Közélet

Nettó 35,5 millió forintot fizetett ki a kormány a Czeglédy-ügy károsultjainak

563 kártérítési igényt találtak megalapozottnak.

Összesen nettó 35,5 millió forintot fizetett ki a kormány a Czeglédy-ügy károsultjainak – írja a Nyugat.hu, amely közérdekűadat-igényléssel szerezte meg az Államkincstártól a kártalanítási adatokat.

Czeglédy Csabát – aki Szombathelyen baloldali önkormányzati képviselő volt, ügyvédként pedig az MSZP-t és a DK-t is képviselte több ügyben – tavaly júniusban tartóztatták le költségvetési csalás gyanújával. Fideszes politikusok és a kormánypárti sajtó az első pillanattól hangoztatták, hogy több ezer diákmunkást károsított meg, százmilliós nagyságrendű kárt okozva.

A Fidesz októberben bejelentette, hogy kártalanítani akarják a Czeglédy-ügy károsultjait, novemberben pedig el is fogadták az erről szóló törvényt. A lebonyolítással az Államkincstárt bízták meg, amely a megyei kormányhivatalokon keresztül gyűjtötte a kártalanítási igényeket, és ellenőriztette azok jogosságát. A portál azt írja, hogy az igények benyújtására megjelölt határidőt egyszer meg is kellett hosszabbítani, mert kevesen jelentkeztek.

A közérdekűadat-igénylés eredményeként kiderült, hogy a kormányhivatalok összesen 563 kártérítési igényt találtak megalapozottnak, erre összesen bruttó 41 723 078, nettó 35 464 755 forintot fizettek ki. Fejenként ez nettó 63 ezer forintot jelent.

Korábban Czeglédy Csaba ügyvédje arról beszélt, hogy a hatóságok szándékosan azon a napon vették őrizetbe védencét, amikor általában a fizetéseket utalták, ám abban a hónapban erre néhány nappal korábban került sor, így szerinte nincs is több ezer károsult diák, csak néhány tucat, és legfeljebb egymillió forint körüli összeg ragadt bent. (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik