Élő Belföld

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

  • Több tucat vidéki városban és három fővárosi helyszínen tüntettek a kormány politikája és a rabszolgatörvény ellen. A demonstrációk túlnyomó többségét az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság szervezte meg, hozzájuk csatlakozott több civilszervezet és párt is.
  • A megyeszékhelyeken és több vidéki nagyvárosban is forgalomlassító demonstrációkkal üzentek az elégedetlenkedők. Utcára és az utakra vonultak többek között Debrecenben, Miskolcon, Szekszárdon és Nyíregyházán.
  • Az online térben üzentek a Magyar Anyák.
  • A Blaha Lujza téren a roma munkavállalók, a Gundel étterem előtt az Európai Baloldal tüntetett. Utóbbiak 250 Gundel palacsintát és több száz zsíros kenyeret osztottak ki szegény embereknek, hogy felhívják a figyelmet az Orbán-kormány olyan luxusköltéseire, mint a Várba költözés vagy a Gundel-menza beüzemelése.
  • Nem sokkal 14 óra előtt a három helyszínen összegyűlt tömeg megérkezett a Clark Ádám térre, ahol körülbelül kézezren hallgatták végig a szakszervezeti és civil felszólalók beszédeit.
  • Nagy Blanka, 18 éves gimnazista azzal vált országosan ismertté, hogy a kormányt kritizáló szavai után a fideszes média céltábáblájává vált, arról beszélt, hogy az Orbán-kormány daganatos sejtként mindenkit elpusztít, aki különbözik tőlük. Bayer Zsoltnak kemény szavakkal üzent.
  • A tüntetők párszáz fős csoportja a Lánchídon keresztül akarta megközelíteni a Kossuth teret, de a rendőrök útjukat állták a pesti hídfőnél. Rövid patthelyzet után a rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy a járdán hagyják el a területet. Némi huza-vona és néhány tüntető kiemelése és elszállítása után ez meg is történt, komolyabb fizikai incidens nem volt.
  • Egy legfeljebb 100 fős csoport egy spontánnak tűnő akció keretében a Kossuth téren keresztül az Alkotmány utcába vonult. A rendőrség épületéhez tartottak, hogy Szabó Gábor Tuareg kiengedését követeljék.
  • Február 11-ére, hétfőre újabb demostrációt szerveznek.

Miskolc: „Tanú nincs, érdekvédelem nincs, kussolás van!”

A Mérce cikke szerint Miskolcon több szakág, az ápolók és az ipari dolgozók képviseletében is röviden de érzékletesen írták le a Városháza előtti miskolci tüntetésen, milyen elviselhetetlen helyzetet teremt a túlóra a kétkezi munkások számára. Az ápolók képviselője kiemelte: a kormánnyal szemben azonban mi nem hagyjuk magukra a rászorulókat. A szociális dolgozók képviselője szerint a szakmát sokan szeretik, a kormánymédia miatt azonban a szakma presztízse jelenleg nulla.

Egy tanár is felszólalt, mondván 25 éve vár helyzete rendezésére.

Tanú nincs, érdekvédelem nincs, kussolás van!

– zárta beszédét.

Kiemeltek valakit

Információink szerint az Echo TV stábját inzultálta. A szervezők elvezették, a rendőrök igazoltatták. Frissítés: úgy tudjuk, hogy a tüntető összeszólalkozott egy biztonsági őrrel, utóbbi volt az, aki agresszívan lépett fel. Mindkettejüket kiemelték.

Sátoros ünnep hangulat van

Helyszíni tudósítóink szerint egyre többen jönnek el a Clark Ádám téren felálított színpadtól. A Várkert Bazárig több párt, így az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Jobbik  is sátrakban várja az érdeklődöket.

Becsületkasszás krumplis tészta

Éhes hassal nem lehet megváltani a világot, ezért becsületkasszás rendszerrel árusítanak krumplis tésztát. O1Gmentes.

Szekszárdon 50-60 autóval lassítják a forgalmat

Erről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő élő Facebook-videójában számolt be. Szerinte van értelme elszántan küzdeni, mert fontos, hogy a kormány érezze a törődést.

Szekszárdon is

Közzétette: Hadházy Ákos – 2019. január 19., szombat

Molnár Áron: Úgy fog felnőni egy generáció, hogy nem mer kérdezni

A noÁr formáció alapítója arról beszél, hogy attól fél, hogy nem lesz szabad bíróság, idegesíti, hogy politikusokkal kell foglalkoznia, pedig azoknak éppen őt kellene képviselniük. Azt üzeni nekik:

Minket képviseljetek!

Az összefogás szükségességét hangsúlyozza, szerinte nyomást kell gyakorolni a politikusokra, példát kell mutatni, hogy lássák, hogy azok is léteznek, akiknek segítségre van szükségük, legyen szó diákokról, szegényekről, hajléktalanokról. Bemutatta az összefogás új szimbólumát.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Nagy Blanka: Az Orbán-kormány egy daganatos sejt

A színpadon Nagy Blanka, aki szerint az Orbán-kormány egy daganatos sejt, ami fel akarja falni a tőle különböző sejteket. Szerinte nevetséges, hogy azért került célkeresztbe, azért híresztelték róla, hogy bukásra áll és sokat hiányzik. Ő úgy látja, hogy a kormány az, aki három tárgyból bukásra áll:

  • tisztességből
  • emberségből
  • őszinteségből.

Felháborítónak tartja, hogy míg az ország egyre szegényebb, addig Orbánék egyre gazdagodnak. Hozzáteszi: Orbánék félnek a fiataloktól, mert pontosan tudják, hogy a fiatalok mire képesek, hiszen ők is fiatalként lettek politikusok.

Nem számít, hogy pont engem szúrtak ki, bárki lehet a következő. Ezt nem hagyhatjuk!

-mondta.

Herbal Reality: Halálos fenyegetést kaptunk, mert Orbánt kritizáltuk

A Herbal Reality Youtube-csatorna két készítője videóüzenetben jelentkezett be. Arról beszéltek, hogy nemrég halálos fenyegetést kaptak, mert Orbán Viktoron gúnyolódtak. Szerintük fordulóponthoz érkezett az ország, mert már az a kérdés, hogy lesz-e kenyér. Felidézték, hogy Bayer Zsolt nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetett egy 18 éves gimnazistát, Nagy Blankát, akinek Bayerrel szemben nincsen tévéműsora, márpedig annak, aki a televízióban megszólal, elveket kellene követnie.

Salgótarjánban is a kormány ellen tüntettek

Az MTI beszámolója szerint a városon végigvonuló autós felvonulást, majd a Fő téren tüntetést tartottak Salgótarjánban szombaton délelőtt a munka törvénykönyvének módosítása ellen, rugalmasabb nyugdíjbavonulási rendszert és a sztrájktörvény megváltoztatását követelve. A rendezvényen szakszervezeti vezetők és hét párt képviselői szólaltak fel.

A demonstráción Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) elnöke hangsúlyozta,

a hatalom át akarja alakítani a munka világát, és nem akarja figyelembe venni a szakszervezeti, munkás, munkavállalói követeléseket.Kitért rá, hogy a megváltozott adószabály miatt a minimálbér nem kétszeresére, hanem 65 százalékkal emelkedett, és Szlovákiában 44 ezer forinttal magasabb a minimálbér, mint Magyarországon.

A felszólalások után a tüntetők sípolva, zászlókkal, “Túlórázni jöttem” feliratú táblákkal indultak el Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő irodájához. Demeter László a postaládába tette a követeléseket, és mint mondta, elmennek majd a képviselő fogadónapjaira.

Nagy Nikolett: Nem akarunk életünk végéig a mamahotelben élni!

Nagy Nikolett civil felszólaló beszédével indítanak. Szavai szerint nem akar olyan országban élni, ahol az utolsó munkanapjáról a halottaskocsi viszi el, illetve nem akar olyan országban élni, ahol érdekérvényesítők kikerülésével hoznak döntéseket. Olyan országban szeretne élni, ahol a törvény a dolgozókat élni, ahol van elég idő a családra és a barátokra, ahol a saját lábára állhat és ahol a szakszervezeteket megbecsülik, nem csökkentik jelentőségüket. Rugalmas nyugdíjrendszerről, békés, boldog nyugdíjas évekről beszél.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Élőben a Clark Ádám térről

A főváros több pontjáról indultak menetek a Clark Ádám térre, ahol jelenleg valamivel több, mint 1000 ember demonstrálhat. Élő közvetítésünket itt nézheti:

Tüntetés a Várkert bazárnál.

Közzétette: 24.hu – 2019. január 19., szombat

Mire számíthatunk a Clark Ádám téren?

Sátrakra és élő közvetítésre, valamint többek között a Bayer Zsolt és a fideszes sajtó által megtaposott Nagy Blanka beszédére. A szervezők tervei szerint 14 órától rövid beszédekkel indítanak, a Clark Ádám tér és a Várkert Bazár közötti területen felállított sátrakban pedig ott lesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Hallgatói Szakszervezet, az aHang, az Oktatói Hálózat, a DK, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd. A rendezvény elején egy óriéskivetítőn akarján bemutatni, hogyan tiltakoznak az ország több pontján és külföldön is a kormány politikája ellen.

Aki nincs képben Nagy  Blanka kálváriájával, itt kezdje az olvasást:

Nagy Blanka: Nem bántam meg semmit
Az Egyenes beszédben reagált a vádakra, de beszélt a családja tragédiáiról és arról is, ki a kedvenc rendezője.

A roma dolgozók a Blaha Lujza téren demonstrálnak

Dr. Kalányos Zsolt beszédében  kiemelte: fontos lenne Magyarországon roma szakszervezeteket alapítani, hiszen a romák ugyanúgy ledolgozzák az életüket, mint bárki más. Hozzátette: a sokszor feketén dolgoztatott romák kiszolgáltatott helyzetben vannak.

A Mérce élőben közvetíti:

Roma dolgozók útzárral demonstrálnak a rabszolgatörvény ellen. Élőben a Mércén.Közvetítésünk a mai nap eseményeiről: https://merce.hu/pp/2019/01/19/kozel-60-helyen-tuntetnek-a-rabszolgatorveny-es-a-kormany-politikaja-ellen-percrol-percre-a-mercen/nem-ciki-komcsinak-lenni-a-bayer-lovagok-orszagaban-tuntetett-es-peticiozott-salgotarjan/?fbclid=IwAR02IGWUQj175HyJTbybfIOduJxoUIqhE2ACUWWFAGUIrRnNnB8NxQxjYVA

Közzétette: Mérce – 2019. január 19., szombat

Gurmai Zita a balassagyarmati útlezárásnál

Balassagyamaton félpályás útlezárással tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen. Innen jeletkezett be Gurmai Zita szocialista politikus.

A rabszolgatörvény elleni félpályás útlezárás Balassagyarmaton.

Közzétette: Gurmai Zita – 2019. január 19., szombat

Már él a TASZ gyülekezési forródrótja

Ha valakinek nem világos, mihez van joga egy demonstráción és mihez nincs, illetve meddig mehet egy rendőr intézkedés közben, a Tárasaság A Szabadságjogokért (TASZ) segítői iránymutatást adnak: 06 30 722 33 56.

https://www.facebook.com/atasz/posts/10161194157325234?__xts__[0]=68.ARCUGvmxB0tRIf4XjRmAe7w8W7OVPh8SElV1hyR2JyxvbZrDoLkt_oYn8tA48xrgBA-IC5MRzuXmx90Ylzwxvgm02QcdBtQ5yuLY2JMNPr3bQE3aELjKiRj3VfhZIdjpMwdSWCtedwG_lF3XUr8E4QmjqYKeIVwnePYKUcGmIiyq4e7roGjagHz1l_FqX5Ad7bewO4BmylGQ1EnjnM8P7x-j6Mq9DzMFbzrzTHx5aTPHsY2VNrLZpOogrhd25dQgCucSJqdqrbUK4joCWhBm-dcwqmY0uvOkis98T_pCiiupoodqauM3g5z5BhyE3f5qmbyKrb6hAP0QC6hCow&__tn__=-R

A Magyar Anyák játékokkal demonstrálnak

A Magyar Anyák nevű csoport a Facebookon hirdetett akciót. A Tüntess játékkal! felhívás célja, hogy megmutassák: attól, hogy valaki nem tud résztvenni egy megmozduláson, attól még kifejezheti véleményét. Például így:

Nem tudsz esetleg nem mersz kimenni tüntetni? Tüntess játékkal!!!Január 19-én Budapesten, az összes megyeszékhelyen és…

Közzétette: Magyar Anyák – 2019. január 19., szombat

Olvasói sztorik