Videó

HITVITA a pedofíliáról: „Ez egy olyan vágy, amit nem szabad kiélnünk”

A pedofília az egyik legősibb tabu az emberiség történelmében. Olyan bűn, melyet mind a világi, mind a vallási törvények súlyosan elítélnek. De mit tehetnek a különböző vallások annak érdekében, hogy egy gyermek se essen áldozatul? HITVITA.

A pedofília videósorozatunk egyetlen olyan témája volt, melyben a különböző vallások képviselői között nem volt ellentét:

A pedofília nagyon súlyos vétek.

– állapítja meg Farkas Pál buddhista tanító, majd később hozzáteszi, legalább olyan súlyos, mint egy ember elpusztítása.

A pedofília tulajdonképpen egy olyan betegség, ami a pszichológia hatáskörébe tartozik.

– mondja Hodász András katolikus pap, aki hozzáteszi, ma már egy többlépcsős felvételi eljárással és pszichológiai szűréssel próbálják szelektálni a papnak készülő fiatalokat, hogy még véletlenül se kerüljenek be olyanok, akiknek “rendezetlen hajlamai vannak”.

Ha csak a vegytiszta vallásjogot nézzük: olyan nővel hálok együtt, aki nem hozzám tartozik.

Nagy Gergely református lelkész és Radnóti Zoltánzsidó rabbi érdekességképpen megjegyzik, hogy se a Bibliában, se a Tórában nem szerepel sehol a pedofília tilalma. Ennek ellenére mind a ketten úgy gondolják, hogy hiába volt engedélyezett a kiskorúakkal kötött házasság 2-3 ezer évvel ezelőtt, ma már egyértelműen elítélendő dolognak számít.

Az iszlámban van egy olyan rendelkezés, hogy egy gyerek idegen felnőttel kettesben nem maradhat.

Sulok Zoltán muszlim tanító fontosnak tartja a megelőzést, amit úgy lehet elérni, hogy a kisgyerekeket már egészen kicsi koruk óta arra tanítják, hogy ne csak a szemérmüket ne mutassák meg idegeneknek, de még a szüleik előtt se meztelenkedjenek. Mérő Mátyás krisna-tudatú lelkész a megelőzés és a nevelés fontossága mellett hozzáteszi, a krisna közösségeken belül mindenhol van gyermekvédelmi bizottság, vagy felelős.

Ahány vallás, annyi igazság, de ön szerint kinek van igaza?

További hasonló tartalmakat olvashat az istentudja.24.hu-n.
A többi videónkat pedig a 24.hu Youtube-csatornáján érheti el.

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik