Közélet

Momentum: Karácsony a korrupciós vádak tisztázásáig vonja vissza Gajda kinevezését

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az önkormányzati kampányban felmerült súlyos vádak ellenére az MSZP Gajda Péter kispesti polgármestert jelölte a főváros Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság képviselőtagjának és elnökének. Az erről szóló előterjesztésben az eddigi elnök és tag, Szaniszló Sándor visszahívását kérték, aki év elején az MSZP-ből átült a DK-ba. Gajda végül megkapta az elnöki posztot.

A Momentum már korábban is nehezményezte Gajda jelölését, most viszont Buzinkay György, a párt elnökségi tagjának Facebook-posztja szerint levélben kérték Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy

ameddig nem tisztázódik minden tekintetben kielégítően a kispesti önkormányzat körüli korrupciós helyzet, addig vonja vissza Gajda Péter kinevezését a bizottság éléről. Az MSZP-t pedig arra kérjük, hogy olyan személyt jelöljön a bizottság élére (addig is), aki minden együttműködő fél számára elfogadható.

Márciusban a kispesti Fidesz és a helyi baloldal nagy egyetértésben szavazata le, hogy korrupciós szakértőket hívjanak meg az Antikorrupciós Bizottságba. Februárban derült ki, hogy gyanús körülmények között vásárolhatott meg az önkormányzattól egy nyomott árú telket a kispesti önkormányzat építéshatósági irodájának vezetője Guzmics Zsombor 2017 elején az anyósa nevében. Gajda Péter munkatársa ezzel milliókat kaszálhatott. Guzmics és Gajda neve is sokszor előkerült azon a 2019 őszén ismertté vált videón, amin Lackner Csaba kerületi szocialista képviselő állítólagos kerületi korrupciós ügyekről, lenyúlásokról mesélt.

Hír Tv: Egy zacskó fehér port lóbálva beszélt korrupciós ügyekről egy kispesti MSZP-s
A szocialista polgármester szerint hamisítvány lehet a felvétel, és „sületlenségek” hangzanak el a hanganyagban.

2019 év végén derült ki, hogy Kispest költségvetési bizottsága megszavazta a kerület közétkeztetésének a 10 milliárdos üzlet verseny nélküli kiszervezést a Szakácstündér Kft.-nek. A cég egyetlen alvállalkozója ugyanúgy a Klassz Menza Kft.,  ami mögött ugyanaz a tulajdonosi kör áll, amiről a G7 a kőbányai közétkeztetési tendernél azt írta, hogy kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinccel. Vagyis a főzést valószínűleg továbbra is ők fogják intézni.

Hadházy: akárcsak a Fideszben, az MSZP-ben is következmények nélkül marad a lebukás
A független képviselő Gajda Péter új kinevezését kommentálta.

Kiemelt kép: Soós Lajos/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik