Közélet

Háromszor trükközött az Iparművészeti, hogy ne derüljön ki, mit adtak kölcsön Orbán irodájának

Nem sikerült kipréselni egy normális választ az Iparművészeti Múzeum vezetéséből az Átlátszónak a Budai Várban kialakított új miniszterelnöki hivatal szőnyegeivel kapcsolatban.

Karácsony előtt a Miniszterelnöki Kabinetiroda megmutatta a sajtó néhány munkatársának a Budai Várban, az egykori Karmelita-kolostorban kialakított új miniszterelnöki hivatalt. Akkor derült ki, hogy Orbán Viktor új irodájában a múzeum úgynevezett török gyűjteményéből származó szőnyegek borítják a padlót.

A múzeum először teljesen kitért a kölcsöntárgyakra vonatkozó kérdések elől, arra hivatkozva, hogy nem tudják, mely kölcsönadott szőnyegek kerültek az új miniszterelnöki irodába.

A második körben a 2015 eleje és 2018 vége között, nem más múzeumok számára kölcsönadott műtárgyak listáját kérte az újság ki az Iparművészetitől. Ebben az adatigénylésben kihangsúlyozták, hogy a listán kérjük feltüntetni a műtárgyak alkotójának nevét, az alkotások nevét/címét, a műtárgyak életkorát, a kölcsönzések időtartamát, az alkotások tárolási helyét a kikölcsönzés időtartama alatt, valamint a kikölcsönző megnevezését.

Az Iparművészeti Múzeum trükkös választ adott: 3 külön táblázatban küldte meg a kölcsönadott tárgyak nevét, a kölcsönzések időtartamát, és a kikölcsönzők nevét. Utóbbiak között ugyan ott van a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és tárolási helyként a Karmelita Épület, de nem volt beazonosítható, hogy mely műtárgyak kerültek végül oda a múzeumból.

Az Átlátszó ezután külön kérte, hogy egy olyan összesített listában küldjék meg az adatokat, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mely tárgyakat ki kölcsönözte ki tőlük, és milyen időtartamra. Erre azonban már nem is reagált a múzeum.

A lap panaszt tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik