Belföld

Zöld utat kapott Simicska Lajos a visszavonulásra

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tudomásul vette dr. Nyerges Zsolt irányításszerzését dr. Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló üzleti érdekeltségei felett.

– közölte a GVH kedden.

Mindez azt jelenti, hogy nincs akadálya annak, hogy Simicska Lajos, az Orbán Viktor miniszterelnökkel kibékíthetetlenül összeveszett vállalkozó eladja érdekeltségeit Nyerges Zsolt üzletembernek és háttérbe vonuljon.

Kiderült, mely cégeitől válik meg Simicska
Nyerges Zsolt hét cég megvásárlására kért engedélyt a versenyhivataltól.

A versenyhivatal közleményében azt írta, a dr. Nyerges Zsolt által irányított vállalkozások mezőgazdasággal és információtechnológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak, a vállalkozáscsoportba tartozik továbbá két sporttevékenységet végző társaság is. A dr. Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló érdekeltségek a mezőgazdaság, az építőipar, a média, valamint a közterületi reklám különböző piacain vannak jelen.

A GVH az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között csak a mezőgazdaságot tekintve azonosított átfedést, amelyet vizsgálva azonban versenyproblémát nem talált, mert a piaci részesedésük nem éri el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel a Hivatal vonatkozó közleménye alapján.

A felek – élve a versenytörvényben biztosított lehetőséggel – úgynevezett előzetes egyeztetést kezdeményeztek a GVH-val a bejelentés benyújtását megelőzően. Az előzetes egyeztetést követően bebadott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel. A GVH ezért hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára.

A két üzletember július elején jelentette be, hogy Simicska Lajos megválik üzleti érdekeltségeitől. A napokban pedig arról írt a Népszava, hogy Simicska Lajos egy letétbe helyezett videofelvétellel védi magát Orbán Viktorral szemben.

Az ügylet hátteréről bővebben is írtunk.

A Radóc utca titka: meg nem támadási megállapodás volt Simicska és Nyerges között
Nyerges Zsolt megkapta a hazai Simicska-birodalmat, de ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Akárkié lesz a Közgép, állítólag visszatér a piacra, Simicska pedig Amerikában próbál szerencsét.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik