Közélet

Macedóniába is exportálják a magyar kormánysajtót

Az Orbánnal szövetséges bukott miniszterelnök médiahátországa épülhet.

Magyar kormánypárti médiacégekhez köthető befektetők jelentek meg a bukott macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit támogató macedón médiavállalatokban – írja az Átlátszó.

Mint arról korábban írtunk, a Fidesz szövetségesének számító macedón nacionalista jobboldali VMRO-DPMNE nevű párt abba bukott bele, hogy kiderült: Gruevszki húszezer embert, köztük szinte minden ellenzéki politikust és újságírót lehallgattatott a titkosszolgálatokkal, hatalmát pedig az ország lakosságának egyharmadát kitevő albánok ellen folytatott, élénk sorosozással tűzdelt uszítással igyekezett megőrizni. A tavalyi macedón helyhatósági választáson fideszes politikusok is kampányoltak Gruevszkiéknek, akik ennek ellenére súlyos vereséget szenvedtek.

Az Átlátszó cikke szerint Schatz Péter, a Ripost társtulajdonosa, valamint Adamik Ágnes volt MTVA-s vezető többségi tulajdonrészt szerzett több mint féltucat macedón sajtótermék kiadóiban, amelyek gyakran terjesztenek provokatív álhíreket a volt macedón kormánypárt ellenfeleiről és civil csoportokról. Bár Schatz és Adamik papíron egymástól függetlenül üzletel a balkáni országban, számos alkalommal egyszerre utaztak Szkopjéba, és ugyanaz a helyi ügyvédi iroda intézi ügyeiket.

A Ripost Szlovéniában is megjelent, tavaly márciusban a Habony-féle Modern Media Grouppal és a Ridiküllel együtt szerzett tulajdonrészt a Nova24TV-ben, ami az ottani konzervatív SDS pártot támogatja. Macedóniában Target Media néven alapított tanácsadó céget Schatz, amely 90 százalékos tulajdonrészt vásárolt a VMRO-DPMNE pártot támogató Alfa TV-ben. Egy új portált is indítottak RipostMK néven, amit az Alfa TV weboldala reklámoz.

Adamik Schatzhoz hasonlóan az MTV-nél, majd az MTVA-nál dolgozott 2012-ig vezető pozíciókban. A macedón cégnyilvántartás szerint Adinamic Media néven alapított céget, amely tulajdonrészt szerzett a Prva Republika és az EM Media nevű cégekben, amelyek Gruevszki harcos támogatóinak számító hírportálokat és magazinokat adnak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik