MTI / Rosta Tibor
Közélet koronavírus

Karikó Katalin reagált a kormány a kínai vakcinát reklámozó táblázatára

A kormány vasárnap nyilvánosságra hozta a magyarországi oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. Ezt a kormányzati tájékoztató honlapon így reklámozták: „A Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után – derült ki a Magyarország kormánya nevű Facebook-oldal vasárnapi bejegyzéséből”.

Ahogy a táblázattal, úgy ezzel a közléssel is vannak problémák. Ezek közül hívta fel néhányra a figyelmet a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó Karikó Katalin.

Tehát 4 hónap alatt halt meg 32 idős ember 100 000 Pfizer beoltottból, akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakcina esetén 2 hónap alatt halt meg 16 ember 100 000 beoltottból, akik krónikus betegségben nem szenvedtek

– értelmezte a táblázatot a tudós, aki szerint ezeket a fontos adatokat egyszerűen nem közölte a kormány, ami félrevezető. (Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez is csak találgatás annyiban, hogy elvileg Sinopharmot kaphatnak krónikus betegek is.)

Karikó Katalin szerint „még kutatónak sem kell lenni ahhoz”, hogy valakinek feltűnjön, hogy a táblázatban egymás mellé rakott számok ebben a formában összehasonlíthatatlanok.

Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon 4 hónap alatt 100 000 idős, krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában, illetve krónikus betegséggel nem rendelkező 100 000 emberből hányan halnak meg 4 hónap alatt

– tanácsolta a kutató.

Ajánlott videó