Gazdaság

Eladta a Népszavát Puch László

Az MSZP-közeli vállalkozóként elhíresült Leisztinger Tamás cége az új tulajdonos.

Új tulajdonosa van a Népszavának – ezt a napilap internetes kiadásában tették közzé.

A Népszavát eddig Puch László egykori MSZP-pénztárnok birtokolta Horizont AG nevű érdekeltségén keresztül. Most közölte: elkötelezett befektető érkezik a napilaphoz, amely így biztonságban működhet és fejlődhet a jövőben.

Az új tulajdonos Leisztinger Tamás egyik cége, a Proton Zrt.

Puch korábban már megvált sajtóérdekeltségei egy részétől, az amúgy nyereséges Szabad Föld kiadóját értékesítette Mészáros Lőrinc érdekeltségének, amely nyomban be is vitte azt a kormánypárti sajtóalapítványba. A leköszönő tulajdonos szerint a mostani eladás nem ötletszerű döntés, már korábban is jelezte, hogy pénzügyi befektetőkkel erősítené a lapot. Szerinte elkötelezett, tőkeerős befektetőhöz kerül az újság.

Leisztinger Tamás szerint „egyben értékválasztás is”, hogy megvásárolták a Népszavát, amelynek hangnemét és szerkesztőségét is meg akarják őrizni.

Leisztinger Tamás. Fotó: Vajda János / MTI

Évekkel ezelőtt az Átlátszó közölt részletes portrét Leisztinger Tamásról, eszerint az MSZP-közeliként számon tartott vállalkozó az első Horn-kormány idején kárpótlási jeggyel jutott állami vagyonhoz, a Hunguestet is megszerezte. Birodalma az MSZP 2002-es győzelme után tovább épült, privatizálta a Kopaszi-gát értékes telkeit, amiket sokszoros haszonnal adott tovább portugál befektetőknek. 2006 után a Fidesszel is barátkozni kezdett, a 2010-es választás után visszavonulásba fogott.

Nemrég egy belvárosi ingatlanügylet kapcsán került elő a neve, egy érdekeltségébe tartozó cég rendkívül kedvezményesen vásárolhatott ingatlant a Belgrád rakparton a fideszes többségű önkormányzat döntésének köszönhetően. Ez abból a szempontból is figyelemreméltó, hogy élettársa, Tüttő Kata a baloldali ellenzéki pártok közös kerületi polgármester-jelöltje, a fideszes kerületvezetést pedig épp az ingatlanvagyon áron aluli kiárusítása miatt érte a legtöbb bírálat.

 

Kiemelt kép: Beliczay László / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik