Közélet

Kitiltották a kétéveseket az összevont óvodákból, de nincs hová vinni őket

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Van olyan falu, ahol titokban szervezték meg a kicsik felügyeletét.

A Népszava hétfői lapszámában megjelent cikk szerint a kormány elszámolta magát, amikor a köznevelési törvény módosításával a kistelepülések óvodáiban eddig ellátott bölcsődéseket szeptembertől kitiltották az intézményekből, hgy így ösztönözzék új épületben, külön szakemberi gárdával rendelkező bölcsődék létrehozására a falvakat.

Az óvodával összevont bölcsőde felszámolására nem csak pénz, szakemberi gárda sincsen. A változtatás már csak azért is furcsa, mert a kormány eddig meghirdetett célja az édesanyák foglalkoztatási esélyeinek javítása volt.

Eddig csak a tízezer főnél nagyobb városokban volt kötelező bölcsődét működtetni, most azonban minden olyan településen mini-, családi- és munkahelyi bölcsődéket kellene kialakítani, ahol legalább negyven, 3 év alatti gyermek él vagy ahol legalább 5 gyermek szülei igénylik az ellátást. A kis falvakban ez nem csak anygilag megoldhatatlan: már az óvónőket is lasszóval kell fogni.

Anyu maradjon otthon

A változtatás azokat a gyerekeket érinti, akik elmúltak kétévesek, de még nem töltötték be harmadik évüket, így nem vehetik fel őket a normál óvodába. A komlóskai összevont óvoda-bölcsőde vezetője, Nagy Marina a lapnak elmondta: azok az anyukák, akik a GYED letelte után visszamennének dolgozni, nehéz helyzetbe kerülnek: vagy elviszik gyereküket egy városi bölcsődébe, mert a környező falvak nincsenek ilyen intézmények vagy otthon maradnak velük még egy évig. Utóbbi esetben vállalniuk kell a havi 25 ezer forintos GYED-del járó szűkös megélhetést.

Mindszentgodisán úgy döntöttek: a helyi óvodában engedély nélkül elindítják a bölcsődés csoportot. A falu egy 8 gyereket ellátó minibölcsődét tervezett, az önkormányzat 40 millió forintos pályázata viszont nem nyert, pedig 5 család igényelte az ellátást. A mindszentgodiasi óvodának vannak szakemberei, a kicsik ingyenesenteljes ellátást kapnak. Mivel engedélyt nem kaptak, normatívára sincsen lehetőség, így a falu a közösből gazdálkodja ki a gyermekmegőrző költségeit.

Fotó: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik