Közélet koronavírus

Müller Cecília: 42 éves magyar beteg is életét vesztette

Az operatív törzs szombati tájékoztatóján Ruszin Romolusz dandártábornok elmondta: 104 cégnél teljesítenek szolgálatot rendőrök és honvédek, a honvédelmi irányítótörzsek leginkább élelmiszeripari cégekhez vonultak ki. A műveleti területeken dolgoztó katonák jól vannak, a héten Maliból egy kisebb kontingens hazajött, ők betartják a karantén szabályait.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel közzétett adatokat: újabb 16 magyar vesztette életét a koronavírus következtében, általában idős, több megbetegedésben szenvedő emberek, azonban egyikük egy 42 éves nő volt, aki több alapbetegségben szenvedett.

Több mint százzal emelkedett azoknak a száma, akik kórházi ápolásra szorulnak. Akinél enyhe tüneteket tapasztalnak, otthon marad, csak a súlyos tüneteket produkáló betegeket kezelik kórházban, ők most 829-en vannak. A tiszti főorvos szerint a kórházi ápolásra szorulók számában növekvő tendenciát tapasztalnak. Jelenleg hatvanan szorulnak lélegeztetésre.

Tizennyolc olyan szociális intézményben regisztráltak koronavírus-fertőzést. Összesen 386 gondozott betegedett meg, közülük 286-an kórházban vannak. Eddig 45 ápolót regisztráltak koronavírus-fertőzéssel. Az idősotthonok lakói közül már 33-an vesztették életüket.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: hétvégére ismét több településen is szigorúbb szabályokat hoztak, a rendőrök jelen vannak közterületeken, már 5200 esetben szabtak ki helyszíni bírságot a kijárási korlátozások megszegése miatt, illetve 4800 alkalommal feljelentést tettek.

Plusz korlátozások, beteg gyerekek, 39 ezer ágy

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy folyamatosan követik a külföldi trendeket, fejleményeket, elsősorban a visegrádi négyek tapasztalatai állnak legközelebb Magyarországéhoz, ezeket figyelik, illetve Ausztria megoldásait is szorosan követik. Kiss Róbert elmondta: a kormány hetente dönt arról, hogy a hétvégére megadja-e a plusz szigorítási lehetőséget a polgármestereknek a kijárási korlátozásoknál.

Felvetették, hogy konditermek, illetve más egységek esetében is felmerült, hogy hamarosan újranyitnak. Kiss Róbert ezt úgy kommentálta, hogy a rendőrség eljár a szabálysértőkkel szemben.

Müller Cecília azt javasolta, hogy az autóban utazók is viseljenek szájmaszkot, illetve ha lehetséges, üljenek minél távolabb egymástól, például ha csak egy utas van, ő üljön hátra.

Kitért arra is, hogy minden esetben két laborvizsgálatot kell elvégezni. A WHO a vírus örökítőanyagát kimutató tesztet fogadja el, ez azt mutatja ki, hogy a vírus a vizsgálat időpontjában jelen van-e a szervezetben. A gyorstesztek viszont  a vírus ellen termelt ellenanyagot mutatják ki, ebből azonban csak az derül ki, hogy valaki túlesett-e már a betegségen, illetve ha megfertőződött, ad-e rá választ a szervezete.

A koronavírusos gyerekek rendszerint együtt maradhatnak a szüleikkel, de az egyes intézményekben különböző feltételek állnak rendelkezésre. Ilyen esetben ugyanis a szülő és a gyermek teljes elkülönítésére van szükség, ha erre nincs lehetőség, ez akadályozhatja a családok együttmaradását.

Azt is elmondta, hogy

előfordulhat, hogy a koronavírusnak maradandó következményei lehetnek. A vírusfertőzésre a szervezet a gyulladásos immunválaszt ad, előfordulhat, hogy a begyulladt szerv funkciója károsodik.

Az RTL Klub kérdezte meg, hogy miért kell 39 ezer ágyat felszabadítani, miközben a 60 milliós Olaszországban 22 ezren vannak kórházban. Müller Cecília azt mondta: eddig szándékosan nem emlegetett országneveket, Magyarország pedig Magyarország. Kiemelte, hogy a felkészülés nagyon fontos, drámai képeket lehet látni a nemzetközi híradókban a külföldi kórházakban uralkodó állapotokról, ezt mindenképpen el szeretnék kerülni.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/kormany.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik