Közélet

A szocialisták havi 6 millióért kérnek tanácsokat Puch Lászlóék cégétől

Felmentek az árak: tavaly még csak havi 4 milliót kért az MSZP-től honlap nélküli cég.

41,9 millió forint értékben kötött tanácsadói szerződést a Sapienza Kft.-vel az MSZP képviselőcsoportja, a megbízásra nem írtak ki nyílt közbeszerzést – derül ki az Országgyűlés honlapján elérhető nyilvános adatokból.

A Sapienza Kft. a frakció alapműködéséhez szükséges tanácsadói feladatokat lát el, tanulmányokat elemzéseket készít június 1-jétől az év végéig, havi csaknem 6 milliós átlagáron. A szerződést az MSZP részéről Tóth Bertalan frakcióvezető-pártelnök, a vállalkozás részéről Török Ottó írta alá.

A Sapienza Kft. az Opten adatai szerint két fővel működik, Puch László és Simon Dénes osztrák cége, a Horizont Handels und Industrie AG tulajdona. Ez az a cég, amivel Puch László, a szocialista párt korábbi pénztárnoka megvásárolta a Népszavát és a Geomedia portfólióját: a Vasárnapi Híreket, a Szabad Földet és a magazinokat.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 11-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI
Váratlan fordulat: mégis a volt MSZP-pénztárnoké lett a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Geomedia
A korábban bejelentett, liechtensteini XXI Century Invest AG helyett végül a Puch László és Simon Dénes tulajdonában lévő osztrák cég, Puch László és Horizont Handels und Industrie AG kebelezi be a Népszavát és a Vasárnapi Híreket.

A Sapienza hosszú évek óta tart fenn üzleti kapcsolatot az MSZP-vel, 2011-ben a régi Origo már arról cikkezett, hogy a cég úgy nyer el milliós szerződéseket a szocialistáktól, hogy még honlapja sincs. Akkor Török Ottó a cég életében beállt változásokkal magyarázta, hogy a párt megbízásain kívül gyakorlatilag nincs nyoma a tevékenységüknek. sem honlapot, sem nyilvános telefonszámot nem találtunk a céghez, ami tavaly 50,9 millió forintos árbevétel mellett 900 ezer forintos mínuszal zárta az évet. A szocialista párt éppen ennyit, csaknem 50 milliót költött tanácsadásra tavaly, havi 4 millió forintért szerződtek a Sapienza Kft.-vel.

Idén a szocialisták már másodszorra kötnek tanácsadói szerződést Puch László érdekeltségével. Az első, 6 millió forintos szerződést májusban hozták tető alá a Hungaroholding Zrt.-vel. A cég Kardos Péter György, Puch László lánya, Puch Eszter és a már említett Horizont Handels und Industrie AG tulajdonában.

Puch László 1980-ban lépett be az MSZMP-be, 1989-ben már az MSZP soraiban politizált. 1994-től 2014-ig folyamatosan a szocialista párt képviselőcsoportjának tagja volt, 2010-2014 között frakcióvezető-helyettesként.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik