Közélet

Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt

Bíróság elé visz az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt – közölték csütörtökön Brüsszelben.

Sajtóértekezletén Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos bejelentette, hogy az évek óta húzódó kötelezettségszegési eljárásokat harmadik szakaszba léptetve az Európai Bíróság elé utalják az ügyben az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot és Romániát.

Magyarországon mind a részecskeszennyezés, mind a nitrogén-dioxid-szennyezés több mérési ponton (részecskeszennyezés 2016-ban Budapesten, Pécsett, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Sajószentpéteren és Vácott; nitrogén-dioxid 2016-ban és 2017-ben Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Nyíregyházán) rendszeresen meghaladja az uniós jogszabályok szerint megengedett értékeket. A budapesti Széna téren a nitrogén-dioxid órás határérték-túllépések száma például a megengedett 18 helyett 2016-ban és 2017-ben is 200 körül volt, Pécsett és Debrecenben pedig 100 körül, közölte a Greenpeace.

Elkeserítőnek találjuk, hogy a mindenkori magyar kormány évtizedek óta nem lép fel hatékonyan a légszennyezettség csökkentése érdekében, és egy európai bírósági eljárás kell kikényszerítse a kormány hatékony intézkedését. Eközben évről évre tízezrek halálát okozza itthon a levegő súlyos szennyezettsége. Azt várjuk a most felálló kormánytól: sürgősen tegyenek lépéseket a szennyezés kibocsátásának mérséklése érdekében a lakossági fűtés hatékony korszerűsítésével és a szennyező dízeljárművek kiszorításával

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik