Közélet
Fotó: 24.hu/ Bielik István

Menekült vagy migráns, a traumák sokszor ugyanazok

Szegő Iván Miklós
Szegő Iván Miklós

2018. 05. 18. 10:56

Magyar, francia, belga, olasz és más országok mentális egészségügyi szakértői a menekültek ellátásáról vitatkoztak a múlt héten Budapesten. A vita majdnem pontosan leképezte az országok közötti politikai különbségeket, végül azonban aláírtak egy magyar-francia együttműködési megállapodást a pszichiátriai területén.  

A 15. Dívány a Dunán című rendezvényen főként pszichológusok, pszichiáterek, pszichoanalitikusok és szociális ellátással foglalkozó szakemberek vettek részt a Francia Intézetben. A másfél évtizede minden évben megrendezett budapesti tudományos találkozón az utóbbi esztendőkben szinte állandó téma volt a menekültek megítélése, azok pszichiátriai ellátása, pszichológiai problémáik megoldása.

A konferencián rendszeresen résztvevő magyar orvos, Temesvári Péter – a Magyarországi Frankofón Orvosok Társaságának tiszteletbeli elnöke – idén külön előadásra kért lehetőséget, hogy a szerinte az elmúlt években egyoldalúan megközelített témában elhangozzék a „másik oldal” álláspontja is.

Szerinte ugyanis a konferencián olyan nézőpontok nyilvánultak meg, amelyek az ő keresztény és magyarországi megközelítésével ellentétesek. Temesvári hangsúlyozta, hogy nem akar politikával foglalkozni, nem is tartja szerencsésnek a politika behozatalát a tudományos konferencia témái közé, de ha már ez megtörtént az elmúlt években, akkor szeretne ő is hozzászólni. Ezután Temesvári nem konkrét példákat elemzett – a korábbi években és idén is a francia, a magyar, a belga, az olasz és más országok szakértői általában saját tapasztalataikról számoltak be –, hanem elmondta, hogy meg kell különböztetni a valóban üldözött embereket (akik jogosan várnak menekültstátuszra) azoktól, akiket ő gazdasági migránsnak nevezett. Temesvári nem utalt a magyar kormánypropagandára a konkrét kérdésben, de nyilvánvalóan teljesen egybecsengett azzal az általa elmondott beszéd a hivatalos kormányállásponttal.

A magyar orvos szerint segíteni kell a Közel-Keletről érkező keresztényeket, akik üldözésnek vannak kitéve, Magyarország ezt megtette a mostani válságban is, ugyanakkor a gazdasági migránsok befogadását nem támogatta.

A vitában elhangzott, hogy a sokszor gazdasági migránsnak nevezett emberek, akik nem kapnak menekültstátuszt, ugyanolyan konfliktuszónából érkeznek, és ugyanolyan traumákon esnek át, mint a „menekült” vagy „oltalmazott” státuszt elnyerők. A hozzászólók szerint valójában éppen a pszichiátriai kezelésükön derül ki sokszor, hogy ugyanolyan élményeik vannak, mint az állami védelemben, ellátásban részesülőknek.

A belga Christine D’aes, illetve a francia Didier Bourgois arról beszéltek, hogy a menekültek pszichiátriai ellátásában mindig az egyéni problémák megoldása a kérdés. Így a terápia mindig egyedi és nem igazán lehet általános megoldást találni. D’aes említett egy esetet, amikor a „menekültet” hazaküldték Belgiumból végül. Egy fiatal orosz lányról volt szó, aki félbehagyta otthonában az egyetemet, majd egyre inkább talajt vesztett Belgiumban. Kábítószeres ügyei lettek, és bár nagy volt a sürgés-forgás körülötte, ezt nem társadalmi integrációnak lehetne nevezni, inkább a kétes figurák között találta meg a „helyét”. Ám közben mentális állapota is súlyosan romlott, D’aes például őrizetbe vétele után is találkozott vele, miután öntudatlanul bolyongott a kistelepülés utcáin. Végül a megoldást abban találták meg, hogy a lány vonja vissza a menekültstátuszra beadott kérelmét, felvették a kapcsolatot a lány családjával, és a fiatal nő visszatért Oroszországba. Úgy tudni – hollandiai rokona révén a belgák is értesültek erről -, hogy újrakezdte az egyetemet, és nincsenek drogproblémái otthonában.

Egy másik példát a szomorú aktualitás tesz fontossá: a hétvégi párizsi késes merényletet egy csecsen származású támadó követte el.

Csecsenekről a konferenciasorozaton már többször esett szó, így idén is. Franciaországban ugyanis nagyon sok csecsen talált menedéket az 1990-es és a 2000-es évek óta, miután a csecsenföldi háborúk után elhagyták szülőföldjüket. Most is egy nehezen beilleszkedő, szorongásokkal küzdő, csecsen származású – és Csecsenföldön született – lány mentális problémái kerültek terítékre. A lány gondjai azután kezdtek el enyhülni, hogy egy művészetterápiai foglalkozásra kezdett járni. A feszültségeket oldotta benne, amikor lerajzolta az őket támadó orosz helikoptereket, a lány kiskorában ugyanis gyakorlatilag egy háborús zónában élt.

Az olasz szociális ellátásában dolgozó hozzászólók megjegyezték: Olaszországban az a két párt nyerte a legtöbb szavazatot a legutóbbi választáson, amelyek élesen elutasítják a migrációt. (E két párt, az 5 Csillag Mozgalom és az Északi Liga koalíciós megállapodása éppen ezen a héten körvonalazódott, így a két hónapja tartó kormányalakítási huzavona megoldódni látszik. Ugyanakkor még mindig nincs megállapodás a leendő miniszterelnök személyéről.)

A vita végül jó hangulatban végződött: a Jean-Yves Feberey nizzai pszichiáter által szervezett konferencián francia és magyar orvosok, köztük Temesvári Péter, Tringer László pszichiáter, egyetemi professzor, illetve Dr. Christian Müller, a Franciaországi Speciális (Pszichiátriai) Kórházi Központok Orvosi Testületének elnöke, illetve a Francia Nagykövetség Tudományos és Egyetemi Együttműködési Osztálya aláírtak egy egyezményt a magyar-francia együttműködésről a pszichiátria területén. Egy mentális egészségügyi chartát is szignáltak, amelyben szintén a tudományos és orvosi területen megvalósuló kooperációról és az alkalmazandó gyakorlati eljárásokról is szó esik.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Migrants are transferred upon their arrival onboard a coast guard boat at Algeciras' harbour on November 27, 2018 following their rescue off the Spanish coast. - The onset of autumn, with the cold, storms and fog, has not stopped migrants from crossing the Mediterranean from Morocco to Spain, a journey that has this year claimed the lives of hundreds of youths.
From the heights of Tarifa, veteran sailors work in shifts behind radar screens at the rescue service command centre monitoring the Strait of Gibraltar, through which 100,000 ships transit every year. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.