Közélet

Mészáros üzlettársa finanszírozhatja Habony szlovén terjeszkedését

Varga Károly fizette azt a 800 ezer eurós tőkeemelést Nova24TV-t birtokló Nova24tv.si nevű vállalatnál, amellyel Habony Árpádék bevásárolták magukat a szlovén médiapiacra – írja a helyi Mladina nevű hetilapra, illetve cégpapírokra hivatkozva a Népszava.

Amint arról a 24-hu-n is beszámoltunk, a tranzakció közben három magyar médiacég, Modern Media Group Zrt., a Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft. 15-15 százalékos részesedéshez jutott a cégben. A Modern Media Groupot Habony Árpád Orbán Viktor egykori tanácsadójával, Győri Tiborral közösen tulajdonolja, a Ripostban pedig az egyedüli cégjegyzésre jogosult Schatz Péter, aki korábban az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt. A Ridikül tulajdonosa Halkó Gabriella, a TV2 marketing- és stratégiai igazgatója. Ráadásul azzal, hogy egyenként vásárolták be magukat, megkerülték a szlovén szabályozást, aszerint ugyanis csak 20 százalékos, vagy annál nagyobb részesedés megszerzése esetén kell engedélyt szerezni a minisztériumtól.

A Nova 24 TV a Slovenska Demokratska Stranka (SDS) nevű konzervatív párt legfontosabb médiuma – értesült a 24.hu még 2017 áprilisában szlovén forrásokból. Az SDS elnökéről, Janez Janšáról jó ideje tudható, hogy ugyanúgy befolyásolni akarja a médiát, mint Orbán Viktor. E szándéka létezését két miniszterelnöki ciklusa alatt számos esetben be is bizonyította. „Orbán Viktor már sok éve egyfajta példaképe az SDS-nek” – nyilatkozta akkor egy, a témára rálátó forrásunk.

A Népszava felhívja a figyelmet arra, hogy Varga Károlynak nincs köze a fenti magyar médiacégeknhez, viszont az ő cégei a Magyar Vakond Kft. és a Hódút Kft., amelyek sikeresen szerepeltek több közbeszerzésen is.

Jelenleg is van közös érdekeltsége Mészáros Lőrinccel, illetve Varga megfordult a Szíjj Lászlóhoz köthető és a felcsúti polgármester cégeivel gyakran együtt dolgozó Duna Aszfalt Kft.-ben is.

2018 elején aztán egy másik ügyben is előkerültek az SDS magyar vonatkozásai. A magyar sajtóban elsőként írtuk meg, hogy egy rejtélyes boszniai szerb nő, Dijana Đuđić 450 ezer eurót kölcsönzött a legnagyobb szlovén ellenzéki pártnak az SDS-nek. A feltételezett magyar szerepről maga Janša szólta el magát a szlovén állami tévé Odmevi című műsorában, a politikus szerint ugyanis „segítettek” a 450 ezer eurós lombard hitel megszerzésében. Egyes értelmezések szerint ennyi pénz felülmúlta azt az összeget, amelyet magánszemély adhat egy szlovén pártnak, így megsértették a pártfinanszírozásról szóló törvényeket. Az SDS később bejelentette, hogy visszaadják a pénzt, ennek ellenére az ottani Állami Számvevőszéknek megfelelő hivatal vizsgálatot indított.

Magyar szálak egy szlovén pártfinanszírozási botrányban
Orbán Viktor szövetségese írta alá azt a szerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai nő 450 ezer eurós kölcsönt ad a legnagyobb ellenzéki pártnak. Csakhogy Janez Jansa nyilatkozata alapján magyar szál is lehet az ügyben.

Több cikkben írtunk arról is, hogy

a magyar kormány 200 millió euróval szállna be a Koper és Divaca közötti 28 kilométeres vágány megépítésébe, cserébe pedig egy új magyar vasúti kijárat nyílna az Adriára. Szlovén sajtóhírekre hivatkozva a Népszava szerint a magyar hozzájárulás az Eximbanktól érkezhet.

Ezt a tervet egyelőre egy szlovén nyugdíjas megfúrta, mert miután tavaly népszavazást kezdeményezett a Drugi tirről és az nem a számára kívánatos eredményt hozta, megtámadta az eljárást, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult jogorvoslatért. A Legfelsőbb Bíróság továbbpasszolta az ügyet az Alkotmánybíróságnak, így most előbb ennek a testületnek kellett véleményt mondania.

A beruházást azonban még nem lehet végleg elvetni, és a Népszava szerint itt jön újra képbe Varga Károly. Az új vasútvonal legköltségesebb eleme az alagútak építése lesz, Varga egyik cégének, a Magyar Vakond Kft.-nek pedig a fő profilja a mélyépítés, így részt vehetne a közbeszerzésben. A lap meg is kereste Vargát, aki előbb arra hivatkozva, hogy zaj van, letette a telefont, a későbbi hívásokra pedig már nem válaszolt.

Újabb magyar kijárat az Adriára?
Budapest állítólag kétszázmillió euróval finanszírozná a Szlovénián belül is vitatott második vágány megépítését Koperig, amelynek megépítését azonban jelenleg jogi akadályok – és talán a Fidesz barátai – is nehezítik.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik