Közélet koronavírus

Gulyás: hatályát veszti több, a járvány elleni intézkedés

A kormány szerdai ülésén keres megoldást arra, hogy az „ellenzék felelőtlensége miatt” hatályát veszti több, a járvány elleni intézkedés – mondta Gulyás Gergely arra utalva, hogy az ellenzék hétfőn nem támogatta a felhatalmazási törvény keddi elfogadását, ami a szükséges négyötödös többség híján így meghiúsult.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter példaként említette, pénteken jár le annak határideje, hogy lezárták a határt a külföldiek előtt. Ugyanaznap veszíti hatályát a felsőoktatási intézmények bezárása, valamint a katonák, egészségügyi dolgozók és kormánytisztviselők kiutazási tilalma. Hétfőn jár le a bírósági ítélkezési szünet határideje, illetve hatályon kívül kerül az a döntés is, hogy a polgármesterek rendelhetik el a bölcsődei és óvodai ellátások rendkívüli szüneteltetését.

Miután az ellenzék hétfőn nem támogatta a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását, azt legkorábban jövő kedden tudják elfogadni. Az ellenzék fő kifogása az volt, hogy a kormány nem hajlandó meghatározni, meddig tarthat a veszélyhelyzet, hanem időkorlát nélkül hosszabbítaná azt meg. A törvényjavaslatról itt írtunk bővebben:

Diktatúrát hoz vagy a járvány elleni védekezés egyetlen eszköze a felhatalmazási törvény?
A veszélyhelyzet kihirdetését követő legélesebb politikai vita a túlhatalomtörvényről alakult ki. Válaszok a legfontosabb dilemmákra.

Gulyás azt mondta, az indítvány tartalmáról számtalan valótlan állítás jelent meg, például hogy amiatt elmaradhatna a választás, ugyanis az országgyűlési és az önkormányzati választások időpontjáról is az alaptörvény rendelkezik, amitől a rendkívüli jogrendben sem térhet el a kormány.

A miniszter arra is kitért, hogy az ellenzék követelésével szemben a parlament nem ülésezhet online, mert az alaptörvény jelen lévő képviselőkről beszél.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt hangsúlyozta, továbbra is együttműködésre van szükség, mert a jogszabályt várhatóan a jövő hét elején tárgyalja az Országgyűlés és kedden szavaz is róla. Az indítványt bizonyos pontjainak elfogadásához pedig kétharmados többség kell, és

járványhelyzetben senki nem tudja megmondani, hogy a kormánykoalíciónak meglesz-e a szükséges számú képviselője.

Álságosnak nevezte ugyanakkor, hogy miközben az Országgyűlésben az ellenzék nem adott felhatalmazást a kormánynak, Karácsony Gergely főpolgármester „rendeleti kormányzást” vezetett be Budapesten, ahol a Fővárosi Közgyűlés nem is ülésezik.

MSZP: garanciákkal akár szerdán megszavazzuk a törvényt

Az MSZP kész akár már szerdán megszavazni a felhatalmazási törvényjavaslatot, ha abban szerepel a veszélyhelyzet határideje és az Országgyűlés elektronikus ülésezésének lehetősége – közölte Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes válaszul Gulyás és Kocsis szavaira. Szerinte a Fidesz célja nem az együttműködés, hanem a politikai feszültség keltése, az emberek egymás ellen uszítása. A szocialista politikus szerint az ellenzék legnagyobb hibája az elmúlt hét hétben az volt, hogy elhitte, a Fidesz a válsághelyzetben más arcát mutatja, és valóban együtt kíván működni. Megismételte, azt támogatnák, hogy a kormány legfeljebb 90 napra kapjon rendkívüli felhatalmazást, amit egyszer meg lehetne hosszabbítani 30 nappal.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik