Közélet koronavírus

Sem az NNK, sem a Kórházi Főigazgatóság nem tudja, hogy hányan kaptak oltást a városokban

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az Átlátszó március végén fordult közérdekű adatigényléssel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK), hogy képet kapjanak arról, milyen az átoltottság a nagyobb városokban, de nincs ilyen nyilvántartása Müller Cecília hivatalának. Az Operatív Törzset és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is hiába kérdeztük: előbbi nem válaszolt, utóbbi pedig közölte, hogy nem rendelkezik ilyen adatokkal.

A lap kíváncsiságát az tüzelte fel, hogy az egyébként is elég szűkszavú járványügyi tájékoztató oldalon a fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak száma naponta frissülő budapesti-vidéki megoszlásban is látható,

de arról nem tudni semmit, hogyan néz ki ugyanez az oltottakat tekintve.

Adatigénylésükben azt kérték, küldjék meg részünkre, hogy 2021. március végéig hány főt oltottak be koronavírus elleni védőoltással a fővárosban és a megyei jogú városokban (településszintű, illetve a főváros esetében kerületi bontásban), illetve mennyi volt ezekből az első, illetve a második oltást megkapók száma.

Az adatkérés ezután furcsa utat járt be: 15 nappal később az NNK a veszélyhelyzetre hivatkozva 45 napra hosszabbította a válaszadási határidőt, majd egy héttel a hosszabbítás bejelentése után mégis válaszoltak a lapnak. Azt írták, hogy nem rendelkeznek a kért, településszintű adatokkal az oltottakról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik