Élő Belföld

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

  • Több tucat vidéki városban és három fővárosi helyszínen tüntettek a kormány politikája és a rabszolgatörvény ellen. A demonstrációk túlnyomó többségét az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság szervezte meg, hozzájuk csatlakozott több civilszervezet és párt is.
  • A megyeszékhelyeken és több vidéki nagyvárosban is forgalomlassító demonstrációkkal üzentek az elégedetlenkedők. Utcára és az utakra vonultak többek között Debrecenben, Miskolcon, Szekszárdon és Nyíregyházán.
  • Az online térben üzentek a Magyar Anyák.
  • A Blaha Lujza téren a roma munkavállalók, a Gundel étterem előtt az Európai Baloldal tüntetett. Utóbbiak 250 Gundel palacsintát és több száz zsíros kenyeret osztottak ki szegény embereknek, hogy felhívják a figyelmet az Orbán-kormány olyan luxusköltéseire, mint a Várba költözés vagy a Gundel-menza beüzemelése.
  • Nem sokkal 14 óra előtt a három helyszínen összegyűlt tömeg megérkezett a Clark Ádám térre, ahol körülbelül kézezren hallgatták végig a szakszervezeti és civil felszólalók beszédeit.
  • Nagy Blanka, 18 éves gimnazista azzal vált országosan ismertté, hogy a kormányt kritizáló szavai után a fideszes média céltábáblájává vált, arról beszélt, hogy az Orbán-kormány daganatos sejtként mindenkit elpusztít, aki különbözik tőlük. Bayer Zsoltnak kemény szavakkal üzent.
  • A tüntetők párszáz fős csoportja a Lánchídon keresztül akarta megközelíteni a Kossuth teret, de a rendőrök útjukat állták a pesti hídfőnél. Rövid patthelyzet után a rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy a járdán hagyják el a területet. Némi huza-vona és néhány tüntető kiemelése és elszállítása után ez meg is történt, komolyabb fizikai incidens nem volt.
  • Egy legfeljebb 100 fős csoport egy spontánnak tűnő akció keretében a Kossuth téren keresztül az Alkotmány utcába vonult. A rendőrség épületéhez tartottak, hogy Szabó Gábor Tuareg kiengedését követeljék.
  • Február 11-ére, hétfőre újabb demostrációt szerveznek.

Játék és valódi autók Ajkán

Az eddigieknél vidámabb poszttal zárjuk élő közvetítésünket. Ajkán, a 8-as főúton félpályás útlezárással csatlakoszott az országos tiltakozáshoz az  Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet. Rendőri biztosítással, 9 és 13 óra között lassították a forgalmat, majd elindultak a városháza felé. A demonstrálók többsége ajkai volt, de érkeztek Pápáról és a környező településekről is. A megmozdulással a szakszervezet és a hozzájuk csatlakozók a rabszolgatörvény, a cafetéria megadóztatása, a lakástakarékok tönkretétele, és a közigazgatási bíróságok felállítása ellen tiltakoztak.

Ehhez a demonstrációhoz csatlakozott a maga eszközeivel a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), játékautókkal:

Közzétette: Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 2019. január 19., szombat

Tuaregért jöttek

A csoport nem a Parlementhez, hanem a rendőrség épületéhez tartott. Azt skandálják, hogy

Hozzák ki a Tuareget, hej, hej!

A tüntetésekről jól ismert Szabó Gábor Tuareg volt az első, akit a rendőrök kiemeltek a Lánchídon feltartóztatott tömegből. Valószínűleg ezen a kapitányságon állították elő.

Rendőrsorfal védi a Parlament főbejáratát, pedig nem is oda tartanak

A körülbelül százfős csoport megérkezett a Kossuth térre, a rendőrök több sorban védik a Parlament főbejáratát. Pedig a csoport nem is oda tart, átvonultak a téren és az Alkotmány utca elején felállított, rögtönzött kis színpadhoz mentek. Szól a Szabadság éve.

100-150 ember elindult a Parlamenthez

Hogy honnan érkeztek, az nem világos, hiszen ennyien összesen nem voltak a Lánchíd pesti hídfőjénél. Az Akamémia utca járdáján közelítik meg a Kossuth teret, erőteljesen sípolnak. Újabb rendőrautó érkezett.

Összegyűjtötték az ellenállókat

Azokat igazoltatják a rendőrök, akik nem akartak eleget tenni a felszólításnak és leültek a Lánchídon. Több tucat rendőr 6-7 személyt igazoltat az Akadémia előtti parkolóban. Az ideges tömeg apad, sokan szidalmazzák az egyenruhásokat.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu

6-7 embert elvezettek a rendőrök

6-7 tüntető megállt a Lánchíd pesti hídfőjénél a járdán.  Egy rendőr felszólította őket, hogy hagyják el a helyszínt, ennek nem tettek eleget. Figyelmeztették őket, hogy elvezetik őket és hozzátették: ha passzívan is állnak ellen, akkor is elviszik őket. Éppen így is történt: néhány rendőr erőteljesebben elvezette őket.

Kollégánkat is csak igazoltatás után engedik le a hídról. Az úttesten ücsörgő két tüntető még mindig üldögél.

Igazoltatják az ücsörgőket

Ketten ültek összekapaszkodva az úttest közepén, rajtuk a rendőrsorfal egyszerűen átlépett, majd igazotatták őket. Néhány tucat tüntető lehet még a híd közepén, őket a rendőrök körbekerítették. Az újságírókat is feltolták a járdára.

Már a járdán is igazoltatnak a rendőrök

Résztvevők szerint már a járdán is igazoltatnak a rendőrök, mivel a tüntetők szabálysértést követtek el azzal, hogy a Lánchíd úttestjén tratózkodtak. Arról is tájékoztatták a jelenlévőket, hogy mindenkiről felvétel készült.

A rendőrök igazoltatnak

Az Index információi szerint a Lánchídról most már Pestre és Budára is csak úgy lehet lemenni a járdán, hogy a rendőrök mindenkit egyesével igazoltatnak. Körülbelül 50-80 tüntető lehet még a hídon.

Szabó Gábor Tuareget ki akarják emelni a rendőrök

A kormányellenes tüntetések egyik ismert szervezőjét, Szabó Gábor Tuareget igazoltatni próbálták a rendőrök. Nem adta oda okmányait, a rendőrök fizkailag gyakoroltak nyomást. Többen leültek az úttestre, a tömeg egyre hangosabb és idegesebb. Zeng a

Hazaárulók!

Nem volt tervben, de blokád alatt a Lánchíd

Az egyik tüntető egy hangosbeszélőn arról tájékoztatta a párszáz fős tömeget, hogy – a rendőrök közvetett segítségével – elfoglalják, blokád alá helyezik a Lánchidat. A rendőrök többször is a helyszín elhagyására szólították fel a tüntetőket.

Bűnözőket védtek!

A tömeg azt skandálja a rendőröknek, hogy

Bűnözőket védtek! A nép itt áll előttetek!

A rendőrök azt akarják elérni, hogy a tüntetők a járdán hagyják el a területet. A tüntetők között felmerült, hogy blokáddá alakítják a tumultust.

Rendőrök állták a tüntetők útját

Előkerültek a jólismert rigmusok, úgymint

Utáljuk a nagyhasút, üsse el a kisvasút!

illetve a

Fidesz maffia!

A Lánchíd pesti hídfőjénél körülbelül 20-30 rendőr állta a tüntetők útját. Az egyik szószóló azzal szembesítette a rendőröket, hogy ígéretük ellenére lezárták a hidat, márpedig a tüntetők arra akarnak menni. Állítólag a rendőrök azt állították, hogy a forgalmat állítják le a tüntetők érdekében, ehhez képest a demonstrálók útját állták. Hozzátette:

Önök sokadszor rosszhiszeműen jártak el, hazudtak.

Egyre több rendőr érkezik a helyszínre.

Dublinból is üzentek a kormánynak

10-15 fős szimpátiatüntetést tartottak a dublini magyar nagykövetség előtt kintélő magyarok. Ahogyan az egyik szervező kérdésünkre elmondta: szerették volna támogatásukról biztosítani a magyarországi demonstrációk résztvevőit. Hozzátette: jelképesen eltorlaszolták az egyébként zárva lévő nagykövetség épületét. Terveik szerint a jövőbeni demonstrációkhoz is csatlakozni fognak.

Közzétette: Novák Zsolt – 2019. január 19., szombat

A Lánchídon zeng az "Orbán takarodj!"

A Clark Ádám téri tömeg egy kisebb csoportja elindult a Kossuth tér felé. Jelenleg a Lánchídon vannak, azt skandálják, hogy

Mocskos Fidesz, Orbán takarodj!

250 Gundel palacsintát osztottak ki a Gundelnél

A Gundel étterem előtti demonstráció szervezői összesen 250 Gundel palacsintát és több száz zsíros kenyeret osztottak ki szegény és hajléktalan embereknek. Az Európai Baloldal közlése szerint a kormánypárti Hír TV arról számolt be, hogy nem találják a tüntetést, pedig a többórás demonstráción százak fordultak meg.

Pár százan maradtak a Clark Ádám téri színpad előtt

Most egy videót vetítenek a korábbi demonstrációk képeivel. A sátraknál politikusokkal beszélgetnek a tüntetők. Mások mellett ott van Donáth Anna, Cseh Katalin (Momentum), Horvath Csaba és Tüttő Kata (MSZP).

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Olvasói sztorik