Közélet

Nagyon megdöbbent az Állami Számvevőszék

Az ellenzéket szénné büntető hivatal a TASZ jogi állásfoglalásával igyekszik összemosni, hogy Gulyás Márton narancssárga festékkel dobálta meg székházukat.

Megdöbbent az Állami Számvevőszék azon, hogy a Társaság a Szabadságjogokért alkotmányellenesnek nevezte az ellenzéki pártok ellen irányuló vizsgálatot. Emlékeztetőül: a TASZ kifogásolja, hogy az ÁSZ-döntésekkel szemben nincs semmilyen jogorvoslati lehetőség, és közölte: ha azt szeretnék a megbüntetett pártok, hogy bíróság döntsön az általuk jogellenesnek tartott ellenőrzésekről, azt nem tudják elérni, ha rögtön teljesítik az ÁSZ fizetési felhívását.

Ezt az Állami Számvevőszék szerdán délután kiadott közleményében úgy értelmezte, hogy a TASZ „nyíltan törvénysértésre buzdítja a döntő mértékben közpénzekből működő magyarországi pártokat”. Azt írják, „határozottan visszautasítják a TASZ vádaskodásait, feltételezéseit”, és „megdöbbentőnek tartják továbbá, hogy a TASZ véleményének nyilvánossá tétele után anarchisták fizikailag is megtámadták az Állami Számvevőszék budapesti székházát”.

Az ÁSZ nyugalomra inti a közvéleményt

– írják, bizonyára arra utalva, hogy Gulyás Márton aktivista narancssárga festékkel dobálta meg a szervezet székházát a V. kerületben.

Szanaszét festékezte az ÁSZ épületét Gulyás Márton
Nagy fal-, üveg- és rendőrfelületeket festékezett össze az aktivista a számvevőszéknél.

A TASZ szerint az Állami Számvevőszéknek az ellenőrzési terve kialakításakor tudnia kellett, hogy esélyegyenlőtlenséget teremt a pártok között, amikor a választások előtt csak az ellenzéki pártok gazdálkodását vizsgálják, és szabnak ki rájuk súlyos szankciókat (a Fideszt csak jövőre ellenőrzik). Az ÁSZ erre úgy reagált: „Ezek szerint a TASZ azt állítja, hogy a Számvevőszéknek egyoldalú és átláthatatlan politikai szempontokat kellett volna figyelembe vennie az ellenőrzések tervezése és elvégzése során?”

Azt állítják, „az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas vélemények, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait, a közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodás szabályosságát veszélyeztetik”. A civil szervezet kritikáját Gulyás Márton akciójával összemosva így zárják közleményüket:

Végezetül az ÁSZ megdöbbentőnek tartja, hogy a TASZ véleményének nyilvánossá tétele után anarchisták fizikailag is megtámadták az Állami Számvevőszék budapesti székházát.

Gulyás Márton akciójára egyébként a Fidesz is reagált, közleményük teljes terjedelmében így hangzik: „Ez a Soros hálózat legújabb támadása. Gulyást és az embereit Soros György fizeti, ők fizetett provokátorok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik