Nagyvilág

Az egyik legkegyetlenebb diktatúrával kötött oktatási együttműködést a magyar kormány

Üzbegisztánnal kötött oktatási, tudományos és kulturális együttműködést a magyar kormány, írja a Hvg. Az adatokat Ungár Péter LMP-s politikus kérte ki, ezekből derül ki, hogy Magyarország kormánya és az Üzbég Köztársaság kormánya

a két ország közötti baráti kötelékek megerősítése, a népeiket összekötő kapcsolatok megszilárdítása, valamint a két ország közötti oktatási, tudományos és kulturális együttműködés fejlesztése érdekében kötötte meg a megállapodást.

Az együttműködés lényege, hogy ösztönzik a tudományos és kulturális intézmények, kutatóintézetek együttműködését, oktatók, egyetemi hallgatók és információk cseréjét, különböző rendezvények, könyvvásárok, kiállítások, koncertek lebonyolítását, kutatási eredmények cseréjét.

Szijjártó a rohamosan gyarapodó üzbég piacra hívta fel a magyar cégek figyelmét
A miniszter szerint nagy lehetőségek várnak az európai, ezen belül a magyar befektetőkre és exportőrökre.

Érdekesség még, hogy a felek ösztönzik a magyar nyelvnek az Üzbég Köztársaság területén történő és az üzbég nyelvnek a Magyarország területén történő elsajátításához szükséges módszertani, pedagógiai programok megvalósítását.

A tervek végrehajtására közös munkacsoportot hoznak létre.

A lap megjegyzi, hogy az országot több emberjogi szervezet a világ legkegyetlenebb diktatúrái közé sorolja, mivel az állam minden felett ellenőrzést tart, igazságszolgáltatása pedig nem az emberi alapjogok védelmére épül.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik