Közélet

Vállalkozást és európai értékeket tanítana a diákoknak az EU

Ajánlásokat dolgoztak ki az oktatás átalakítására, de csak javasolhatnak, és nem kötelezhetik semmire a tagállamokat.

Ajánlásokat dolgozott ki az oktatás átalakítására az Európai Bizottság – írja az Index Eurológus blogja, megjegyezve, hogy az uniós javaslattevő testület nem utasíthatja a tagállamokat a változtatásra, de anyagi támogatással ösztönözhetik azt.

Navracsics Tibor, az oktatásért felelős uniós biztos elmondta: szeretnék, ha minden diáknak lenne valamilyen vállalkozói tapasztalata, mire befejezik tanulmányaikat. A bizottság egyebek mellett kiemeli, hogy a természettudományos szakmákat a lányok számára is vonzóvá kell tenni, le kell bontani a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiákat, több női példaképet kell felmutatni, akik sikeresek ezeken a területeken.

Be kell emelni az oktatásba a közös európai értékeket, az emberi méltóság tiszteletben tartását, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, az emberi jogokat, a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását, a pluralizmust, a megkülönböztetés tilalmát, a toleranciát, az igazságosságot, a szolidaritást, valamint a nők és férfiak közti egyenlőséget – ezek szerepelnek az EU alapszerződésében, és minden tagállam elfogadta.

Cégeket és civil szervezeteket is ösztönöznek, hogy álljanak elő olyan programokkal, amelyek a lányokat bevonják a természettudományos és mérnöki szakmákba. Navracsics Tibor azt mondta, javasolni fogja, hogy emeljék a következő hétéves ciklusban az Erasmus+ program költségvetését, mert ez az európai integráció leghatékonyabb és legnépszerűbb programja.

Az iskolai lemorzsolódást úgy szeretnék visszafogni, hogy jelentős összeget utalnak át olyan nemzeti programokra, amelyek minél idősebb korukig az iskolában tartják a diákokat, és fejlesztik a szakképzést. 2014 és 2020 között 39 milliárd euró az erre szánt keret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik