Közélet

Az ellenzék szerint Orbán Viktor elárulta a magyar embereket

Az, hogy Kövér László megengedte, hogy a képviselők a belépőkártyájuk nélkül szavazzanak, elképesztő visszaélésekre adhat lehetőséget,

mondta az ellenzék közös sajtótájékoztatóján Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője. Megírtuk, hogy az Országgyűlés szerdai ülésén, amelyen többek között a rabszolgatörvényről és a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szavaztak a képviselők, az ellenzék szerint alkotmányellenesen zajlott a szavazás.

Nem tudhatjuk, hogy ki szavazott, nem tudhatjuk, hogy hányan voltak bent. A levezető elnöknek (aki Latorcai János volt – a szerk.) ellenőriznie kellett volna a határozatképességet is.

Szabó Tímea kitért a rabszolgatörvényre is, amely lehetővé teszi majd a 10 órás munkanapok bevezetését is – erről hosszabban itt írtunk.

Az az egyedülálló édesanya, aki ki van szolgáltatva a munkaadójának, hogyan meri majd azt mondani a munkáltatójának, hogy nem vállalja el a túlórát?

A képviselő szerint a törvény megszavazása és a kormány hozzáállása a kérdéshez „lenézése a magyar embereknek”. Hozzátette: példás volt az, ahogy az ellenzék összefogott és közösen tiltakozott az ülésteremben.

Nem állunk meg itt, minden jogi lehetőséget igénybe fogunk venni, hogy megsemmisítsük ezt a törvényt. Ki fogunk menni az utcára és erre biztatunk mindenkit.

Vadai Ágnes, DK-s képviselő azt mondta: Áder János köztársasági elnök bebizonyíthatta volna, hogy ma a köztársaság elnöke, de nem volt hajlandó megszólalni.

Ahelyett, hogy foglalkozott volna a rabszolgatörvénnyel (…) Áder János megfutamodott. (…) Érdemi mondanivalója se az országgyűlési képviselők, se a magyar emberek számára nem volt.

A politikus kijelentette, lesz következménye annak, hogy az Országgyűlés elnöke nem akadályozta meg azt, hogy a Terrorelhárítási Központ emberei bemenjenek az ülésterembe.

Az ülésteremben nem történt fizikai erőszak, arra való utasítás, nem történt kitiltás, ezzel szemben beléphettek a terembe fegyveresek. (…) Az Országgyűlés mai egész ülése illegitim, törvénytelen és elfogadhatatlan.

Vadai Ágnes elmondta azt is, hogy tovább egyeztetnek a szakszervezetekkel.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője egyetértett abban, hogy nem tekintik legitimnek a mai szavazásokat.

A kormány nemzetáruló politikát folytat,

mert a tevékenysége miatt többszázezer ember volt kénytelen külföldre vándorolni, hogy meg tudjon élni.

Az orbáni gazdaságpolitika arról szól, hogy az olcsó bérért kiszolgáltatott, saját védelmi képességétől megfosztott magyar munkavállalóval próbál befektetést ösztönözni.

A politikus szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar bérek régiós szinten is lemaradtak.

Ennek a tiltakozásnak nem most lett vége, ez most kezdődik el.

Szél Bernadett, független képviselő magyarázatot vár arra, hogy hogyan engedhettek be az ülésterembe olyan személyeket, akik nem képviselők, így nem tartózkodhattak volna bent a szavazás alatt.

A Fidesz hogyan ragaszkodhat ahhoz, hogy az Országgyűlés tekintélye fennmaradjon és jogállami normák szerint működjön, ha az ország nem jogállam?

Szél szerint ha valamelyik fideszesnek nem tetszik az, amit ma a parlamentben látott, az először nézzen magába, az ellenzék azonban nem áll le.

Egymásért, magunkért, egyszülős családokért, nagycsaládokért, kiscsaládokért, mindenkiért harcolunk az országban.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik