Tudomány koronavírus

Már külföldi szakemberek is bírálják a kormány vakcinatáblázatát

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Science Translational Medicine tudományos szaklap hasábjain megjelenő blogjában Derek Lowe kémikus, gyógyszerszakértő bírálta a magyar kormány finoman szólva is használhatatlan vakcinatáblázatát. A szakértő szerint egyáltalán nem korrekt, hogy a Szputnyik V marketingje részben arra épül, hogy más vakcinák hatékonyságát próbálja lehúzni, a magyar táblázat pedig sok sebből vérzik.

Kapcsolódó
Hiányos, szakmaiatlan, és az oltásellenesek alá adja a lovat – ez a baj a kormány oltástáblázatával
A keleti vakcinák jobbak, a nyugatiak kevésbé, de mindenki oltakozzon – ez volt az üzenete a kormány vasárnap megjelent vakcinatáblázatának. Szakemberek magyarázzák el, miért pontatlanok a számok, és miért káros egy ilyen statisztika megjelentetése.

Lowe megjegyzi, hogy a magyar táblázat alapján a Pfizer 36-szoros halálozási rátája és 6-szoros fertőzési rátája egész egyszerűen „baromság”. Carl Bergstrom evolúciós biológus Twitteren fejtette ki hasonló véleményét: a szakértő szerint a Szputnyik V gyártója a táblázat megosztásával az oltásellenes propagandának ad helyet. Korábbi cikkünkben szakértők nekünk is hasonló véleményt formáltak meg.

Lowe Karikó Katalin javított táblázatára is kitér, illetve megjegyzi, hogy a Szputnyik V-t illető marketing nagyon káros, hiszen nemcsak a vakcina hatásosságának bizonyítására koncentrál, hanem a konkurencia, főképp a Pfizer vakcinájának lejáratására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik