Közélet

Matolcsy Ádám bútorgyára ismét brüsszeli pénzből gazdagodik

Kevesebb mint két év alatt negyedszer nyert vissza nem térítendő európai uniós támogatást Matolcsy György jegybankelnök fiának érdekeltsége – tudta meg a 24.hu. Matolcsy Ádám bútorgyára ezúttal csaknem tízmillió forintban részesül, hogy külföldi kiállításokon vehessen részt.

Ezzel az összeggel együtt az ifjabb Matolcsy cégének tulajdonában álló Balaton Bútor Kft. eddig több mint 600 millió forint vissza nem téritendő támogatást nyert Brüsszeltől. 

A kormányzati pályázati portál adatai alapján a vállalkozás négyszer is sikeresen pályázott az uniós pénzekre:

  • 2017 februárjában csaknem 2,5 millió forintot nyert gyakornoki programra.
  • 2017 szeptemberében 499 millió forintot nyert el „okosiroda” programra.
  • 2017 októberében 92 milliót nyert kapacitásbővítésre.
  • 2018 szeptemberében pedig majdnem 10 millió forintot nyert külföldi kiállításokon való részvételre.

Az utóbbi támogatás érdekessége, hogy miközben a társaság hivatalosan arra kap pénzt, hogy külföldi kiállításokon vegyen részt, valójában két külföldi és két budapesti rendezvényen szeretne kiállítani. 

A pályázat ismertetője szerint a kiállítások ütemezése a következő:

  • Beauty (Magyarország, Budapest, HUNGEXPO) – 2018. november (2 400 000 Ft)
  • Hoventa (Magyarország, Budapest) – 2019. február (3 600 000 Ft)
  • Interzum (Németország, Köln) – 2019. május (5 000 000 Ft)
  • Salone del Mobile (Olaszország, Milanó) – 2020. április (5 000 000 Ft)

Említésre méltó, hogy a két fővárosi rendezvény közül az egyiket, a Hoventa kiállítást már évek óta nem rendezik meg. A szakkiállítást bonyolító társaság 2012-ben meg is szűnt végelszámolással. A Hoventa márkanevet a Hungexpo Zrt. vásárolta meg 2009-ben, majd megszüntette rendezvényt. Helyette  – több más kiállítás egybeolvadásával együtt – a Sirha Budapest kiállítást szervezik meg kétévente. Mivel az idén év elején tartották ezt a kiállítást, ezért legközelebb 2020-ban rendezik meg. Így nem stimmel a Matolcsy-féle cég pályázata.

Az idén a pályázatban említett november helyett egyébként októberben rendezik meg szintén a Hungexpo területén azt a Beauty & Style kiállítást, amin a társaság is kiállító lesz. A Balaton Bútor Kft. részvétele azért látszik különösnek, mert a kiállítás tematikája a kozmetika, fodrászat, kéz- és lábápolás.

Forrás: Balaton Bútor

A frissen elnyert pályázatban írtakkal kapcsolatban megkerestük a Balaton Bútorgyár Kft.-t és Matolcsy Ádámot is. Végül előbbi válaszolt kérdéseinkre. Így:

A korábban Hoventa néven futó kiállításon, a Sirha Budapesten 2020-ban fogunk részt venni. Előzetes információk alapján 2019-ben is megrendezésre került volna a kiállítás, de így csak 2020 tavaszán fogunk részt venni éttermi bútorainkkal és szállodai megoldásainkkal. A Beauty and Style kiállításon fodrászbútorainkkal és egyéb szalonberendezésekkel jelenünk meg. Korábbi években is már többször részt vettünk a rendezvényen.

A Balaton Bútorgyárat 2015 őszén vásárolta meg Matolcsy Ádám a Glamorous Kft.-n keresztül a Várszegi Gábor-féle Fotextől. Az ügyletet hitelből finanszírozták, amit Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja biztosított.

A társaság az ifjú Matolcsy megjelenése óta folyamatosan nyeri az állami közbeszerzéseket. A 600 millió forint európai uniós támogatás elnyerését követően a pályázatban említést tesznek arról is, hogy az új tulajdonosi körnek köszönhetők az európai uniós támogatások:

 A cég a korábbi tulajdonosi kör miatt nem részesülhetett semmilyen támogatásban, nagyvállalatnak számított, noha árbevétele és létszáma alapján megfelelt volna a feltételeknek. Az elmúlt évben megváltozott a tulajdonosi kör, megfelelünk a kkv-k feltételeinek, és reméljük, élni tudunk a támogatások adta lehetőségekkel minden téren, mert ezekből sosem részesülhettünk ez idáig, így különösen hátrányos helyzetben voltunk a piac többi szereplőjéhez képest.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik