egyes vakcinák esetén, illetve hogy az oltás időpontjához számítva mennyi idő után regisztrálták a táblázatban szereplő megbetegedéseket és a halálozásokat?
  • A táblázatban szereplő elhunytak mind bizonyítottan a koronavírus áldozatai?
Olvasói sztorik