Közélet

A kórházigazgatók attól tartanak, a betegnek nem sikerül értelmezni a fertőzésekkel kapcsolatos adatokat

Megosztja a kórházi vezetőket a Kúria ítélete, amely szerint a szaktárcának ki kell adnia a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat a TASZ-nak, írja a Népszava.

A hatóságok eddig azzal védekeztek, hogy az adatok összezavarnák az embereket és rosszul értelmeznék a számokat, pedig más európai és tengerentúli országokban ez bevett szokás. Külföldön ez az adat egyik mutatója egy adott kórház gyógyítási minőségének, és egyben ösztönző arra is, hogy az ellátóhelyek javítsák hibáikat.

A lap megkereste Tamás László Jánost, a győri megyei kórház főigazgatóját, aki arról beszélt, nem szívesen támogatná konkrét kórházhoz köthető adatsor nyilvánossá tételét, mert a kórházi halálesetek 10-15 százaléka hozható összefüggésbe a kórházi fertőzésekkel, ezek 30-50 százaléka a legnagyobb gondosság mellett sem kerülhető el.

A főigazgató abban is bizonytalan, hogy a betegek képesek-e helyesen értelmezni, ha azt olvassák: az intézményben egyetlen hónap alatt mennyi volt a súlyos véráram-, vagy bélfertőzés. Az utóbbi antibiotikum-kezelés után, vagy akár kemoterápia miatt legyengült időseknél szinte automatikusan bekövetkezhet.

Ezzel szemben Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója azt mondta, neki nincs ellenvetése a fertőzéses adataik nyilvánossá tétele ellen.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a kecskeméti megyei kórház főigazgatója is amiatt aggódik, hogy nem tudni, az adatokat böngészők végül mire következtetnek. Szerinte nem volna helyes, ha a közvélemény kórházakat állítana pellengérre.

Korhaz(430x286)(8).jpg (kórház)
Kórházi fertőzések: titkolt adatok kerülnek nyilvánosságra
A minisztérium nagyon nem akarta megmondani, melyik intézményben hányan betegedtek meg fertőzésben, a TASZ legyűrte a minisztériumot.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik