Élő Belföld

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

  • Több tucat vidéki városban és három fővárosi helyszínen tüntettek a kormány politikája és a rabszolgatörvény ellen. A demonstrációk túlnyomó többségét az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság szervezte meg, hozzájuk csatlakozott több civilszervezet és párt is.
  • A megyeszékhelyeken és több vidéki nagyvárosban is forgalomlassító demonstrációkkal üzentek az elégedetlenkedők. Utcára és az utakra vonultak többek között Debrecenben, Miskolcon, Szekszárdon és Nyíregyházán.
  • Az online térben üzentek a Magyar Anyák.
  • A Blaha Lujza téren a roma munkavállalók, a Gundel étterem előtt az Európai Baloldal tüntetett. Utóbbiak 250 Gundel palacsintát és több száz zsíros kenyeret osztottak ki szegény embereknek, hogy felhívják a figyelmet az Orbán-kormány olyan luxusköltéseire, mint a Várba költözés vagy a Gundel-menza beüzemelése.
  • Nem sokkal 14 óra előtt a három helyszínen összegyűlt tömeg megérkezett a Clark Ádám térre, ahol körülbelül kézezren hallgatták végig a szakszervezeti és civil felszólalók beszédeit.
  • Nagy Blanka, 18 éves gimnazista azzal vált országosan ismertté, hogy a kormányt kritizáló szavai után a fideszes média céltábáblájává vált, arról beszélt, hogy az Orbán-kormány daganatos sejtként mindenkit elpusztít, aki különbözik tőlük. Bayer Zsoltnak kemény szavakkal üzent.
  • A tüntetők párszáz fős csoportja a Lánchídon keresztül akarta megközelíteni a Kossuth teret, de a rendőrök útjukat állták a pesti hídfőnél. Rövid patthelyzet után a rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy a járdán hagyják el a területet. Némi huza-vona és néhány tüntető kiemelése és elszállítása után ez meg is történt, komolyabb fizikai incidens nem volt.
  • Egy legfeljebb 100 fős csoport egy spontánnak tűnő akció keretében a Kossuth téren keresztül az Alkotmány utcába vonult. A rendőrség épületéhez tartottak, hogy Szabó Gábor Tuareg kiengedését követeljék.
  • Február 11-ére, hétfőre újabb demostrációt szerveznek.

Csapatösszevonás készülődik

Információink szerint a Hősök teréről, a Blaha Lujza térről és az Oktogonról indulók bevárják egymást.

Hangulatfelvétel az Oktogonról, köszönet érte olvasónknak!

A járdán vonulnak a csoportok

Tömegről semmiképpen sem beszélhetünk. Nagyjából 30-an indultak el a Blaha Lujza térről és nagyságrendileg ugyanennyien a Hősök teréről. A Blaháról útnak indulók a járdán haladnak, ami minimum érdekes annak fényében, hogy forgalomlassító demonstráció volt beharangozva. Gyalogosforgalomra gondoltak?

A Gundelnél tüntetnének, de az étterem ma éppen zárva tart

A Városligetnél található Gundel étteremhez szerveztek tüntetést. A szervezők 12 órától zsíros kenyeret és teát osztanak, így szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy

miközben Magyarországon gyermekek éheznek és százak fagynak meg telente, rabszolgatörvényt vezetnek be, valamint megszorítások és diktatórikus intézkedések nélkül képtelenek kezelni a válságot, nem engedhetjük meg, hogy a kizsákmányoló politikusok olyan luxusban dőzsöljenek, mint a helikopterezés, a magánrepülőgépek, jachtok, vadászkastélyok, luxusvillák, luxusvadászatok és a Gundel étterem menüje.

Az étterem azonban nem kooperál, bezártak.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Az Oktogonnál egyelőre nincs tömeg

A Magyar Szakszervezeti Szövetség ifjúsági tagozatának egyik tagja körülbelül 500-1000 főre számítanak.  12:45-kor indulnak a Clark Ádám térre, ott megvárják a Hősök teréről induló tüntetőket.  A több tucat vidéki és több fővárosi demonstrációt is az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság szervezett meg, hozzájuk csatlakozott több szervezet is.

Az Oktogonon ilyen szórólapokat osztogatnak:

Van, ami nem változik

A Blaha Lujza téren már letáborozott egy zászlóárus.

Fotó: Zalavári Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik