Belföld

A volt MSZP-pénztárnok cégét meghívták egy negyedmilliárdos tenderre, el is vitte

Öt éve nem nyert közbeszerzést Puch László, az MSZP korábbi pénztárnokának érdekeltsége, a Kipszer Zrt. Most viszont a leginkább sportlétesítményekkel kapcsolatos fejlesztéseket koordináló BMSK Zrt. épületét hozza rendbe százmilliókért. A NER sportügyi sasfészkében olyan kiemelt sportberuházásokat kezelnek, mint a 15 milliárdos tatabányai kézilabdacsarnok és a szegedi kézilabda aréna, ami akár 32 milliárd forinttal apaszthatja az államkasszát.

A szocialista párt korábbi pénztárnoka, Puch László résztulajdonában lévő Kipszer Zrt. nettó 262,1 millió forintért újítja fel a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. központját a XIV. kerületi Hermina úton – tudta meg a 24.hu. Szeptemberig a Nemzeti Sportközpontok székhelye is ide volt bejegyezve.

A BMSK augusztus 1-jén indított közbeszerzési eljárást a Hermina úti irodaház átalakítási munkálataira. Mivel a beruházás becsült értéke nem érte el a 300 millió forintot, a BMSK úgynevezett nemzeti eljárásrendben bonyolította le a tendert. A munkára öt vállalkozást hívtak meg, azonban az augusztus 8-ai határidőig csak három ajánlat érkezett. Ezek között volt Kipszer Zrt.-é is, amely a legalacsonyabb árral diadalmaskodott. A cégben Puch a Bécsbe bejegyzett Horizont Handels und Industrie AG-n keresztül érdekelt, ebben tulajdonostársa Simon Dénes.

Puch László – aki jelenleg a Kipszer Zrt. igazgatósági tagja – évekig volt az MSZP pénztárnoka, de ezután sem vágott el minden szálat a szocialistákkal: tavaly Sapienza Kft. nevű cége 41,9 millió forintos tanácsadói szerződést kötött a párt parlamenti képviselőcsoportjával. Ebben a cégben szintén bécsi vállalkozásán keresztül érdekelt. A Horizont Handels und Industrie sajtótörténeti szempontból is érdekes, ez volt az a cég, amivel a korábbi szocialista politikus megvásárolta a Népszavát és a Vasárnapi Híreket kiadó XXI. Század Média Kft.-t, illetve a Szabad Földet és több tematikus, kisebb magazint megjelentető Mezőgazda Kiadót. Majd a Szabad Földet és a már említett magazinokat eladta Mészáros Lőrincnek, jobban mondva a Mediaworksnek, amely aztán a lapot ingyen felajánlotta a fideszes médiaholdingnak, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA). A  Szabad Föld eladása a G7 cikke szerint már csak azért is furcsa döntés volt, mert a lap számításai szerint Puch akár 100 millió forintot is veszthetett az üzleten.

Puch László a Vasárnapi Hírektől és a Népszavától is megvált, igaz, ezeket nem Mészárosnak adta el, hanem Leisztinger Tamás milliárdos vállalkozó cégének, a Proton Zrt.-nek. Leisztingert sokáig az MSZP környékén emlegették, majd úgy tűnt, a kormánypárttal sincsen rosszban. Nemrég egy belvárosi ingatlanügylet kapcsán került elő a neve, egy érdekeltségébe tartozó cég kedvezményesen vásárolhatott ingatlant a Belgrád rakparton a fideszes többségű önkormányzat döntésének köszönhetően.

A Közbeszerzési Hatóság honlapja szerint a Kipszer Zrt. 2014 óta nem nyert el közbeszerzést, bár több nagy értékű megbízásra is bejelentkezett. Több esetben igazi NER-es nagyágyúkkal szemben maradt alul: a soproni uszoda kivitelezési munkáinál például a korábbi üzlettársa miatt Tiborcz István környékén emlegetett WHB Zrt. és a FÉSZ Zrt. sikeréhez kellett asszisztálnia. A Román Csarnok 6 milliárdos felújítási munkálatait pedig szintén egy Paár Attilán keresztül a legfelsőbb kormányzati körökhöz kötött cég, a Magyar Építő vitte el a Puch-cég elől.

Kiemelt kép: Beliczay László / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik