Közélet

A hatalomátvétel napja a Hír TV-ben: a G-nap előtti állapotot kell visszaállítani

A Hír TV korábbi húzónevei nélkül, a NER bejáratott embereivel folytatja a munkát a Hír TV. Percek alatt vette át az irányítást a NER Simicska Lajos egykori csatornájánál.
  • Pillanatok alatt fordítottak a Hír TV kormányrúdján a csatorna új tulajdonosai. Nyerges Zsolt mindössze kétperces beszédet mondott a televízió munkatársainak és bejelentette Liszkay Gábor — és ezzel a kormányközeli hangem — érkezését.
  • A Hír TV irányítása a NER jólismert szereplőinek kezébe került: a bezárt Magyar Nemzeti Kereskedőházak Zrt.-től igazoltak vezérigazgatót, a tartalomért a Mészáros-birodalom korábbi médiavezetője, Szikszai Péter felel a jövőben. A hírigazgató Mentes Katalin lesz, aki Szikszai Péterrel együtt távozott az Echo TV-től idén januárban.
  • Nyerges Zsolt bár ígéretet tett rá, nem tartott sajtótájékoztatót.
  • Távozik a csatornától Kálmán Olga, Bodacz Balázs, Zimon András, Csintalan Sándor, Lampé Ágnes és a Riasztás stábja is.
  • Elküldték a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettesét, György Zsombort is, aki szerkesztőként dolgozott a Hír TV-nél. György Zsombor a Magyar Hang című, a Magyar Nemzet bezárása után alapított hetilap főszerkesztője. A Híradó munkatársai csütörtökig dönthetnek sorsukról, a feltételek nem ismertek.
  • Elbocsátották Teszári Nórát, a Reggeli Járat műsorvezetőjét is.
  • Távozik a csatornától Varga G. Gábor, a Célpont szerkesztője is.
  • A délelőtti eligazítás óta folymatos a rapport: először a szerkesztők, majd délután a ripoterek állnak az új vezetőség elé. A riporterek ultimátumot kaptak és azonnal dönteniük kellett, hogy mennek vagy maradnak az új vezetéssel. Azonban azt is közölték, hogy ha mennek, a többiek munkája is veszélybe kerül. Így maradtak. Sokan sírva hagyták el a helyiséget.
  • Az új vezetőség közölte:
    a 2015 előtti állapotokat kell visszaállítani, különben bezárják a televíziót.
  • Kálmán Olga Egyenesen című műsora helyett Orbán Viktor  tusványosi beszédét ismétli a Hír TV:

    Fotó: 24.hu

Simicska bedobott törölközője

Simicska Lajos, a Fidesz korábbi pénztárnoka július elején jelentette be, hogy visszavonul és eladja üzleti érdekeltségeit. Július közepén a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy egyetlen cég kivételével a teljes Simicska-birodalom Nyerges Zsolt vállalkozó kezébe kerüljön. A Simicska-portfólió stratégiailag egyik legfontosabb eleme a Hír TV, amelynek elnöke, a Simicska Lajos bizalmasaként ismert Fonyó Károly néhány nappal a GVH bejelentése után elköszönt a televízió munkatársaitól.

Búcsúzik az N1TV

Búcsúvideót tett közzé Facebook oldalán a Jobbik pártalapítványa által finanszírozott Nemzeti 1 TV.

A felvételen Kisberk Szabolcs főszerkesztő azt mondja, nekik még sokakkal ellentétben tiszta a keze, Magyar Klára arról beszél, neki még tiszta a szíve, Szilvási Péter annyit tesz hozzá, hogy ők még a józan eszükre hallgatnak, majd lekapcsolják a lámpát.

Az első hírek arról szóltak, hogy a Hír TV Mészáros Lőrinchez kerülhet, majd később egyre több helyen lehetett arról olvasni, hogy a befutó a legnagyobb fideszes médiakonglomerátumot, a Mediaworkst irányító Liszkay Gábor lesz.

Szerdán fél tizenegyre hívtak össze állománygyűlést a Hír TV dolgozói számára. Többen, köztük a Riasztás stábja már korábban, a Simicska- Nyerges alku híre után felmondtak. Szerdára virradó éjszaka megérkeztek a kormánykedvenc őrző-védő cég, a Valton emberei. Tarr Péter vezérigazgató-helyettes szerda reggel körbement és megkérte a kollégáit, hogy töröljék személyes anyagaikat és pakolják össze holmijukat. A legtöbben ezt már kedd este megtették. A szerda reggel látszólag problémamentesen indult: a híradós stábok reggel még elindultak forgatni.

Folyt a vér, de a vérengzés elmaradt

Nem sokkal 10 óra előtt Szikszai Péter, a Mészáros Lőrinc-féle Echo TV korábbi vezérigazgató-helyettesének társaságában érkezett meg a Hír TV épületébe Liszkay Gábor, aki az újságírói kérdésekre nem válaszolt. Nyerges Zsolt nem sokkal utána futott be, ő mindössze annyit árult el, hogy úgy korrekt ha először a Hír TV dolgozói tudnak meg mindent.

Szikszai korábban a Hír TV-nél, majd a Magyar Időknél dolgozott, a munkatársak nagyjából háromnegyede számított az érdezésére. Ami olaj lehet a tűzre, több Hír TV-s szakember szerint fennálla veszélye, hogy Szikszait a bosszú vezėrelheti, az ő ėrkezėse miatt sokan maguktól felállhatnak.

A kormányfordulat krónikája, időrendben

Háromnegyed 10 körül megérkezett az épülethez Gulyás Balázs és Wahorn András, mindketten a Szabadfogás felvételére jöttek. Előbbi 2Rule-mezben.

Fotó: Marjai János/24.hu

Majd befutott Nyerges Zsolt, az új tulajdonos.

Nyerges Zsolt érkezik Fotó: Marjai János/24.hu

Liszkay Gábor kisimultan futott be.

Liszkay Gábor és Szikszai Péter
Fotó: Marjai János/24.hu

A Magyar Hang írta meg először, hogy  Kálmán Olgának felmondtak. A Magyar Idők cikke szerint Bodacz Balázs, illetve több műsor felelős szerkesztője, Zimon András sem folytathatja a munkát a televíziónál.

Fotó: Marjai János/24.hu

Időközben kiderült, hogy a Szabadfogás résztvevői ugyan 9 órára megérkeztek a műsor felvételére és be is engedték őket, a munka azonban nem kezdődött el. 15 percig várakoztatták őket, majd közölték velük, hogy ma mégsem lesz felvétel, a Valton emberei pedig kikísérték őket az épületből.

Tarr Péter Fotó: Marjai János/24.hu

Konok Péter, a Szabadfogás egyik rendszeres szereplője is az épület előtt találta magát:

Konok Péter AFotó: Marjai János/24.hu

Nyerges Zsolt tájékoztatása szerint a fél 11-es eligazítás után sajtótájékoztatót tartanak. (Nem így történt.)

Fotó: Marja János / 24.hu

A NER-féle Hír TV-ben Szikszai Péter felel majd a tartalomért.

Az állománygyűlés mindössze pár percig tartott, kérdezni nem lehetett.

A hírigazgatói posztot Mentes Katalin kapta meg,ő Szikszaival együtt távozott az Echo TV-ből idén januárban. Szikszai Tarr Pėter vezérigazgató-helyettes pozícióját veszi át.

A Hír TV új vezérigazgatója Répásy Bálint lesz, aki a bezárt Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél korábban üzletfejlesztési igazgatóként dolgozott.

Nyerges Zsolt beszéde

Jó napot kívánok! Szervusztok!

 

Mivel 1-2 kivétellel csak a képernyőn keresztül ismerem a jelenlévőket, bemutatkozom: Nyerges Zsolt vagyok. Nem szoktam hosszú beszédeket tartani, és most sem fogok.

 

Azért kértem ennek az értekezletnek az összehívását, hogy személyesen tudjam bejelenteni a tulajdonosváltásból következő legfontosabb változásokat.

 

Elsőként: mindenkinek szeretném megköszönni az eddigi munkáját. A HírTV a médiapiaci változások közepette is sikeresen őrizte meg pozícióját, és ez minden dolgozójának az érdeme.

 

Másodszor: bár sok találgatás megjelent a csatorna sorsával kapcsolatban, tulajdonosként örömmel mondhatom és erősíthetem meg, hogy a HírTV helyzete stabil, a csatorna tovább működik, a jövője biztosított.

 

Végül: sokan megírták az elmúlt napokban, -és az erről szóló hírek igazak is-: én magam sosem foglalkoztam a médiával, és ezen a jövőben sem szeretnék változtatni. Vagyis a tulajdonosi szerepvállalásnál nem fogok jobban belefolyni a HírTV életébe. Azt viszont pontosan tudom, hogy egy hír- és közéleti csatorna esetében nincsenek üresjáratok, a műsorgyártás folyamatos figyelmet igényel. Ezért Liszkay Gábort kértem meg, hogy legyen a médiatanácsadóm, és szakmai szempontból irányítsa a csatorna működését, Gábor pedig elfogadta a felkérést. Ezen a ponton szeretném megköszönni Pauwlik Lászlónak, hogy ebben az átmeneti időszakban vállalta a vezérigazgatói tisztséget, és utódjául Répásy Bálintot nevezem ki.

 

Köszönöm a figyelmet, ezzel át is adom a szót Bálintnak.

Pár perccel 11 óra  után derült ki, hogy a sajtótájékoztató belengetése hazugság volt. Nyerges Zsolt az épülettől egyenesen az autójához ment, az újságírók nem tudták feltenni kérdéseiket és további tájékoztatást sem adott.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik