Közélet

Matolcsy jegybankja megbüntette Gyurcsányék cégét

A Czeglédy Csaba cégének adott kölcsön miatt indult eljárás.

15 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank az Altus Portfolio Kft-re engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtási tevékenység miatt, és el is tiltotta a céget a jogsértő szolgáltatás folytatásától – írta a Portfolio.hu.

Az MNB szerint a vizsgált kétéves időszakban a társaság közel 400 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt magán- és jogi személyeknek. A jegybank az ügyben büntetőfeljelentést tesz.

Már januárban írtuk, hogy piacfelügyeleti eljárás indult a Gyurcsány Ferenc DK-elnök érdekeltségébe tartozó cég ellen, amit a fideszes Budai Gyula kezdeményezett, arra hivatkozva, hogy az Altus legalább kétszer nagy összegű kölcsönt nyújtott a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba által irányított Human Operator Zrt.-nek.

Gyurcsány még tavaly októberben közölte: Czeglédy azzal kereste meg, hogy a diákmunka szervezésével foglalkozó cége vitába keveredett az adóhivatallal, zárolták számláit, és nem fog tudni bért fizetni a diákoknak, ha nem kap kölcsönt. Mivel Gyurcsány cégügyekkel már nem foglalkozik, Czeglédyt a feleségéhez, Dobrev Klárához irányította, aki úgy döntött, kölcsönt ad neki.

Az MNB szerint az Altus üzletszerűen folytatott pénzkölcsön-nyújtási tevékenységet, ami a vonatkozó törvények szerint az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül. Az Altus Portfolio Kft. viszont nem szerepel a jegybanki nyilvántartásban, így erre nem jogosult.

A jegybank közölte: a bírság összegét az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtással jogellenesen elért anyagi előny alapján számolták ki. (Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik