Nagyvilág

Orbán sorosozó szövetségese elvérzett a macedón választáson

Fideszesek is kampányoltak Nikola Gruevszki pártjának, de csak néhány helyhatóságban juthat vezető szerephez.

Súlyos vereséget szenvedett a macedóniai helyhatósági választásokon a jobboldali VMRO DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja), aminek kampányában fideszes politikusok is részt vettek.

A VMRO DMPNE annak a Nikola Gruevszkinek a pártja, aki húszezer embert hallgattatott le a titkosszolgálatokkal, köztük szinte minden ellenzéki politikust és újságírót. A botrány miatt végül távoznia kellett kormányának. Gruevszki politikai receptje egyébként erős hasonlóságot mutat Orbán Viktoréval – a macedón jobboldal azzal vádolja a „muszlim albánokkal szövetkező” baloldali kormányt, hogy „Soros György érdekeit kiszolgálva” bevándorlók letelepítését és a görög-macedón határon álló kerítés lebontását tervezi.

Szeptemberben Gulyás Gergely és Németh Zsolt részt vett a jobboldali párt macedóniai tömegrendezvényén, majd Orbán Viktor is Ohridba utazott, és jelezte kiállását Gruevszki mellett.

A macedón közigazgatási felosztásnak megfelelően a választók vasárnap 81 polgármesterről és községi tanácsról döntöttek. Gruevszkiék az előző választáson 56 tanács vezetését nyerték el, beleértve a fővárost, most viszont óriásit bukva, csak három Szkopje környéki községben jutottak vezető szerephez. Az október 29-re kitűzött második forduló előtt még hat községben van szűk előnyük.

A VMRO DPMNE korábbi bástyájának számító Stipért folyik a legnagyobb küzdelem, itt a jobboldal jelöltje nagyjából 30 szavazattal kapott többet a szociáldemokratákénál. A kormánypárt az első fordulóban 37 község vezetését nyerte el, és 13-ban vezetésre áll a következő forduló előtt. Ők az előző választáson csak négy polgármestert adtak – derül ki a Balkan Insight összeállításából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik