Közélet

A magyaroknál is elszakadt a nejlonszatyor: városnyi ember követeli a szemetelés befejezését

A műanyag szemét termelése globálisan hatalmas környezeti pusztítást okoz;  a káros hatásoknak már a hazai lakosság is ki van téve. A legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek — írta szerdai közleményében a Greenpeace.

A petíció aláírói azt szeretnék, ha Magyarország is csatlakozna a bolygónkat elárasztó egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem élharcosaihoz, és 2020-ig beszüntetné az eldobható műanyag szatyrok használatát.

Minden percben egy teherautónyi műanyag hulladék kerül az óceánokba. A Földünket elárasztó műanyagszemét-szigetekről, a műanyagba belefulladt állatokról és a folyókat, tengereket elárasztó műanyag szennyezésekről készült felvételek sorával napi szinten találkozhatunk már a médiában

— fogalmaz a szervezet. Hozzáteszik: a műanyagszennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető, az Északi-sarkvidéktől, a Föld legmélyebb pontján keresztül, egészen az Antarktiszig, ahogy azt a Greenpeace közelmúltbeli kutatása is bizonyítja. A környezetvédő szervezet június 26-án bemutatott legfrissebb jelentése pedig az olasz partoknál vizsgált tengeri élőlények 25-30 százalékában mutatott ki mikroműanyagokat. Leggyakrabban polietilént, az eldobható zacskók alapanyagát találták a mintákban.

Kép: Ekaterina_Simonova/Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik