Közélet

Müller Cecília: 40-es, 50-es éveikben járó betegek is vannak a lélegeztetettek között

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az operatív törzs kedd délelőtti tájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarország élelmiszerellátása biztosított, élelmiszerbiztonsági rendszere Európában az egyik legstabilabb. A Nébih az élelmiszerláncokat folyamatosan ellenőrzi, eddig számos hibát találtak, azonban rendkívül pozitív gyakorlatokat is láttak. Az üzletek 73 százalékában nem biztosítottak kézfertőtlenítőt, pedig az az eladótérben elérhető volt. A bevásárlókocsikat, kosarakat, a hűtők fogantyúit naponta, a kártyaterminálokat naponta mossák.

A közétkeztetésben is tartottak ellenőrzéseket, eddig 230 intézményben jártak. Számos problémát tártak fel, gyakran a személyes higiénia területén, azonban az ételek megfelelően hőkezeltek. Megteremtették annak a lehetőségét, hogy szeszfőzdék és a pálinkafőző üzemek átállhassanak fertőtlenítőszerek előállítására. Zsigó Róbert elmondta, hogy a helyi termelők is nagyon nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt, az ő támogatásukra indították el a Termelőkereső nevű   oldalt, itt meg lehet nézni, hogy ki és mit árul a közelünkben. Így szeretnék segíteni a termelők és a vásárlók közötti kommunikációt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel közölt adatokat: 2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 50 052 ,a WHO által elismert tesztet végeztek el a kiemelt laboratóriumokban. Keddre újabb 14 idős krónikus beteg hunyt el, ezzel 213 főre emelkedett az áldozatok száma. Elmondta: zárt közösségekben jellemző a betegség terjedése, ilyenek az idősek otthonai és azok a kórházi osztályok, ahol beteg van jelen.

Eddig 20 idősotthonban jelent meg a koronavírus, azonban rendkívül különböző a fertőzöttség mértéke, van, ahol csak egy-egy betegről lehet tudni.

Három olyan intézmény van, ahol több beteget regisztráltak, ezek jellemzően nagyobb otthonok. A Pesti úti otthonban az összes szűrővizsgálatot elvégezték: 274 lakót és 41 dolgozót teszteltek, összesen 62 pozitív mintát találtak, őket elkülönítették. Az időseket ápoló-gondozó intézményeket folyamatosan fertőtlenítik az egész országban.

Továbbra is a főváros és Pest megye a legfertőzöttebb terület, de egyes határmenti megyékben is nőtt is a fertőzöttek száma. Az összes regisztrált beteg közül 852-et ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen, jellemzően idősebb emberek. Müller Cecília hangsúlyozta: vannak közöttük 40-es, 50-es éveikben járó személyek is, ebből is látszik, hogy a betegség nem csak az időseket veszélyezteti, bárki elkaphatja.

A WHO magyarországi képviselője szerint megfelelő a mintavételezés módja és mennyisége. Magyarországon egy igazolt fertőzött környezetében 30 tesztet végeznek el.

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatása szerint az ukrán, román és szerb vendégmunkások minden nap egy négy órás időszakban beléphetnek az országba, mozgásukat azonban követik, hogy minél hamarabb elhagyják az országot. Mindannyiukat megvizsgálják, akinél felmerül a betegség gyanúja, nem léphet be az országba. Eddig összesen 27497 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások megszegése miatt, 5983 feljelentést tettek.

Újságírói kérdésre elhangzott: a hatósági karanténban lévő személyek dolgozhatnak otthonról. A fertőzésben elhunytak túlnyomó többsége idős, más alapbetegségben is szenvedő ember, ez látszik a koronavírus-honlapra feltöltött táblázatból is. Azonban nemzetközi példák szerint előfordulhat, hogy fiatalabb, egészségesnek tűnő ember hal bele a betegségbe. Kedd reggel Szlávik János infektológus arról beszélt, hogy még májusban is sok megbetegedéssel kell számolni Magyarországon, a tisztifőorvos ezt úgy kommentálta, hogy az, hogy a május 3-ra várt tetőpont után nem nő a fertőzések száma, nem jelenti azt, hogy a járvány végére értünk. A vírus lecsengése akár több hét is lehet, megnyugodni akkor fognak, ha egy héten át nem nő tovább az új megbetegedések száma.

Müller Cecília elmondta: olyan idősek is kórházba kerülnek a megbetegedés miatt, akik nem idősotthonban élnek.

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik