Közélet

Felívelőben Puch László cége, ismét közpénzes munkát nyert

Öt szűkös esztendő után idén már több mint 400 millió forintnyi megrendelést sikerült elnyernie az egykori szocialista pénztárnok cégének.

2019 közepén megtáltosodott Puch László, egykori szocialista pénztárnok építőipari érdekeltsége, a Kipszer Zrt., holott korábban öt évig egyetlen megpályázott közbeszerzést sem sikerült elnyernie. Szeptemberben írtuk meg, hogy a vállalkozás meghívásos eljárásban elvitte a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. negyedmilliárdos megbízását, most pedig a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött hirdetmény szerint

a Kipszer Zrt. nettó 168,9 millió forintért bővítheti a sződligeti iskolát négy tanteremmel.

A szintén meghívásos tenderen a budapesti Ventus Építő Kft. mellett bejelentkezett az a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. is, amelynek tulajdonosa Puskás-szoborral ajándékozta meg a felcsúti fociakadémiát, majd egy mérkőzést Orbán Viktor társaságában a VIP-páholyból követhetett. A munkára öt céget hívtak meg, azonban csak az említett három adott be ajánlatot.

Puch László évekig volt az MSZP pénztárnoka, de később sem vágott el minden szálat a párttal: tavaly Sapienza Kft. nevű cége 41,9 millió forintos tanácsadói szerződést kötött a szocialisták parlamenti képviselőcsoportjával.

A média világában is megmártózott: Horizont Handels nevű, Bécsbe bejegyzett cégével vásárolta meg a Népszavát és a Vasárnapi Híreket kiadó XXI. Század Média Kft.-t, illetve a Szabad Földet és több tematikus, kisebb magazint megjelentető Mezőgazda Kiadót. A Szabad Földet és a már említett magazinokat eladta Mészáros Lőrincnek, illetve a Mediaworksnek, amely aztán a lapot ingyen felajánlotta a fideszes médiaholdingnak, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA). A  Szabad Föld eladását a G7 már csak azért is furcsállta, mert Puch akár 100 millió forintot is veszíthetett az üzleten.

Puch a Vasárnapi Hírektől és a Népszavától is megvált, az új tulajdonos Leisztinger Tamás milliárdos vállalkozó cége, a Proton Zrt. lett. Leisztingert sokáig az MSZP környékén emlegették, majd úgy tűnt, a Fidesz-kormánnyal sincs rosszban. Az önkormányzati választások előtt egy belvárosi ingatlanügylet miatt írtunk róla, miután egy érdekeltségébe tartozó cég kedvezményesen vásárolhatott ingatlant a Belgrád rakparton a fideszes többségű önkormányzat döntésének köszönhetően.

Puch László a Népszava eladása után egy pódiumbeszélgetésben fejtette ki, hogy a városi legendákkal szemben nem a NER része.

Puch László: Nem vagyok a NER része
Gyurcsányról, korrupcióról, az MSZP kampánypénzeiről, a Szabad Föld eladásáról is beszélt a Spinoza-házban a szocialista párt egykori pénztárnoka, akit Gulyás Márton is megtalált.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik