Belföld

Ahol nincs háziorvos, többen halnak meg idő előtt, mint ott, ahol van

A háziorvosok kompetenciája ma már messze túlmutat a receptek, vagy beutalók felírásán. Az egészségügyi problémák nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken.

A háziorvosok elöregedéséről, ellátatlan területekről és túlterhelt orvosokról szólnak folyamatosan a hírek. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma szerint azonban akik dolgoznak, azok közül mind többen egyre szélesebb körű tudással vértezik fel magukat.

A most zárult az Oktató Családorvosok XIX. Továbbképző Konferenciája, ahova eddig soha nem látott létszámban jöttek el háziorvosok és kiállítók: több mint 560 résztvevő volt, 39 kiállító és 55 előadás négy nap alatt – írják.

Ott, ahol nincs háziorvos, többen halnak meg idő előtt, mint azokon a településeken, ahol van

– derült ki a kollégium közleményéből. Azt írják, a megoldás a medikusképzésben, a szakma felkészítésében van, a háziorvosi hivatással meg kell ismertetni az orvostanhallgatókat minél hamarabb.

Dr. Tamás Ferenc családorvos, egyetemi tanársegéd, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának főtitkára azt mondta,

a háziorvosok kompetenciája ma már messze túlmutat a receptek vagy beutalók felírásán. Van egy kapuőri szerepünk, hiszen hozzánk jut be leginkább még az is például adminisztratív okokból, a gépjárművezetői engedély meghosszabbítása miatt az, aki amúgy egyáltalán nem megy el orvoshoz. Ezért fontos, hogy ne csak az aktuális panaszait figyeljük, hanem nézzük az egész embert. Kérdezzük ki és végezzünk el rajta minden olyan vizsgálatot, amire lehetőségünk van. Másodsorban pedig mindinkább van már a kezünkben egy olyan tudásbázis, amely egészen széles spektrumra terjed ki. Nagyon sok betegséget tudunk észlelni és akár alapszinten kezelni is, de mindenképp látjuk, mikor és hová kell küldeni a beteget.

A főtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek érdeke, hogy a rászorulókat a háziorvosok lássák el, és ne legyen szükség továbbküldeni senkit.

Nagyon sok olyan terület van, ahol már mi megoldást tudunk adni, egyben pedig segíteni tudjuk a szakorvosok munkáját azzal, hogy folyamatosan figyelünk a pácienseinkre, időben kiszűrjük és időben elkezdjük kezelni az eltéréseket, betegségeket, és csak a legszükségesebb esetben küldjük tovább betegeinket járóbeteg-, vagy akár fekvőbeteg-intézeti ellátásra.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik