Közélet

Belvárosi ingatlanügyletben bukkant fel a baloldali polgármesterjelölt élettársa

Jóval a piaci ár alatt vette meg az önkormányzat pénzén felújított ingatlant a Leisztinger Tamáshoz köthető cég.

A baloldali ellenzék szombaton jelentette be közös kerületi polgármesterjelöltjeit – a V. kerületben az MSZP-s Tüttő Katát indítják, aki jelenleg a XII. kerületben önkormányzati képviselő. A Magyar Narancs azt írja, Tüttő élettársa Leisztinger Tamás milliárdos, a fideszes többségű belvárosi önkormányzat pedig nemrég döntött arról, hogy egy Leisztingerhez köthető cég vásárolhatja meg rendkívül olcsón a Belgrád rakpart 27. szám alatti épület 1410 négyzetméterét.

A kedvezményes ár közel 350 millió forint, ami négyzetméterre lebontva csaknem 250 ezer forint, töredéke a környéken megszokott 1-1,5 millió forint piaci árnak. A kedvezményezett cég pedig a Belgrád 27. Ingatlanhasznosító Kft., aminek két tagja a Leisztingerhez köthető Stúdió-V, illetve a Duó Consulting.

A kerület LMP-s képviselője, Csonka Krisztián korábban közölte: az önkormányzat még az ingatlan bérbeadása előtt kicseréltette az épület homlokzati nyílászáróit, és a belső felújítást is elvégezte, amire sok tízmillió forintot költött. Ezután adták bérbe az ingatlant a Belgrád 27 Kft.-nek, amely két év múlva kedvezményesen megvásárolhatta azt, anélkül, hogy ott addig bármit csináltak volna.

A Belgrád 27 Kft. másik tulajdonosa, a Duó Consulting a Polimetikus Zrt. tulajdonában van, aminek egy részvényese van, Pozsgai Péter ügyvezető. Ő a Magyar Narancs szerint sógora, vagy más források alapján volt sógora Kertész Balázsnak, Rogán Antal bizalmasának. Ez a már törölt Pauricius Kft. adataiból derül ki, amelyben Pozsgai Péter mellett Kertész felesége, Pozsgai Petra is tulajdonostárs volt, a céget pedig Kertész korábbi budai lakóhelyére jegyezték be.

Pozsgai Petra éveken át tulajdonos volt a Mobilsign Kft.-ben is, aminek két másik tulajdonosa, Csík Balázs és Lengyel Balázs közös elektronikus aláírási szabadalmat jegyzett Rogán Antallal.

Miközben a V. kerületi közéletet az elmúlt években épp az ingatlanvagyon áron aluli kiárusítása kavarta fel, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a Magyar Narancs kérdésére azt közölte: nem látja problémásnak Tüttő jelölését, a párt tagjainak családi viszonyaival pedig nem foglalkoznak. Tüttő nem tagadta, hogy élettársa Leisztingernek, de azt mondta: nincs semmi összeférhetetlenség. Beszélt arról is, hogy a Fővárosi Közgyűlésben négy évig vezette a pénzügyi és közbeszerzési bizottságot, így ismeri az összes belvárosi beruházást. (Fotó: MTI / Honéczy Barnabás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik