Belföld

Matolcsy Ádám cége uniós milliókból lép a 21. századba

A Balaton Bútor Kft. az Ipar 4.0-t hozhatja létre, új vállalatirányítás jön, mindezt az EU finanszírozza félig.

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám is a NER egyik nagy haszonélvezője, a tulajdonában lévő Balaton Bútor Kft. pedig sokadszorra nyert el uniós pályázatot – írja az Mfor. A gyártókapacitást bővítheti majd a Gazdaságfejlesztési és Innovatív Program (GINOP) forrásaiból, 92 millió forintból.

A teljes beruházás 204 milliós forint lesz, így a brüsszeli pénz annak csak a 45 százalékát fedezi majd.

A fő gond, amiért fejleszteni kell, hogy az 1993-ban megalkotott Kybernos gyártástámogató rendszert használják, ami DOS alapon működik, nem frissíthető, instabil, elavult. A németekhez hasonlóan Matolcsy cége is az Ipar 4.0-ra akar átállni, fejlett vállalatirányítási rendszerrel. Az új rendszer gyűjti és elemzi majd a gyártósorok adatait, kommunikál a gépekkel, így a hibák is kiküszöbölhetők.

Matolcsy Ádám nem először nyer el uniós támogatást. Legutóbb szeptember végén egy okosirodás projekthez kapott mintegy 500 millió forintot, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel kísérleti irodát alakítsanak ki. Február elején közel 2,5 millió forintot nyert gyakornoki program támogatására, amiben egy faipari technikust foglalkoztatnak majd.

Idén így összesen 592 millió uniós forintnál tart a Balaton Bútor Kft.

A bútorcéget még 2015 őszén vette meg Matolcsy a lamorous Kft.-n keresztül a Várszegi Gáborhoz tartozó Fotextől, hitelből. A hitelt Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankjától, a Növekedési Hitel Bank Zrt.-től kapták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik