Közélet koronavírus

A gyógyszerhatóság engedélyezte az orosz és az oxfordi vakcina alkalmazását

Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images
Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca oltóanyagát és a Szputynik V orosz koronavírus elleni vakcinát is – írja a hír forrásának megjelölése nélkül az Origo, hozzátéve, hogy az Európai Unióban így Magyarországon indulhat meg először az oltás e két vakcinával.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai elvégezték a gyártási folyamat helyszíni ellenőrzését, szakértőik áttekintették a vakcina dokumentációját, így a hatóság a veszélyhelyzeti gyógyszerbehozatalról és -alkalmazásról szóló engedélyt kiadta az orosz vakcinára – válaszolta az OGYÉI az ATV megkeresésére.

Szentiványi Mátyás, a szervezet főigazgatója az M1-nek elmondta: az engedélyezés általában hosszú folyamat, de ezt most alig több mint két hónap alatt sikerült teljesíteni. A használatbavételi engedély ideiglenes, hat hónapra szól, és további fél évvel egyszer meghosszabbítható.

Az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina megfelel-e annak, ami a dokumentumokban szerepel.

Az oxfordinak nevezett vakcinát Nagy-Britanniában már használják, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezését, amit több európai ország kormánya is sürget. Ennek a vakcinának kisebb az előállítási költsége, mint a Pfizer és a Moderna oltóanyagáé, és a szállítása, tárolása is egyszerűbb. A Szputnyikot pedig Oroszországban és Szerbiában is alkalmazzák, de háromezer ember beoltására elegendő mennyiség Magyarországra is érkezett belőle már december végén egy klinikai kísérlethez. Az uniós vizsgálata azonban csak februárban kezdődhet meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán még csak azt közölte, hogy megérkezett a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet. Hozzátette: a magyar gyógyszerészeti hatóság szakemberei Oroszországban vannak, hogy a helyszínen tanulmányozzák az orosz vakcina gyártási folyamatát. Csütörtökön pedig az orosz egészségügyi hatósághoz látogatnak és folytatják a konzultációt. Ennek fényében volt meglepő az Origo híre az engedélyezésről. Ugyancsak szerda délután az Index azt írta, hogy az OGYÉI lezárta a Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta az oltóanyag engedélyezését. Az anyagot december eleje óta vizsgálta a gyógyszerhatóság. A cikk szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatai még hátra vannak, és ha ott is mindent rendben találnak, akkor lesz alkalmazható a vakcina – az OGYÉI vezetőjének szavai szerint ez a verzió áll közelebb a valósághoz.

A kormánypárti médiaholdinghoz tartozó Origo azt is hangsúlyozza, hogy az orosz és a brit gyártó hasonló technológiát alkalmaz (mindkettő úgynevezett vektorvakcina, az emberi szervezet számára veszélytelen adenovírussal juttatják be a vírus genetikai állományának egy részét), és tárgyalnak is az együttműködésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik