Közélet

Félmilliót ígér jelöltjeinek a feltámadt sportos kamupárt

Visszatért a politikába a SEM, ami direkt módon, jól csengő pénzajánlattal castingol jelölteket magának. Kérdés, mennyi esélyük lesz az áprilisi választásokon a kamupártoknak, miután a parlament szigorított a 2014-es blama miatt.

Ha az ember megnézi az alábbi hirdetést, körülbelül ezek közül választja ki fejben, ki adhatott megbízást az elkészítésre:

  • egy új kormányzati indíttatású program, amit persze Révész Máriusz vezet,
  • egy Deutsch Tamás tiszteletbeli elnökségével működő alapítvány,
  • egy fitneszterem.

Sajnos egyik sem, ez a Sportos és Egészséges Magyarországért Mozgalom (SEM) nevű párt reklámja 2014-ből.

Egy nevét nem vállaló olvasónk jelentkezett azzal, hogy a párt újra aktivizálódott, és a semmiből megtalálták őt esetleges jelöltnek a Facebookon egy hete. „Felolvasta a feleségem, és mondtam neki, hogy ilyen nincs” – mondta forrásunk, aki soha semmilyen kapcsolatban nem állt a SEM-mel, sőt a politikával sem. Szörnyűnek találja az ügyet, amiben szerinte a Fidesz keze van, azt vallja, hogy a kormánypárt ugyanazt a módszert akarja alkalmazni, mint négy éve: a sötétből előrántott apró kamupártokat segít az induláshoz azért, hogy jó kövér legyen a szavazócédula, és megossza az ellenzéki voksokat. Ezek a pártok aztán szőrén-szálán eltűnnek, az állami támogatást pedig a mostanság aktív Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a NAV  sem tudja bevasalni rajtuk.

Kamupártok

Az idén egy fokkal nagyobb gondban lehetnek a kamupártok, mint 2014-ben. Akkor rengeteg pénzt kaptak, ha valahogy összetákoltak egy országos listát, azaz megvolt a minimum 27 egyéni jelöltjük (149 millió járt a listáért, plusz egyéni jelöltenként 1 millió). Ajánlószelvény nem kellett már, bárki akárhány párt és jelölt indulását támogathatta aláírásával. A fél százalékot sem elért 14 párt zömmel gyorsan felszívódott, és nem lehetett bevasalni rajtuk a visszatérítendő támogatást, a NAV-nak még decemberben is 2 milliárd forint bírsággal tartoztak, hiába tett kilenc esetben feljelentést az ÁSZ, még az aláírás-hamisítási ügyekből se lett semmi, hála az ügyészség vállvonogatásának.

 

Az Országgyűlés ezért tavaly november 14-én módosította a kampányfinanszírozási törvényt. Ennek értelmében ha egy párt nem éri el az 1 százalékot, vissza kell fizetnie az államtól kapott pénzt. Ha nem fizetnek, a párt vezető tisztviselői állnak helyt a pénzért, de a NAV is behajthatja azt. Ha az 1 százalékot eléri egy párt, annak pénzfelhasználását az ÁSZ fogja ellenőrizni egy év múlva. Az egyéni jelölteknél eddig is volt visszafizetési kötelezettség: ha a 2 százalékot nem érik el, vissza kell adni az 1 millió forintos támogatást. Azonban az új rendszer is kikerülhető, ha például pénztelen strómanokat ültetnek a vezető pozíciókba a pártokban, a követelés így behajthatatlan lesz. Jelen pillanatban közel 250 jogerősen bejegyzett párt létezik Magyarországon, ők elvileg indulhatnak az áprilisi választáson.

A SEM-nek 2014-ben volt országos listája, amin 18-an szerepeltek. Egyéniben 52 jelöltet indítottak, a legtöbbet, kilencet Pest megyében. A pártnak amúgy több egyéni jelöltje volt, mint a kisgazdáknak (FKGP) vagy a Munkáspártnak. A választásokon végül a 11. helyen végeztek az országos listás szavazatokkal: 12 563 voksot, 0,25 százalékot szereztek. Márpedig 13 500 ajánlás kell egy országos listához, tehát többen ajánlották a pártot, mint amennyien rászavaztak. Ez egy klasszikus kamupárt ismérve.

Félmisiért sportoltass!

Olvasónk mindenesetre nem érti, miért pont őt találták meg, azt gyanítja, hogy cirka hatezer Facebook-követője miatt. Amúgy nem szavazna rájuk, sőt eleve elvesztegetett voksnak tartja, ha valaki kis pártra adja le a szavazatát. Olvasónk elküldte a kapott üzenetet is, amiben gyakorlatilag azt állítja a SEM:

aki beáll hozzájuk képviselőjelöltnek, az kaphat tőlük 500 ezer forintot.

Az üzenetet Szaksz Adrienn írta alá, és arról írt benne, hogy „sporthoz és egészséges élethez kötődő lelkes embereket, edzőket, sportolókat szeretnénk támogatni”. Hozzáteszik, most lehet pályázni a sportos életmód nagyköveti címére, na meg a jelöltségre. December végén, január elején döntöttek elvileg a jelöltekről, akik között

vannak edzők, sportolók, tanárok, életmód-tanácsadók, sportegyesület vezetők, egészségközpont-irányítók, sportversenyszervezők, egészségügyben dolgozók.

Egy másik csatolmányban Kovács András elnök arról ír („sportos üdvözlettel”), nem lenne pluszmeló a jelöltség, csak az egészséges életmódot kéne propagálni, amihez minden segítséget megadnak. Azt írják, várhatóan 400 ezer forint támogatást kap a jelölt, akinek ezt észszerűen kell felhasználnia, összegyűjteni 500 ajánlást a körzetben, illetve plusz 100 ezer forintot ajándékozni egy vagy több, a jelölt által javasolt szervezetnek. Felkészítő találkozót is tartanak majd a jelölteknek.

Forrás: SEM

Min-den-ki! Ug-rál-jon!

A 2013-ban alapított párt abból indul ki – a szlogenjük is „Se nem jobb, se nem bal” –, hogy ők középen állnak, ideológiamentesek. Az ilyen pártokat angolul single-issue partynak, azaz egytémájú, együgyes pártnak nevezik: jellemző rájuk, hogy a választásokon például nem komplett, az államműködés minden szegletét érintő programot vázolnak, hanem egy ügyet sulykolnak. A SEM az egészséges és sportos életmódot találta meg magának (és ez persze még mindig jobb, mint mondjuk amit az Együtt 2014 nevű kamupárt tett, amely a baloldali összefogásban részt vevő Bajnai-féle párt nevének lenyúlásával szerzett jogot az indulásra, és a SEM-mel nagyjából megegyező számú, 14 ezer szavazatot szerzett végül a választáson).

Magukról azt írják:

Hisszük azt, hogy a fizikai és szellemi jólét, a stresszmentes életvitel, a mindennapos feltöltődés, a rendszeres sportolás a napi politika felett álló értékek: és ahhoz, hogy ennek feltételeit megteremtsük, nincs szükségünk ideológiákra, politikai értelemben vett jobb- vagy baloldali betagozódásra.

Világmagyarázatuk egyszerű: egy sportos társadalom óhatatlanul sokkal egészségesebb lesz, ezáltal csökkennek az egészségügyi kiadások, a mentálisan és fizikálisan is jobb állapotban lévő társadalom pedig erős gazdaságot is eredményez. A SEM a 2018-as választásoknak is nekimegy, fel is vázoltak egy programot, ami épp 8 pontból áll.

Önálló egészségügyi minisztériumot hoznának létre és eleve sok pénzt pumpálnának a szférába, megállítva az orvosok elvándorlását, hangsúlyt helyezve a szűrőprogramokra. Újra lenne oktatási tárca is, átvennék a sokat emlegetett finn módszert, a mindennapos testnevelés maradna. Az élsport helyett a tömegsportot támogatnák, kinyitnák a létesítményeket, rétegsportokat terjesztenének, kritizálják a mostani tao-rendszert. Odafigyelnének a drogprevencióra, felszámolnák a gyermekéhezést, hazaival és egészségessel etetnének mindenkit, háttérbe tolnák az autózást, a médiában a bulvárt visszaszorítanák az egészségbarát tartalmak előnyére, sávos adózást vezetnének be és visszaszereznék az állami vagyont. Ellenzékiségüket kidomborító üzeneteik: azonnal leállítanák Paks II. építését, átláthatóbb közpénzfelhasználást akarnak, nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat, a politikusok családtagjainak vagyonát megvizsgálnák, új alkotmányt fogadnának el és nem haverkodnának diktátorokkal.

Aktivitást ígértek, passzivitást adtak

Már a 2014-es választásokon a 2018-as évszám szerepelt a plakátjaikon, illusztrálva a hosszú távú céljukat (érdekesség, hogy akkori listavezetőjük nem a pártelnök volt, hanem Pásztori Patrícia akkori gyógyszerészhallgató, aki egyéniben is indult, épp egyik Csatatér-körzetünkben, Nagykanizsán, és egy híján majdnem 300 voksot szerzett, ami nem sok). A Cinknek azt mondta Kovács András pártelnök, hogy nem akarnak négyévente újjáéledő párt lenni, mégis ez lett a vége.

A kamupártokra jellemző, hogy a 2014-es választási évben nem indultak sem az EP-, sem az önkormányzati választásokon – azokon ugyanis nem volt kampánytámogatás. Ez történt a SEM-mel is. A korábban kommunikációs tanácsadóként kormányok és az MSZP mellett is feltűnt Kovács 2014-ben ezt azzal indokolta az Indexnek, hogy nem kaptak semmilyen állami támogatást, egymás után három választás pedig megterhelő lett volna. Inkább 2018-ra koncentráltak már akkor is, a 2014-es választásokon ők is csak 1 százalékra számítottak (annak, mint írtuk, végül a negyede lett meg). Mindez a párttámogatás miatt nem mindegy.

A kis pártok egyenként 149 250 000 forintot kaptak 2014-ben, a SEM dettó (nekik bejött még 2,776 millió egyéb hozzájárulás, ráadásul 1,575 millió a pártelnöktől, valamint 13 200 forint tagdíj is). Az Index 2014-es cikke felidézte, hogy gyakorlatilag semmilyen költésüket nem igazolták, annyit vetettek oda, hogy propagandaanyagokra és szolgáltatásokra 86,6 millió, rendezvényszervezésre és kommunikációra 38,2 millió forintot költöttek. A jelöltek nem mentek sehova, szállásra és utazásra csak 222 ezer forint jutott. Hiába ígérték, hogy nem lesznek két választás között eltűnő párt, híreket nem igazán találtunk róluk az elmúlt évekből, és költéseik is a hibernálás jeleit mutatják. Üzletemberek támogatásáról is szó volt, de ennek nem látni nyomát a beszámolókból.

Ha csak 18 párt indul, jó lesz az eredmény

Kovács András megkeresésünkre azt felelte, olyan jelöltet kerestek, aki hitelesen képviseli az általuk vallott értékeket. A Facebook pedig jó visszajelzést és infókat ad a leendő jelöltekről. Hozzátette:

Nem szeretnénk senkire ráerőltetni a jelöltséget, mert a politikai szerepvállalás ma nem egyértelműen pozitív mindenki szemében.

Kovács ismét elmagyarázta ezután, mire lehet a 400+100 ezer forintos kampánytámogatást elkölteni. Jelenleg úgy állnak, hogy a körzetek kétharmadában kiválasztották a jelöltjeiket, a következő egy hónapban fejezik be a munkát. 2014-es jelöltjeik is újraindulnak, akik szerinte azóta kampányolnak, azaz meggyőzik az embereket az egészséges életmódról.

50 ezer támogatóban bíznak a választáson, na meg jó eredményben. Szerinte ha most is „csak 18 párt” tud országos listát állítani, akkor jó eredményre lehetnek képesek. Akkor a fővárosban abban a hat körzetben, ahol volt jelöltjük, az 5. helyen végeztek. Arra sajnos nem válaszolt, miért nem volt aktivitása a pártnak 2014 óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik