Belföld
Budapest, 1999. március 8.
Orbán Viktor miniszterelnök, Kántor Tibor az APEH alelnöke és Simicska Lajos az APEH elnöke (b-j) a METESZ székházban tartott APEH állománygyûlésén.
MTI Fotó: Kovács Attila

Zöld utat kapott Simicska Lajos a visszavonulásra

24.hu
24.hu

2018. 07. 24. 12:40

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tudomásul vette dr. Nyerges Zsolt irányításszerzését dr. Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló üzleti érdekeltségei felett.

– közölte a GVH kedden.

Mindez azt jelenti, hogy nincs akadálya annak, hogy Simicska Lajos, az Orbán Viktor miniszterelnökkel kibékíthetetlenül összeveszett vállalkozó eladja érdekeltségeit Nyerges Zsolt üzletembernek és háttérbe vonuljon.

Kiderült, mely cégeitől válik meg Simicska
Nyerges Zsolt hét cég megvásárlására kért engedélyt a versenyhivataltól.

A versenyhivatal közleményében azt írta, a dr. Nyerges Zsolt által irányított vállalkozások mezőgazdasággal és információtechnológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak, a vállalkozáscsoportba tartozik továbbá két sporttevékenységet végző társaság is. A dr. Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló érdekeltségek a mezőgazdaság, az építőipar, a média, valamint a közterületi reklám különböző piacain vannak jelen.

A GVH az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között csak a mezőgazdaságot tekintve azonosított átfedést, amelyet vizsgálva azonban versenyproblémát nem talált, mert a piaci részesedésük nem éri el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel a Hivatal vonatkozó közleménye alapján.

A felek – élve a versenytörvényben biztosított lehetőséggel – úgynevezett előzetes egyeztetést kezdeményeztek a GVH-val a bejelentés benyújtását megelőzően. Az előzetes egyeztetést követően bebadott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel. A GVH ezért hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára.

A két üzletember július elején jelentette be, hogy Simicska Lajos megválik üzleti érdekeltségeitől. A napokban pedig arról írt a Népszava, hogy Simicska Lajos egy letétbe helyezett videofelvétellel védi magát Orbán Viktorral szemben.

Az ügylet hátteréről bővebben is írtunk.

Sárvár, 2012. szeptember 5.
„Simicska Lajos köszönti részvényeseit és alattvalóit!” felirat egy teherautón elhelyezett óriásplakáton a Fidesz-KDNP frakcióülésének otthont adó Park Inn Sárvár szállónál 2012. szeptember 5-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Radóc utca titka: meg nem támadási megállapodás volt Simicska és Nyerges között
Nyerges Zsolt megkapta a hazai Simicska-birodalmat, de ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Akárkié lesz a Közgép, állítólag visszatér a piacra, Simicska pedig Amerikában próbál szerencsét.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.